Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sara, 16: "Alla har rätt att gå topless utan att bli sexualiserade"

- 18/04/2015, 11:56 -
1 av 4

Privat/TT

2 av 4

Privat

3 av 4

TT

4 av 4

TT NYHETSBYRÅN

Sara Navjord skriver om att kvinnobröst ses på och behandlas annorlunda än mansbröst, vilket är något som måste förändras.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Skillnaden på hur vi ser på kvinnors och mäns kroppar är enorm. Om en kvinna går topless på stranden skulle hon antingen bli kallad för "slampa"," hora" och liknande eller så skulle hon bli stirrad på som om hon vore ett sexobjekt. Men när det är en man som gör det är det ingen som ens reagerar.

Hur kan det vara sån stor skillnad på hur vi ser på kroppar beroende på vilket kön personen tillhör? Hur kan en människas kropp ses som fel medans en annans ses som okej?

Varför är männens bröst okej men inte kvinnans? Jag har hört folk som säger "men kvinnans bröst är mer sexuella än männens". Men när kvinnobröst ständigt målas upp som sexobjekt av media och resten av samhället, blir det självklart så att man ser på kvinnors bröst som något sexuellt. Bröst är bara bröst oavsett om de sitter på.

Det finns på riktigt människor som jämför bröst med könsorgan. De säger saker som "men det är som att jag skulle gå och visa snoppen ju!". Men nej, bröst är inte samma sak som ett kön och om du tror det så är du otroligt obildad och ointelligent. Att jämföra kvinnobröst med en snopp är ju bara idiotiskt. Att en kvinna går topless är samma sak som att en man går topless och säger man något annat är man bara okunnig!

Om det inte är fel för män att gå topless på stranden så ska det inte vara det för kvinnor heller. Det är inte mitt fel att vårt samhälle ser min kropp som fel och jag ska inte behöva bli trakasserad för att jag går topless på en strand.

En kropp är något som alla människor har och ingen kropp ska ses som något fel beroende på vilket kön den har. En kropp är det mest naturliga man har och ingen människa ska behöva dömas för att man är naturlig.

Det är lika lite fel med en kvinna som går topless en varm dag som det är med en man som gör det! Man måste sluta se på kvinnors kroppar som något fel och låta oss vara lika "fria" som männen.

Nu menar jag inte att man hela tiden ska springa utan tröja och visa upp sina bröst, jag menar att vi måste arbeta för att få bort hetsen och objektifieringen av kvinnobröst. Jag menar att jag ska kunna ta av mig tröjan på stranden utan att ha massa mansgrisar som stirrar på mig, och utan att bli kallad för slampa!

Jag vill att man ska se på bröst för vad de är, och sluta sexualisera och objektifiera dem!

Sara Navjord,
Feminist