Tisdag 18 Jan
Stockholm

"TV4, lesbisk kärlek är kärlek – inget annat"

Matilda Wahl rasar över att TV4 kränker Silvana Imam och Beatrice Eli.
1 av 3
Matilda Wahl rasar över att TV4 kränker Silvana Imam och Beatrice Eli. Foto: Privat/TT
Hon ifrågasätter varför de kallar Silvana Imam för rapptjej och inte rappare.
2 av 3
Hon ifrågasätter varför de kallar Silvana Imam för rapptjej och inte rappare. Foto: Privat
Silvana Imam och Beatrice Eli är kära, inte lesbiskt kära menar Matilda Wahl.
3 av 3
Silvana Imam och Beatrice Eli är kära, inte lesbiskt kära menar Matilda Wahl. Foto: Bjorn Larsson Rosvall / Bjorn Larsson Rosvall

Matilda Wahl ifrågasätter hur TV4 kan förminska och kränka kvinnor och homosexuella i direktsändning.

Kommentera (20)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Matilda Wahl är feminist och studerar vid Stockholms universitet.

För någon dag sedan så var Silvana Imam gäst i Nyhetsmorgon TV4. För er som inte vet så är Silvana en grym RAPPARE. Jag skriver rappare med stora bokstäver eftersom att hon i Nyhetsmorgon kallades för ”Sveriges mest hyllade rappTJEJ” vilket gör mig förbannad.

Med priser som ”årets musik”, tre grammisnomineringar och två nomineringar i P3-galan bland mycket annat, så är Imam den mest hyllade rapparen just nu bland både tjejer och killar, och det med hästlängder. Den sorgliga sanningen är att vårt samhälle ser ut så här, precis som att en polis som är kvinna kallas för kvinnlig polis eller att en tjej som spelar fotboll spelar damfotboll. Att vara man är att vara normen och vi kvinnor är ”det andra könet”.

Även om jag tycker att Silvana Imam är grym på att rappa så är det inte det som jag beundrar henne mest för. Det som fascinerar mig med henne är hennes oräddhet. Silvana bryter mark överallt, hon går emot normer och är inte rädd för att ifrågasätta. Hon är en extremt modig feminist och antirasist och skriker ut det där som många inte ens vågar viska.

Som tjej har jag lärt mig att jag får vara här men inte störa, att jag inte ska ta för mycket plats. Jag har fått veta att det som betyder något är att vara snygg och duktig, att vara stark och smart och kämpa för det man tror på har jag fått lära mig är ganska så oviktigt och det är här Silvana Imam kommer in. Hon kommer in och visar att allt det här är bullshit och att vi tjejer får ta precis hur mycket plats vi vill.

Imam pratar om detta under sin intervju, om hennes kamp för feminismen och mot rasismen. Nyhetsmorgon väljer att skriva ut att Silvana ”pratar om sin kärlek till tjejer” och ”rappar om sin lesbiska kärlek” och jag vet ärligt talat inte om jag ska skratta eller gråta. Hennes enorma styrka som hon själv kallar för ”pussypower” och hur hon slåss mot orättvisor i samhället skyfflas under mattan och det som lyfts fram är i stället hennes sexuella läggning eftersom att den igen, inte är normen.

Har vi inte kommit längre år 2015? Jag är själv tillsammans med en tjej och kan därför berätta att det inte finns någon ”lesbisk kärlek”. Det finns bara kärlek, om du är kär i en man eller en kvinna eller något där i mellan är enligt mig helt irrelevant. Jag är kär i min tjej, jag är inte ”lesbiskt kär” i min tjej.

Efter att intervjun med Silvana var slut så blev jag arg och kände hopplöshet. Jag är arg för att vårt samhälle är så patriarkaliskt och heteronormativt. Jag loggar in på Facebook och ser att Silvana Imam har skrivit ett inlägg: ”'Rapptjej'? KVÄV INTE MIN KONST", skriver hon. Jag läser meningen ett par gånger och känner hur hopplösheten försvinner och jag i stället fylls av en kraft, kanske är det pussypower.

Och det är det hon gör, Silvana Imam, hon får en att gå från att känna att det inte är någon idé att kämpa till att känna att det inte finns något val, att kämpa är det enda alternativet. Och kämpa ska vi göra tills en ”kvinnlig polis” blir polis, tills en tjej som spelar ”damfotboll” spelar fotboll, tills min ”lesbiska kärlek” till min tjej kallas kärlek och tills Silvana Imam kan kasta ordet ”rapptjej” åt helvete och får sin rättmätiga plats på tronen bland alla rappare.

Matilda Wahl

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (20)
Kopiera länk
Dela