"Ett tiggeriförbud är inte rasistiskt – det är för tiggarnas bästa"

- 18/05/2015, 17:07
Fredrik Brodén anser att ett förbud är det enda som stoppar det organiserade tiggeriet.
1 av 3

Fredrik Brodén anser att ett förbud är det enda som stoppar det organiserade tiggeriet.

Privat

Han menar att det inte är rasistiskt, utan något som borde införas för att hjälpa EU-emigranterna.
2 av 3

Han menar att det inte är rasistiskt, utan något som borde införas för att hjälpa EU-emigranterna.

JANERIK HENRIKSSON/TT

Att människor utnyttjas av ligor tycker Fredrik Brodén är fel.
3 av 3

Att människor utnyttjas av ligor tycker Fredrik Brodén är fel.

TT NYHETSBYRÅN

​Fredrik Brodén anser att ett förbud mot tiggare måste införas för att förhindra att människor utnyttjas av organiserade ligor.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Enda sedan jag skrev artikeln om att ett tiggeriförbud är rätt väg att gå för att komma tillrätta med problemet, så har det kommit kommentarer om att jag är rasist, omänsklig, okänslig, egoistisk och så vidare. Visst får man tycka vad man vill, det är inte det jag sätter mig emot.

Det jag har ett problem med är att så fort man tar upp ett ämne som handlar om "icke-svenskar" så höjer folk direkt rasistkortet högt upp i skyn. Ordet rasist har tappat sin betydelse i Sverige för längesen.

Jag är inte rasist. Jag står upp för människors lika värde. Det finns inget som gör mig mer förbannad än när människor behandlas orättvist baserat på var man kommer ifrån, vilken läggning man har eller om man är kvinna eller man. All diskriminering är fel. Men har man ett problem i ett samhälle så måste man kunna ta upp detta utan att folk överreagerar och försöker vara så himla politiskt korrekta hela tiden.

"Kalla fakta" handlade i veckan om hur tiggarna har det i Rumänien, men även när de har kommit till Sverige och hur de kommer hit. Låt mig börja med att säga att jag blev riktigt illa berörd av de berättelser som vi fick ta del av. Ingen människa ska behöva genomlida det som tiggarna får genomlida. Som de allra flesta har misstänkt så är en del av tiggeriet organiserat. Tiggarna utnyttjas av ligor. De luras till att komma hit i hopp om att livet kommer att bli bättre. Dock blir det nästan aldrig så.

Snarare tvärtom.

Jag vet inte hur ni känner, men jag vill inte vara med och bidra till att människor blir utsatta för människohandel för att tigga. För det är precis vad detta handlar om. Ligor skor sig på människor som redan är utsatta och fattiga. Därför menar jag fortfarande att ett tiggeriförbud är ett av många steg i rätt riktning för att komma åt problemet och försöka hjälpa dessa människor.

Tiggarna blir inte hjälpta av att lägga sina livsöden i ligornas händer. Vi som samhälle blir inte hjälpta av tron att vi hjälper tiggarna när vi lägger våra pengar i deras muggar, för pengarna går ändå inte till tiggarna utan till ligorna. Men det finns givetvis undantag.

Så innan alla korrekta och blåögda människor i Sverige slänger ur sig ord som rasist och omänsklig, så tänk till. Låt inte orden komma först i tron om att ni är duktiga och korrekta. Tänk på vad som är bäst för dessa människor och inte på vad som känns bäst för ert samvete. Det är skillnad på att vilja hjälpa på riktigt och att ha ett gott samvete. Dessa två saker går inte alltid hand i hand. Så fimpa era rasistkort och tänk på människorna det faktiskt handlar om.

Fredrik Brodén