Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Inför licens på kamphundar"

- 26/04/2015, 14:37 -
1 av 3

Privat

2 av 3

AP

3 av 3

TT NYHETSBYRÅN

Sussie Nillsson skriver om hur hundägare borde ta sitt ansvar och hålla sina hundar kopplade. Hon är själv hundrädd sen hennes hund attackerades av fem lösa hundar.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag är ute på en härlig promenad i lokala villaområdet med familjens hund. Solen skiner och det är så där lagom varmt som det brukar vara en vårdag i April. Plötsligt från ingenstans ser jag en kille med en stor, lös kamphund. Den springer emot min lilla hund. Jag hoppar till och blir alldeles rädd. Jag springer över gatan med Coco så att inte den andra hunden ska få syn på oss. Jag försöker hålla lugnet. Jag får panik, för vår chihuahua har blivit biten ett flertal gånger av lösspringande hundar.

Är de kopplade känner jag mig lite tryggare. Jag möter lösa hundar vart jag än går, flera gånger i veckan och de hundarna vill alltid hälsa på Coco. Jag skriker oftast: ”Nej de får inte hälsa, din hund är lös. Händer det någonting får du betala för skadorna.” Men vad händer om de inte har pli på sin hund och den går till attack och jag inte hinner säga till ägaren? Coco kanske blir biten eller värre. Första gången han blev biten var det på kvällen i en vanlig park. Han blev nästan ihjälbiten av fem stycken lösa hundar.

Efter det är jag hundrädd.

När jag går ut med min sambo och vi ser en stor hund som är lös måste jag gå bakom honom, för han vet hur rädd jag är. Jag måste alltid korsa gatan eller springa runt för jag lider faktiskt av denna fobi och det är hemskt.

Tänk på barnen som springer i villaområdet. Barnen som bara vill vara ute och leka, så kommer det en hund som jagar dem. Jag var själv med om det som liten och tro mig, det är ej kul. Är du i skogen och är ensam med din hund eller i en hundpark, okej då kan den springa lös. Men inte mitt på stan eller i folkfyllda områden.

Visst det kanske är taskigt att jag dömer ut hunden som farlig, fast hur kan jag veta det? Jag tar hänsyn till er, men då får ni som har hundar och väljer att låta dem vara lösa ha hänsyn till människor över huvud taget. Jag är trött på att det alltid är jag som ska anpassa mig. Jag vill inte vara rädd, men så är faktiskt situationen. Det måste införskaffas en lag på att ens djur ska vara kopplad på heltid. Det borde också bli hårdare granskning på vilka som får skaffa ett husdjur. Vissa raser är väldigt svåra att disciplinera, vilket leder till mer hundattacker.

Jag vet att detta är ett känsligt ämne, men varför ska man ens säga nej till det förslaget? Det borde vara lika uppenbart att koppla sin hund som att man ska plocka upp efter den. Det är inte hjärnkirurgi, ibland så undrar jag om vissa människor ens har empati för andra! Ja detta kanske låter elakt, men det skiter jag i. Fördelarna med om det blir lag är att jag och andra människor som är hundrädda slipper vara det när vi går ut genom dörren, att vi slipper vända oss om och titta en extra gång över axeln och oroa sig. Och färre hundar skulle råka ut för attacker.

Nackdelarna? Det finns inga.

Sussie Nilsson