Hanna Carlsson tycker att hälsohetsen har gått för långt.
1 av 3
Hanna Carlsson tycker att hälsohetsen har gått för långt. - Foto: Privat/TT
Hon menar att det inte är hälsosamt att folk hetstränar flera gånger om dagen.
2 av 3
Hon menar att det inte är hälsosamt att folk hetstränar flera gånger om dagen. - Foto: Ap
Hanna Carlsson anser att vi måste hitta ett hälsosamt förhållningssätt till våra kroppar.
3 av 3
Hanna Carlsson anser att vi måste hitta ett hälsosamt förhållningssätt till våra kroppar. - Foto: Privat

"Hälsojakten skadar och ger oss ångest"

Hanna Carlsson skriver att träningshetsen har gått för långt. Hon anser att hälsa innebär en balans mellan mat och träning, att vi mår bra även när vi inte är hälsosamma.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Hanna Carlsson är student på Göteborgs universitet med planen att utbilda sig till journalist.

Vi lever i en värld där halva världen dör av fetma och andra halvan av svält. Vi är så upptagna av att pressa, motivera och inspirera de stillasittande att ta sig upp ur soffan och testa på det där med träning, att vi inte ens reflekterar över hur hälsa inte längre är att röra på sig och äta varierad, nyttig kost. Hälsa i dag är att hoppa på första bästa kostschema och springa Marathon distanser på veckobasis.

Vi möts ständigt av uppmaningar att träna ditt och datt. Ska du löpa måste du ha ett visst mål. Ska du styrketräna så ska du anteckna hur mycket vikt du tagit och exakt hur många gånger du lyft den vikten. Ska du äta så ska du bara äta protein. Kolhydrater klassas i vissa kretsar som fienden och det finns dem som förespråkar att bara äta inom ett visst ”tidsfönster” och fasta resten av tiden. När blev det en norm att ständigt tacka nej till fika och se fredagsmyset som ett nödvändigt ont?

Arbetsplatser hetsar till träning och belönar de som medverkar. Och nej, det räcker inte längre med att ta en kort promenad på lunchrasten, utan numera ska det vara en tävling på arbetsplatsen om vem som kan gå flest steg, hinna med flest träningspass under månaden eller vara snabbast i ett visst lopp.

Sociala medier hjälper även till att driva på hetsen. Man kan inte längre gå igenom sitt flöde utan att se en bild på någon som har slängt ihop en nyttig maträtt, varit på gymmet eller en bild på någon som ”laddar upp” med en energigivande koffeindryck. ”Spring Marathon!”, ”Milen SUB 40”, ”Få drömkroppen med crossfit”, media jagar oss ständigt med uppmaningar och målsättningar. Att enbart träna för att det är roligt existerar knappt i dagens samhälle.

Det har gått så långt att hälsa till och med har blivit en sjukdom. Ortorexi innebär att man har ett sjukligt begär av att vara hälsosam. Den som lider av ortorexi kan inte släppa kontrollen över träning eller den sunda maten. Detta i sin tur leder till ett problematiskt förhållande till kropp, träning och mat, vilket medför mycket ångest.

För den som är väldigt kost- och träningsintresserad är det lätt att halka dit. Det som från början var tänkt som en livsstilsförändring kan bli till något sjukligt. Att trappa ner på allt som i dagens samhälle klassas som ”onyttigt” och trappa upp på allt som har med träning att göra. Att inte nöja sig med ett träningspass om dagen utan skära ner på allt socialt för att hinna med två eller tre träningspass under en och samma dag.

Vi behöver stanna upp och tänka efter. Vi behöver kunna träna för att det är roligt, kunna äta saker enbart för att det är gott och våga unna oss. Förstå att sitta ner och prata med en vän är lika mycket hälsa som att gå på ett yogapass. Att fredagsmyset faktiskt får vara en kväll man kan umgås med nära och kära, varva ner och äta gott utan att få dåligt samvete eller behöva ta en längre löprunda dagen efter för att kompensera. Hälsa är att må bra även när vi inte är hälsosamma.

Hanna Carlsson

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.