- Foto: Privat

"Jag är tjej och älskar e-sport – varför ses det som konstigt?"

Szimone Robertsson skriver om att tjejer behandlas annorlunda i gamingvärlden, och att det är dags att vi förändrar det.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Szimone "Obzidian" Robertsson är projektledare inkluderande e-sport och ordförande i Tjejligan.

Jag är 19 år gammal, älskar att spela, modda datorer och hänga på LAN. Jag jobbar som support på Dreamhack och spenderar otaliga timmar på att lära mig mer och bli en bättre spelare. Men det är något med mig som gör att jag inte riktigt platsar in, något som gör att jag måste kämpa extra hårt för att bevisa att jag också kan. Jag är tjej.

Jag vet redan vad ni tänker, en och annan av er har redan placerat foliehatten på huvudet och stämplat mig som galen feminist. Men jag skriver inte denna artikeln för att tycka synd om mig själv. Jag skriver den för att jag har en vision om hur vi kan få vad som enligt mig är världens bästa sport, fritidsaktivitet och källa för underhållning att bli ännu större och sprida ännu mer glädje åt hela världens befolkning.

Jag skriver den för att jag vet att i vår sport kränker, exkluderar och trakasserar hundratusentals personer - varje dag.

Jag jobbar med ett projekt som heter inkluderande e-sport och är också ordförande i Tjejligan, en förening och plattform för de tjejer som känner sig otrygga och utanför i spelsammanhang.

Jag vet, jag ser era könsdiskrimineringsskyltar ända hit och tänker genast lugna er med att vi har killar i såväl föreningen, facebookgruppen som i styrelsen. I gruppen finns det även transpersoner och människor som inte identifierar sig som något kön alls.

För e-sporten har en fördel som många andra sporter inte har, den gör inte skillnad på fysisk uppbyggnad eller styrka.


I studiematerialet som finns länkat nedan finns många frågor, men en jag vill lyfta fram särskilt är:

Många tjejer upplever att de måste rättfärdiga sitt spelande - tror du killarna måste göra samma sak?”

Killar som tjejer kan självklart behöva rättfärdiga sitt spelande i form av hur de presterar. Att killar inte ifrågasätts vet jag är en osanning i allra högsta grad. Däremot sker ifrågasättandet på helt olika grunder. De normer som styr i dagsläget säger att killar som spelar är normala och tjejer som gör det samma är någon form av extraordinära varelser.

Det är mer regel än undantag att icke-killar får svara på frågor som “vems flickvän är du?” eller höra saker “du spelar bara för att få uppmärksamhet.” Utgångspunkten är att det inte kan finnas ett spelintresse, utan att det är andra motiv som styr.

Szimone "Obzidian" Robertsson
Projektledare inkluderande e-sport
Ordförande i Tjejligan

Tjarls Metzmaa - Förbundssekreterare Sverok
Rickard Nordin - Riksdagsledamot Centerpartiet
Emilia Wikström Melin - ansvarig för inkluderande E-sport, Unga örnars riksförbund
Rickard Hollén - förbundsordförande riksförbundet Goodgame
Fredrik Bergkvist - Ordförande Swerigs

Orden i denna text är skriven ur Szimones perspektiv, men vi andra som undertecknat artikeln ställer oss bakom budskapet och erkänner den världsbild som Szimone beskriver. Vi är många som kämpar för att förbättra attityderna inom spelhobbyn.

Inkluderande e-sport har tillsammans med ABF tagit fram ett studiematerial med intervjuer från tjejer som spelar där bland annat jag och vår VM bronsmedaljör QueenE deltar. Sverok driver sitt projekt Respect All Compete som ska ta fram en uppförandekod och skapa mötesplatser. Tillsammans ser vi en möjlig framtid där vi alla spelar tillsammans, oavsett vem du är.

Är du med?

/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.