Fredag 16 Apr
Stockholm

"Vi sliter i köket men får bära skulden för politikernas svek"

Maten är höjdpunkten på dagen och ska hålla hög kvalité menar Anneli Jussila.
1 av 2
Maten är höjdpunkten på dagen och ska hålla hög kvalité menar Anneli Jussila. Foto: Bertil Ericson / TT
Hon anser att politikerna måste se till att maten inte förstörs på väg till boendena.
2 av 2
Hon anser att politikerna måste se till att maten inte förstörs på väg till boendena. Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Anneli Jussila har arbetat som kokerska inom äldrevården i 25 år. Hon anser att vi uppmärksammar den bra maten för lite och berättar om den riktiga anledningen till varför maten brister.

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Anneli Jussila är kokerska på ett äldreboende i Stockholm.

Hon har arbetat inom branschen i 25 års tid.

Jag är så trött på att medierna bara rapporterar om den dåliga maten inom äldrevården. Det ger en felaktig bild och min uppfattning är att de flesta kockar anstränger sig, men det är väl självklart att maten förfaller i kantinen på vägen till äldreboendet. Och vem vill äta en ljummen biff Lindström som har bleknat på vägen till tallriken?

Skulden ligger hos politikerna, inte vi som lagar maten Leif Mannerström. Jag har jobbat som kokerska i 25 år och min uppfattning är att det hela tiden ska sparas och snålas med pengar. Men det största problemet är att maten inte lagas på plats.

Jag har turen att arbeta på ett boende utrustat med ett eget kök. Här lagar jag mat som pensionärerna uppskattar och själva önskar. Mat jag själv skulle äta. Vi har nämligen ett matråd med de gamla, där de får tycka till och komma med sina åsikter. Det är jätteviktigt att lyssna på dem och hos oss är det därför ingen som klagar.

Det mesta är hemlagat, men jag använder även halvfabrikat i vissa fall. Det är en resursfråga och jag måste hålla mig till den budget jag har. Däremot innebär inte halvfabrikat alltid dålig kvalité, tvärtom håller många produkter en hög standard. Knepet är att krydda och se till att göra det bästa av det – att laga mat med passion.

Om alla äldreboenden hade möjlighet att förbereda sin egen mat, tror jag att vi hade haft en helt annan bild av maten inom äldrevården. Det är politikernas ansvar att se till att det sker en förändring. Det är chefernas ansvar att utbilda sin personal och se till att de anstränger sig i köket. Maten är höjdpunkten på dagen och den ska avnjutas, inte slängas fram på en färdig tallrik. Våra äldre förtjänar mat som är lagad med kärlek och varje måltid ska vara som en liten fest.

Jag tror också att det hade engagerat fler kockar att anstränga sig lite mer. Det är alltid jättetrevligt när de äldre kommer ner till köket och tackar för maten. Det får mig att hela tiden sträva efter att vara bättre. Direktkontakten saknar de som arbetar i storköken. De hör inte de äldre och kanske gör det att vissa tappar lusten.

Så ta er i kragen nu, regeringen. Det spelar ingen roll hur bra vi kockar är eller hur mycket vi anstränger oss om maten hinner förstöras på vägen. Genomför de löften ni politiker har pratat om under alla de år jag har stått vid spisen. En förändring kommer aldrig att ske om ni bara pratar om den.

Anneli Jussila

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela