"Flaskmatade barn får sämre relation till sina föräldrar"

- 12/05/2015, 15:02 -
1 av 4

Privat/TT

2 av 4

Privat

3 av 4

FOTOGRAFERNA HOLMBERG

4 av 4

Sabine Schnell

Emma skriver att mjölkersättning och flaskmatning kanske är enklare för föräldrarna, men att det gör att du får en sämre relation till ditt barn.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det verkar som den här amningshysterin kring att amma eller inte amma har pågått enda sedan mjölkersättningen kom! Och det verkar aldrig som att den tar slut!

När min mormor fick min mamma så var det ute att amma! Andra föräldrar tyckte att hon var konstig som ammade när det gick att flaskmata som fint folk förväntades göra! Nu är det inne att amma och det kryllar av fördomar mot dom som flaskmatar!

Jag har aldrig någonsin tänkt illa eller haft fördomar mot dom som flaskmatat, men jag har alltid varit nyfiken och velat fråga men inte vågat. Anledningen till att jag är nyfiken är för att jag vill veta om mamman har valt det själv eller om hon stötte på problem, men eftersom det inte är min business så frågar jag inte om jag inte känner mamman för jag vill ju såklart inte att hon ska ta illa vid sig och tro att jag har fördomar.

Jag tycker det är fruktansvärt hur vissa inom vården och medmänniskor håller på och sprider fördomar om vad som händer med barn som blir flaskmatade. Inte konstigt att nyblivna mammor mår dåligt om amningen inte funkar! En sak som folk säger är att flaskmatade barn får sämre anknytning till sina föräldrar.

Vilken fruktansvärd grej att säga till en nybliven förälder! Dessutom är jag ganska säker på att dom som säger/tror detta har missat en väldigt viktig detalj kring det här påståendet. Nämligen att anknytningen strömmar inte ut genom tutten! Den kommer från kontakten som mamman och barnet har medan barnet äter!

Alltså så får barnet precis samma anknytning oavsett om den ammar eller inte om det får matas i mamma eller pappas famn OCH mamman/pappan ger uppmärksamhet till barnet under matningen! Skillnaden är om man flaskmatar och låter barnet ligga själv och äta utan någon förälders närhet.

Och det räcker faktiskt inte med att bara amma, även den ammande mamman måste ge uppmärksamhet till sitt barn när det äter. När spädbarnet äter har det ofta ögonen öppna även om många barn också äter med ögonen stängda. Spädbarnet studerar sin mammas ansikte och det är där och då som spädbarnet knyter an till sin mamma.

Emma,
blogg.loppi.se/pasmallen