1 av 3
- Foto: TT/Privat
2 av 3
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
3 av 3
- Foto: Privat

Schyman och Bruno: "Antifeminism är osexigt"

Linnéa Bruno och Gudrun Schyman från Feministiskt initiativ skriver om det mest osexiga de vet; antifeminism.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenterna

Följ Gudrun Schyman på Twitter: @gudschy

Följ Linnéa Bruno på Twitter: @LinneaBruno

Vi är mitt uppe i ett feministiskt genombrott. Allt fler kvinnor, män och andra inser att feminismen är en frihetsrörelse för alla och inget kvinnligt särintresse. Med mer feminism får vi ett vackrare och starkare samhälle med mer tid för bättre sex. Feministiskt initiativ (Fi) sätter mänskliga rättigheter, antidiskriminering och mänsklig säkerhet för alla högst upp på agendan.

Somliga män klarar inte kvinnor som tar plats. Vi har förstått att det rasar en debatt i Norge, där vissa män höjer ett varnande finger för att det kan bli så ideologiskt feministiskt styrt som det är i Sverige. OM inte statlig TV, som betalas av skattemedel, ska få använda hämndporr som humor, för att muntra upp förtryckta norska män.

Ja, om vi inte helt har missförstått har alltså statlig norsk TV beställt ett inslag där två amerikanska porrskådespelare har penetrerande sex, som ska föreställa en parodi på en sexfantasi där den ena av dem gestaltar programledaren Thomas Seltzer och den andra aerobics-instruktören och TV-profilen Kari Jaquesson, en kvinna som gärna tar plats men av många män nu alltså behöver sättas på plats på detta sätt. Nej, hon uppskattade visst inte skämtet.

Och ja, vi tror att något liknande vore ett oväntat inslag i svensk statlig TV. Men inte otänkbart. När Feministiskt initiativ hade sin första valrörelse 2006 var sexualiserande och förlöjligande inslag om oss vanliga, även i stora tidningar. Aftonbladet hade t ex klippdockor föreställande våra talespersoner som fula trollpackor med långa hängbröst och hår under armarna. Numera är kritiken i det offentliga samtalet mer saklig, ibland onyanserad men aldrig så vulgär. Hat, hot och beskrivningar om hur vi ska gruppvåldtas och liknande kommer anonymt.

Vi har svårt att föreställa oss något mer osexigt än män som desperat kämpar för att hålla kvinnors löner nere, för att kvinnor inte ska bli för ekonomiskt självständiga och kanske inte vilja ha eller lämna dem, män som har så låg självaktning att de behöver grovt sexistiska skämt för att muntra upp sig och känna sig som lite mindre misslyckande än de i själva verket är. Men ingen är bortom bot och bättring.

Vi önskar vårt nystartade systerparti all framgång i Norge och vi tror att tids nog tröttnar den unkna antifeminismen på sig själv och gör något roligt istället.

Linnéa Bruno, styrelseledamot Fi
Gudrun Schyman, partiledare Fi

/
/
/
/
/
/
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.