"Bengaler kan vara det vackraste som finns – varför blundar SvFF?"

- 13/05/2015, 10:26
1 av 4

Privat/Privat

2 av 4

Privat

3 av 4

Privat

4 av 4

Privat

Alma Proohf skriver om att Svenska Fotbollsförbundet redan har bestämt sig, och därför vägrar lyssna på vad supportrarna vill.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag är trött, riktigt trött på diskussionen om pyroteknik. Vi lever år 2015 då jag tycker SvFF ska kunna kommunicera bättre med supportrarna. För tro mig, vi vill diskutera det med folk som är intresserade att diskutera det, men inte med folk som har bestämt sig för en åsikt.

Jag gick på min första Elfsborgsmatch med min pappa 2005. Då var jag 6 år gammal. Jag älskade det och sedan den dagen har jag varit där så mycket jag kunnat. Jag är uppvuxen med en fotboll på fötterna och en pappa som lever och andas fotboll, Byttorps IF, Sjömarkens IF och Bergdalens IK är klubbarna jag spelat för och fotboll är vardag i vår familj.

Till och från har jag gått på matcher sedan den där sommardagen 2005, ståplats är där jag känner mig hemma och skulle aldrig kunna tänka mig att byta till sittplats. Jag är den typen på läktaren som ger allt och gillar att kolla på fin fotboll. Men är inte ”medlem” i någon av grupperna förutom Guliganerna trots att jag följt laget sedan -05. Jag, som resten av människorna på ståplats, är heller inte där för att slåss eller för att skapa kaos. Vi är där för att heja fram våra eleganter och hjälpa dem att spela den vackra fotboll de gör.

Ett dygn efter matchen mellan Elfsborg och Malmö är diskussionerna fortfarande lika vassa. Folk tycker det är onödigt att tända på, att det förstör matcherna. Ok, det kan jag hålla med om, men…

Se hur vackert det är när det sköts på ett snyggt sätt. Jag menar, det tändes bengaler på Elfsborgsläktaren under halvlek! Det förstörde inte matchen, de som tände stod en bra bit ifrån resten av klacken, och det släcktes på ett säkert sätt.

En del som var där märkte inte ens av att det tändes då det inte var under matchtid. Varför kan inte detta vara okej? Och jag vet att Malmöklacken också tände under matchen. Men eftersom jag inte var där kan jag inte ge min åsikt om det.

Jag satt hemma och bläddrade flitigt på sociala medier för att följa matchen. Det jag hittade var den hade avbrutits, och min första tanke var att det antagligen var regn och dålig plan som var orsaken.

Men ganska snabbt förstod jag att de som var på plats på arenan visste lika lite som jag som satt hemma i soffan: ”Matchen är för närvarande avbruten”.

Att man valde att blåsa av matchen efter att bengalerna brunnit ut är ungefär lika logiskt som att ta upp ett paraply tio minuter efter att det har slutat regna. Det blir liksom bara fel.

Av alla de matcher jag varit på genom åren har jag aldrig någonsin blivit störd av bengaler. Det har snarare varit stämningshöjande.

Och om vi ska vara ärliga, svensk fotboll håller inte direkt världsklass – det är supporterlivet som gör oss unika. Låt oss få utveckla det på ett vackert sätt i stället för att streta emot. För jag tror, jag tror faktiskt att om man skulle tillåta det på en nivå där det inte stör så skulle alla supportrar kunna göra något riktigt vackert av det.

Är man däremot bara där för att kolla fotbollen och inte skrika tills man tappar rösten eller blir störd av bengaler, well, då har vi den perfekta platsen för dig på Borås Arena: Sittplats. Där kan jag garantera dig att du inte behöver vara rädd för att få en astmaattack eller att brinna upp av bengalerna.

Allt handlar om en vilja att kompromissa med oss supportrar, men den viljan finns inte hos SvFF i dag. För tro det eller ej, men jag tycker inte heller det är kul när man ska behöva avbryta en match eller när man får reda på att småkillarna som är bollkallar är rädda för att vända ryggen till supportrarna.

Men jag tycker det är otroligt vackert när det sköts på rätt sätt. Och i grund och botten handlar allt om att kunna föra diskussioner och bestämma hur vi ska göra för att alla inblandade ska kunna känna sig nöjda och trygga på arenan.

Nu hoppas jag att Real Madrid eller Juventus tänder på några bengaler under dagens semi, för folk som säger att det inte tänds bengaler i Champions League har helt enkelt fel.

Alma Proohf,
Fotbollsgalen tjej