Torsdag 2 Dec
Stockholm

"Gustav Fridolin, sluta leka med flygplan och gå med i Nato i stället"

Johan Lyrvall och Gustav Fridolin
1 av 3
Johan Lyrvall och Gustav Fridolin. Foto: Privat/TT
Johan Lyrvall.
2 av 3
Johan Lyrvall. Foto: Privat
Gustav Fridolin.
3 av 3
Gustav Fridolin. Foto: Jessica Gow/TT

Johan Lyrvall skriver om att Sverige mer än någonsin bör ansluta sig till Nato. Han menar att Sveriges nuvarande försvar inte skulle klara av en attack och att ubåtsryktena i Östersjön är ett solklart exempel på det.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Johan Lyrvall är 21 år gammal och aktiv i Liberala ungdomsförbundet (LUF) Falun och Dalarna. Han är engagerad i frågor gällande frihet och mänskliga rättigheter.

Följ honom på Twitter: @lyrvalljohan

Gustav Fridolin har aldrig tyckt om flygplan särskilt mycket, så länge de inte reser mellan Arlanda och Bromma. Om hans vänner i Miljöpartiet får som de vill är det inte bara kommersiella flyg som kommer bekämpas, även militära stridsflygplan har en dyster framtid. Vurmaren av ickevåldsförsvaret ser gärna att demokratin försvaras av bland annat miljöförhandlingar och migrationspolitik hellre än av någon form av vapen.

Jag förespråkar i stället att Fridolins flygplan får sällskap av ett starkt internationellt försvar, både innanför och utanför Sveriges gränser. Det utrikespolitiska läget kräver att svenska soldater kan förvänta sig att utländska bundsförvanter sluter upp sig vid deras sida ifall säkerheten hotas. Sveriges ensamhet räcker inte. Därför bör vi gå med i Nato.

2014 var ett år när Ryssland visade sig beredd att vässa den militära kniven för att försöka skära loss det territorium som önskades. Det var ingen som missade att Putin spände musklerna på Krim och ritade om Ukrainas karta. Till och med i Sverige stod det klart att respekten för våra gränser byttes ut mot upprepade kränkningar.

I Stockholms skärgård spekulerades det kring ryska ubåtar och i närheten av Öland flög franska flygplan in. Enveckasförsvaret är orsak nog att både rusta upp och försäkra sig om hjälp från allierade. Men med en osäkerhet i Östersjön som tornar upp sig bredvid ett gigantiskt uråldrigt ryskt hävdelsebehov, är det viktigare än på länge att den som kan tänkas hota vår frihet kommer slås tillbaka mot med motsvarande kraft.

Redan i dag har vi ett nära samarbete med Nato, men vi saknar de allra största fördelarna med ett fullvärdigt medlemskap. Dels har vi inte rätt att få hjälp. Dels saknar vi inflytande över krigshanteringen och får inte delta i omröstningar. Med en underskrift på medlemslistan blir de svenska invånarna garanterade militärt stöd.

Natomotståndarna hävdar ofta att spänningarna mellan Sverige och Ryssland (som är det största reella hotet) skulle öka med ett fullvärdigt medlemskap samt att det inte finns något ryskt intresse av att anfalla oss. Däremot finns många ekonomiska och militärt strategiska fördelar att annektera Baltikum på grund av närheten till Östersjön. Från Tallinn behöver rysk militär bara ta sig 43 mil till Gotland, vilket skulle ge möjligheten att kontrollera hela Östersjön.

Om risken blir verklighet behöver Sverige vara förberett. Försvarsmakten har kommit fram till att det nuvarande ostrategiska läget gör att Sverige är beroende av att samarbeta med andra länder. Alliansfriheten måste brytas för att säkerheten ska öka.

Det är dags för regeringen att landa planet mellan Arlanda och Bromma, sätta ner fötterna på jorden och öppna ögonen för verkligheten. Ensam är tyvärr inte stark om ett argt Ryssland skulle slå in dörren till svensk frihet och demokrati. Vi behöver starka kompisar som står bakom oss. Nato är nödvändigt för att Sveriges invånare ska kunna sova tryggt om natten.

Johan Lyrvall,
Medlem i LUF

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela