Stockholm

"För att lösa bristen på lägenheter behöver vi marknadshyror"

1 av 3
. Foto: Privat/TT
2 av 3
. Foto: Privat
3 av 3
. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Johan Lyrvall skriver att regeringen måste öppna upp för marknadshyror för att kunna bekämpa den växande bostadsbristen.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Johan Lyrvall är 21 år gammal och aktiv i Liberala ungdomsförbundet (LUF) Falun och Dalarna.

Han är engagerad i frågor gällande frihet och mänskliga rättigheter.

Följ honom på Twitter: @lyrvalljohan

Sverige lider av en omfattande bostadsbrist. I tjugo år har byggandet gått på halvfart. För unga utan stabil ekonomi höjs tröskeln mellan föräldrahemmet och vuxenlivet. För invandrare ökar avståndet mellan utanförskap och integrering. Problemet skadar rörligheten och gör det svårt för människor att ta sig dit de vill i livet. Alla förtjänar en bostad. Därför är det dags att införa marknadshyror.

Marknadshyror stimulerar bostadsbyggen genom att låta värden ta ut en hyra som motsvarar vad det kostar. Tanken med dagens bruksvärdessystem är att hyran för bostäder med samma standard ska ligga på samma nivå, som en buffert mot opåkallade höjningar. Men i verkligheten har bostadstillväxten sedan 1993 varit nästan halverad jämfört med innan. Samtidigt har befolkningen ökat med nästan en miljon.

Boven i dramat är ett pris som ligger långt under den punkt där utbud och efterfrågan möts. Det lönar sig helt enkelt inte att bygga nytt. I stället måste hyran avgöras av en fri marknad, inte planeras av Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna. Detta för att bostadsbyggnadsföretagen ska kunna ta ut en vinst som kan investeras i nybyggen.

För de som redan har en bostad är bruksvärdessystemet ett glatt besked för plånboken. Men för de som tvingas stå i långa köer och förgäves se sig om efter lediga boenden är systemet synonymt med utanförskap. Bostadstillväxten behövs för att de unga som vill flytta för att studera. Bostadstillväxten behövs för de arbetsgivare som vill kunna erbjuda jobb till personer som bor utanför stadsgränsen. Bostadstillväxten behövs för de ungefär 12 000 människor med uppehållstillstånd som sitter fast på Migrationsverkets boenden. Det är dags för en friare politik som gynnar alla, även de bostadslösa.

Motståndare brukar lyfta fram att marknadshyror skulle få bostadssegregationen att öka. Invändningen är befängd. Redan i dag är städerna segregerade på grund av bostadsbristen, inte prisbilden. Utan ett stort kontaktnät är det svårt att komma in på bostadsmarknaden överhuvudtaget. Det är ingen som vill vara utan bostad. Frågan om standard är sekundär om alternativet är att vara bostadslös.

Förslaget kan också kritiseras för att chockhöja hyrorna. Därför är det viktigt att övergången sker stegvis, på lång sikt. Man bör också kombinera med andra förslag, som minskat regelkrångel, sänkt skatt på bostadsproduktion och ändrade byggnormer.

Bruksvärdessystemet var tänkt att förhindra chockhöjningar av hyran, men har resulterat i långa köer och ett stort utanförskap. För att inkludera flera på bostadsmarknaden krävs en mer liberal politik. Man kan inte lova allt åt alla, men man kan lova något åt alla. Det måste löna sig att bygga nytt.

Johan Lyrvall,
Medlem i LUF

Håller du med?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.