- Foto: Privat

"En feminist som hatar och förtrycker män är ingen feminist"

Isabelle Andersson skriver att den som uttrycker hat och förtryck mot män inte kan kalla sig för feminist, då feminism står för allas lika rättigheter.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Isabelle Andersson är 17 år gammal och feminist.

Under det senaste året har sociala medier fått ta del av en hel drös med olika åsikter från så väl unga som gamla människor om vad jämställdhet innebär, och vad som är den rätta benämningen för någon som kämpar för ett jämställt samhälle. Och jag tror att vi alla kan komma överens om att feminism är ett väldigt relevant ord som fungerar utmärkt, då främst kvinnor är förtryckta i dagsläget. Men på senare tid har något förändrats i uttrycket feminist.

Att vara feminist för mig är också en självklarhet. Jag tror på ett samhälle där jag som kvinna ska ha lika mycket rättigheter som andra kön eller icke-kön, vilket är logiskt då feminism överallt är definierat som ett annat ord för kvinnors lika rätt i samhället. Så för mig är det även självklart att när någon frågar om jag är feminist, svarar jag ja.

Jag tolkar det som att någon frågar mig om jag vill ha ett jämställt Sverige och en jämställd värld. Svar: "Ja, självklart". Men jag har på senare tid upplevt ett visst förakt från människor när jag säger att jag är feminist. Människor har kollat konstigt, frågat obekväma följfrågor och tagit avstånd från mig.

Från början förstod jag inte vad som försiggick. Ingen hade tidigare sett ned på mig för att jag vill ha mina rättigheter? Så jag blev tvungen att kolla närmare på varför jag börjat få kritik för mina åsikter på senare tid. Det första svaret jag fick var: ”Jag vill ha det jämställt, men jag är ingen feminist”.

Vänta… Va? Du sa nyss att du ville ha jämställdhet, men du är inte någon som förespråkar jämställdhet? Hur går det ihop? Jo, svaret var simpelt. Feminister hatar ju män.

Att få höra att jag som feminist skulle hata män gjorde mig väldigt illa till mods. Jag som ser alla människor som likvärdiga. Jag är inte ovetande om att det finns människor som hatar män, och jag kan delvis förstå. Jag är inte särskilt förtjust i de män som våldtar, förtrycker, krigar och förstör samhället. Men det ger mig inte rätten att påstå att alla män är likadana, eller?

Vi lever i ett icke-önskvärt patriarkat för tillfället där män regerar och briljerar och tar för mycket plats. Utrymmet för kvinnor och andra kön eller icke-kön är för litet. Jag håller fullständigt med. Männen borde hoppa ned från sina maktpositioner och börja samarbeta med alla i samhället, inte bara ”grabbarna”. Vi får alltid höra att killar är starkare, snabbare och allmänt bättre än tjejer. Det är fel, helt och hållet.

Men saken jag inte förstår är: Hur kan någon som påstår sig kämpa för jämställdhet vilja sprida förtryck och hat åt andra håll i stället för att förena alla olika grupper i samhället till en? Hur kan man sitta och kalla sig själv för feminist, om man nu börjat starta samma problem som orsakade att vi behövde (läs: behöver) feminism från början?

Jag vill aldrig behöva höra att ”en feminist är en manshatare”, det förstör det fina vi har. Att sprida hat för att uppnå jämställdhet är inte rätt väg att ta. Och hur kan man vara så ignorant att påstå sig själv hata en hel folkgrupp? Är inte det lite som att säga att man hatar muslimer för att de enligt media är terrorister? Förstå mig inte fel. Jag hatar ingen folkgrupp men att påstå att man hatar en hel folkgrupp är otroligt diskriminerande för de 90 procent som inte har gjort något fel.

Om man påstår sig vara mån om samhället, om sina medmänniskor eller om världen i allmänhet ska man inte sprida hat. Att säga att man hatar en hel folkgrupp innebär väl även att man inte kan ses tillsammans med någon ur folkgruppen? Inte ha en nära relation med? Inte prata med?

Rättigheter ska alla ha, vare sig kön eller icke-kön, religion, ursprung eller bakgrund. Ingen ska behöva bli exkluderad från samhället endast på grund av sin existens. Att bemöta alla människor med samma attityd och samma ödmjukhet är en självklarhet, varför skulle det inte vara det?

Så innan du säger att du hatar alla män, eller alla kvinnor, eller någon annan folkgrupp: Sluta genast att referera dig själv som en feminist. För det är du inte.

Isabelle Andersson,
Feminist

/
/
hat
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.