- Foto: Privat

"Judehatet kan bara stoppas om politikerna gör det tillsammans"

Tobias Petersson skriver att Sveriges politiker måste samarbeta för att stoppa förtrycket av judar. Han anser att det i dag inte görs tillräckligt för att stoppa problemet.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Tobias Petersson är talesperson för organisationen Perspektiv på Israel (PPI).

Under förra helgen samlades runt 3000 personer i Berlin för att hålla Konferensen för Palestinier i Europa organiserad av Palestinian Return Center (PRC). Tysk underrättelsetjänst bevakar PRC och skriver att organisationen används som plattform av terrororganisationen Hamas, som avser utplåna Israel och uppmanar till mord på alla judar. I Israel är PRC en förbjuden organisation på grund av kopplingarna till just Hamas. Kopplingarna blev väldigt uppenbara då PRC under sin konferens i Malmö 2009 hade Hamas ledare, Ismail Haniyeh, som en av sina talare. Svenska miljöpartisterna Per Gahrton och Yvonne Ruwaida valde att tala på samma konferens.

När konferensen hölls i Berlin i förra veckan visade de tyska politikerna upp en helt annan inställning till evenemanget än de svenska. Berlins politiker reagerade kraftfullt mot att PRC:s evenemang hölls i den tyska huvudstaden. Hela förbundslandet Berlins lagstiftande parlament var med i protest mot konferensen med slagord som ”Nej till hat och Hamas”.

I Berlin var politikerna tidigt ute och varnade PRC för att använda konferensen som plattform för att sprida hat och antisemitism. Det fanns skäl till varningen. Flera av de inbjudna talarna representerade antisemitiska organisationer som Badil och irländska partiet Sinn Féin. Liksom på konferensen i Malmö 2009 fanns det på detta års konferens fullt med kartor med utraderat Israel att beskåda både på t-shirts och på konferensens officiella plansch.

Men det intressanta med konferensen var inte själva konferensen i sig, utan reaktionerna som konferensen väckte hos politiker och civilsamhället i Berlin. Ett unikt upprop under namnet Berlin gegen Hamas (”Berlin mot Hamas”) skrevs under av lokala partiledare i Berlin för CDU (Kristdemokraterna), SPD (Socialdemokraterna), die Linke (Vänsterpartiet), die Grünen (tyska Miljöpartiet) och Piratpartiet i Tyskland. Uppropet skrevs också på av antirasistiska organisationen Amadeu Antonio Stiftung och organisationer som verkar för kulturell mångfald. Undertecknare av uppropet skrev, att de såg det som en plikt att uttala sig mot varje form av antisemitism och israelfientlighet. Med uppropet uppmanade politikerna och det antirasistiska civilsamhället Berlinborna, att komma och demonstrera ”för ett demokratiskt och fredligt Mellanöstern och mot hat, terror, antisemitism och antisionism.” Runt 150 demonstranter slöt upp i demonstrationen med antifascistiska flaggor, israeliska flaggor och regnbågsflaggor. - Om Israels fiender samlas, då måste vi gå ut på gatorna [och demonstrera mot dem], förklarade tyska miljöpartiets parlamentsledamot Volker Beck under demonstrationen, enligt israeliska TV-kanalen i24news.

LÄS MER: "Erkännandet inte nog – Sverige måste ta mer ansvar för Palestina"

Även om demonstrationen inte samlade många demonstranter så lyckades Berlin gegen Hamas med något som ännu inte är verklighet i Sverige: Att politiker på bred front ställer sig bakom att bekämpa all antisemitism och all israelfientlighet. I Sverige har jag verkligen inte hört många, om ens någon politiker, som uttalat sig mot antisionism. Det som dessvärre blivit rumsrent i Sverige är att vara mot sionism, en rörelse för judars rätt till självbestämmande i Israel. De som hatar judar har bara bytt ut ordet jude mot sionist och plötsligt är hetsen tillåten i Sverige.

Efter helgens demonstration i Berlin vet vi dock att demokratiska partier över blockgränser kan enas tillsammans med det antirasistiska civilsamhället i att säga nej till allt hat mot judar, oavsett formen för detta hat. Jag vill uppmana svenska politiker och det antirasistiska civilsamhället i Sverige, att låta sig inspireras av sina europeiska bröder och systrar i Berlin, som är känt för sitt stora engagemang mot rasism. Det är dags för antirasistiska nätverk och politiker i Sverige att ta efter sina kollegor i Berlin och skriva på ett liknande upprop mot all form av antisemitism och israelfientlighet.

Tobias Petersson,
Talesperson för Perspektiv på Israel


/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.