1 av 3
- Foto: Jerry Boman/Totalfootballforums.com
2 av 3
- Foto: Jerry Boman
3 av 3
- Foto: Totalfootballforums.com

"Snälla killar och män: Sluta kissa på allt ni ser så fort ni är fulla"

Zandra Hedlund skriver om fenomenet att män tror att det är okej att kissa över allt, och att det kanske är dags att införa ett förbud mot alkohol i samband med fotbollsmatcher.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Zandra Hedlund är feminist, skribent, debattör samt medlem i och pressansvarig hos Feministiskt Initiativ.

Följ henne på Twitter: @zandra_hedlund

Få saker engagerar människor lika mycket som herrfotboll. Få sammanhang är lika heliga som derbyn. Få event drar lika stora polisinsatser. Få sammanhang försvarar motsvarande beteende hos vuxna män.

Jag tycker att det är fantastiskt att så många människor kan finna gemenskap och glädje i sitt intresse för fotboll och det ska verkligen uppmuntras. Den delade kärleken till sporten och det egna laget är något supporters pratar om med värme och det är fullt förståeligt att matcherna river upp starka känslor när så många människor strålar samman på en och samma plats. Det är klart det blir högljutt, det är klart att det blir känsloladdat och det är precis så det ska vara.

Men om det nu handlar om kärlek till sporten, varför måste nödvändigtvis stora mängder alkohol intas på gator och torg flera timmar innan matchen om det nu är fotbollen som är det viktiga? Efter Bajenmarschen, där Hammarbyfans gemensamt tågar från Medborgarplatsen i Stockholm till Tele2 Arena, var gatorna täckta av krossade glasflaskor, tomma ölburkar och systembolagskassar. Att städa bort allt detta kräver extrainsatta resurser och notan för det landar hos kommunen. Även kostnaden för de enorma polisinsatser dessa kärleksfulla matcher kräver betalas med skattepengar.

Och så detta eviga pissande. Män verkar ha någon slags förkärlek till offentlig urinering och detta beteende eskalerar uppenbarligen i samband med fotbollsmatcher. Över hela stan står män och pissar helt ogenerat, på gatorna, i parker, mot husväggar och i portar till bostadshus. Inte ett träd får stå torrt. Det intressanta är att du sällan ser kvinnliga supporters dra ner byxorna och pissa mitt på gatan. Kvinnorna gör det inte, men männen måste nödvändigtvis pissa offentligt i tid och otid. Som om det handlade om små barn som inte kan kontrollera sig. Pinkar ni in ert revir, eller vad är det frågan om? Testa att dricka lite mindre öl, så kanske ni kan hålla er.

Det finns lagar mot allt det här. Nedskräpning, alkoholförtäring på allmän plats, offentlig urinering och ordningsstörande är förbjudet enligt lag, men när det handlar om fotboll är tydligen allting tillåtet. Då är det fullt rimligt att låta hela stan förvandlas till en enda brölande nedskräpande pissande mansmassa, som dessutom har poliseskort, medan alla andra snällt får stanna inne om de vill känna sig trygga.

Det är hög tid att införa alkoholförbud i samband med fotbollsmatcher. När det blir bråk är alkohol inblandat i 99 fall av 100. Det skulle även göra matcherna mer lämpliga för minderåriga, som borde ha rätt att kunna se på fotboll i en trygg miljö. Eftersom alla ändå hävdar med bestämdhet att de är där för den älskade sportens skull, borde det rimligtvis inte vara några problem att se den i nyktert tillstånd. Då kanske vuxna män skulle kunna låta bli att hala fram kuken på allmän plats dessutom.

Zandra Hedlund,
Debattör och skribent

/
/
/
/
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.