Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Snälla killar och män: Sluta kissa på allt ni ser så fort ni är fulla"

- 14/04/2015, 10:25 -
1 av 3

Jerry Boman/Totalfootballforums.com

2 av 3

Jerry Boman

3 av 3

Totalfootballforums.com

Zandra Hedlund skriver om fenomenet att män tror att det är okej att kissa över allt, och att det kanske är dags att införa ett förbud mot alkohol i samband med fotbollsmatcher.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Få saker engagerar människor lika mycket som herrfotboll. Få sammanhang är lika heliga som derbyn. Få event drar lika stora polisinsatser. Få sammanhang försvarar motsvarande beteende hos vuxna män.

Jag tycker att det är fantastiskt att så många människor kan finna gemenskap och glädje i sitt intresse för fotboll och det ska verkligen uppmuntras. Den delade kärleken till sporten och det egna laget är något supporters pratar om med värme och det är fullt förståeligt att matcherna river upp starka känslor när så många människor strålar samman på en och samma plats. Det är klart det blir högljutt, det är klart att det blir känsloladdat och det är precis så det ska vara.

Men om det nu handlar om kärlek till sporten, varför måste nödvändigtvis stora mängder alkohol intas på gator och torg flera timmar innan matchen om det nu är fotbollen som är det viktiga? Efter Bajenmarschen, där Hammarbyfans gemensamt tågar från Medborgarplatsen i Stockholm till Tele2 Arena, var gatorna täckta av krossade glasflaskor, tomma ölburkar och systembolagskassar. Att städa bort allt detta kräver extrainsatta resurser och notan för det landar hos kommunen. Även kostnaden för de enorma polisinsatser dessa kärleksfulla matcher kräver betalas med skattepengar.

Och så detta eviga pissande. Män verkar ha någon slags förkärlek till offentlig urinering och detta beteende eskalerar uppenbarligen i samband med fotbollsmatcher. Över hela stan står män och pissar helt ogenerat, på gatorna, i parker, mot husväggar och i portar till bostadshus. Inte ett träd får stå torrt. Det intressanta är att du sällan ser kvinnliga supporters dra ner byxorna och pissa mitt på gatan. Kvinnorna gör det inte, men männen måste nödvändigtvis pissa offentligt i tid och otid. Som om det handlade om små barn som inte kan kontrollera sig. Pinkar ni in ert revir, eller vad är det frågan om? Testa att dricka lite mindre öl, så kanske ni kan hålla er.

Det finns lagar mot allt det här. Nedskräpning, alkoholförtäring på allmän plats, offentlig urinering och ordningsstörande är förbjudet enligt lag, men när det handlar om fotboll är tydligen allting tillåtet. Då är det fullt rimligt att låta hela stan förvandlas till en enda brölande nedskräpande pissande mansmassa, som dessutom har poliseskort, medan alla andra snällt får stanna inne om de vill känna sig trygga.

Det är hög tid att införa alkoholförbud i samband med fotbollsmatcher. När det blir bråk är alkohol inblandat i 99 fall av 100. Det skulle även göra matcherna mer lämpliga för minderåriga, som borde ha rätt att kunna se på fotboll i en trygg miljö. Eftersom alla ändå hävdar med bestämdhet att de är där för den älskade sportens skull, borde det rimligtvis inte vara några problem att se den i nyktert tillstånd. Då kanske vuxna män skulle kunna låta bli att hala fram kuken på allmän plats dessutom.

Zandra Hedlund,
Debattör och skribent