"Mammor förväntas ha sexpack innan snippan har läkt"

- 20/05/2015, 09:53
Mikaela Bergström visar upp sin mage för att spräcka bilden av den perfekta mammakroppen.
1 av 4

Mikaela Bergström visar upp sin mage för att spräcka bilden av den perfekta mammakroppen.

Privat/Privat

Hon vill förmedla en positiv självbild till sin dotter Vilja.
2 av 4

Hon vill förmedla en positiv självbild till sin dotter Vilja.

Privat

Kroppen förändras under en graviditet och det är okej menar hon.
3 av 4

Kroppen förändras under en graviditet och det är okej menar hon.

Privat

Mikaela Bergström säger att hon har haft en dålig självbild, men att den i dag har vänt.
4 av 4

Mikaela Bergström säger att hon har haft en dålig självbild, men att den i dag har vänt.

Privat

Mikaela Bergström har fått nog av pressen som sätts på nyblivna mammor. Hon menar att kroppen förändras under en graviditet och visar nu upp sin mage.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Som mamma förväntas du vara glad och pigg, alltid ha ett skinande rent hem, laga all mat från grunden, du ska komma ihåg allt, alltid vara i tid och aldrig tycka att dina barn är jobbiga.

Som grädde på moset ska du helst ha ett sexpack två timmar efter förlossningen och börja träna regelbundet så fort snippan läkt. Så klart!

Du kanske passar in på min beskrivning, och gör du det så hurra för dig! Jag blir genuint glad för din skull, men ser din verklighet precis som min helt annorlunda ut, ja hurra för dig också! För oavsett vilken verklighet vi lever i så är vi faktiskt precis lika bra ändå.

Listan på kraven över hur vi ska se ut tar aldrig slut, så vi måste själva lära oss att säga ifrån när vi tycker att det räcker. Alla människor är olika. Vi har olika mål, olika förutsättningar, olika drömmar och visioner. Och vi måste lära oss att acceptera varandra som vi är, och framförallt så måste vi lära oss att älska oss själva för dem vi är.

Är ditt mål att komma i smaljeansen tre veckor efter graviditeten, så är det okej. Så länge du gör det för din skull. Men kommer du aldrig komma i dina smaljeans igen, och mår bra av det, då ska det vara precis lika okej det också. Hur du väljer att se ut, och de mål du sätter upp för dig själv, ska vara på dina villkor.

Att älska mig själv som jag är har aldrig varit helt lätt för mig. Jag har precis som många andra jagat den perfekta kroppen och provat diet efter diet för att nå den. Jag har legat med ett nyfött barn på bröstet och i stället för att njuta av kärleken till mitt barn har jag mått dåligt över att se alla perfekta snyggmorsor i mitt instagramflöde. De morsorna som lyst som solar under hela graviditeten och som sett helt perfekta ut direkt efter förlossningen.

Jag har velat avfölja dem allihop. För jag orkade inte med att andra kunde se så fantastiska ut, medan jag själv var tjock och ful.

Jag har fött två barn på två år. Min mage är skrynklig och degig, min rumpa är platt och slapp, mina bröst hänger som taxöron när jag har ammat, men nu är jag okej med det.

Som ni kanske förstår har det tagit sin lilla tid för mig att nå hit. Och det var nog inte förrän under min andra graviditet som jag började förstå att jag inte kan prata illa om hur jag ser ut inför mina barn, för då, rätt som det är, kommer de att tro att det bara finns ett ”rätt” sätt att se ut på. Och det gör ju faktiskt inte det. Man kan se ut på många sätt, och alla sätt är rätt.

Jag måste lära mig att älska mig själv för den jag är, så att mina barn lär sig att älska sig själva så som de är. Och på så sätt även lära sig att älska och acceptera andra. Och det har jag lärt mig nu.

Mina barn kommer att matas med bilder och reklam på vad samhället anser vara ”rätt” sätt att se ut på vare sig jag vill det eller inte. Men jag vill inte vara anledningen till att mina barn kommer hem en dag och säger ”jag kan inte äta det där” eller ”vad tjock jag är” bara för att de hört mig säga det. Och att tänka på vad man säger inför sina barn gäller inte bara när man pratar om vikt och utseende, utan även vad man säger om andra.

Jag vill att mina barn ska växa upp och älska sig själva, men jag vill också att de ska växa upp och vara goda medmänniskor. Jag är livrädd att de ska komma hem och berätta att någon är elak mot dem, att någon säger elaka saker om dem, men jag är minst lika rädd för att de ska vara elaka mot någon annan.

Vi kan inte skydda våra barn från allt, men vi kan i alla fall skydda dem från att ta efter de negativa tankar vi har om oss själva och andra. Det krävs bara lite träning.

Och på tal om träning. En dag ska jag komma igång med träningen igen, och då ska jag tala om för mina barn att jag tränar för att jag vill, för att det är hälsosamt, för att det är kul, inte för att bli snygg.

”Everyone you meet is fighting a battle you know nothing about. Be kind. Always.”

Mikaela Bergström