Anders Berg och Nina Forsberg anser att Nyheter24:s kampanj #1000timmar behövdes.
1 av 4
Anders Berg och Nina Forsberg anser att Nyheter24:s kampanj #1000timmar behövdes. - Foto: Bildbyrån
De menar att många barn inte längre rör på sig på rasterna.
2 av 4
De menar att många barn inte längre rör på sig på rasterna. - Foto: Bildbyrån
Nina Forsberg och Anders Berg anser att Röris är ett bra alternativ till rörelse för barn.
3 av 4
Nina Forsberg och Anders Berg anser att Röris är ett bra alternativ till rörelse för barn. - Foto: Privat/Privat
Rörelse ökar barns prestations- och koncentrationsförmåga säger de.
4 av 4
Rörelse ökar barns prestations- och koncentrationsförmåga säger de. - Foto: Bildbyrån

"Barnens stillasittande är lika hälsofarligt som rökning"

Anders Berg och Nina Forsberg anser att mer rörelse i skolan skulle göra barnen gott. De menar att barn i dag rör alldeles för lite på sig.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenterna

Anders Berg är tillförordnad generalsekreterare för Friskis&Svettis.

Nina Forsberg är ansvarig för utvecklingen av träning för barn och unga på Friskis&Svettis.

Goda vanor grundläggs tidigt. Om du som barn får uppleva rörelseglädje ökar chansen att du är fysiskt aktivt som vuxen. Därför tycker vi i Friskis&Svettis att kravet på mer idrott i skolan är mycket bra och att kampanjen #1000timmar behövs. Men det räcker inte med fler idrottstimmar. Rörelse ska vara en naturlig och integrerad del av hela skoldagen.

2014 gjorde vi en undersökning där vi ställde frågor till rektorer om barn och rörelse i skolan. En av frågorna var: finns det en rörelseplan för eleverna på er skola? åtta av tio rektorer svarade nej på den frågan. I en rörelseplan har idrottslektioner och friluftsdagar en given plats men det ska också framgå hur skolgårdarna och inomhusmiljöerna är anpassade för att locka till lek, rörelse och idrott.

För att fysisk aktivitet ska bli en självklar del av barnens vardag räcker det inte med planer. Det behövs även lustfyllda och lättillgängliga verktyg. Ett exempel på ett verktyg är Röris som har utvecklats av Friskis&Svettis. Röris används av skolans pedagoger på många sätt. Det kan vara en del av en idrottslektion och många lärare kör Röris utomhus. Det absolut vanligaste är att Röris används för korta rörelsepauser under lektionerna.

I våra utvärderingar skriver pedagogerna som använder Röris att de upplever att eleverna får ”bättre motorik, bättre ork och arbetsro” och att det leder till att ”barnen blir mycket piggare och jobbar bättre”. Sedan 2003 har över 25 000 lärare gått en Röris-utbildning hos någon av våra föreningar och vi räknar med att ha nått en halv miljon barn.

Upp till en femtedel av skoldagen består av rast. För en aktiv rast måste det finnas såväl roliga skolgårdar som engagerade vuxna som inspirerar till rörelse. Det finns i dag exempel på skolor som saknar skolgård och nyligen slog Skolverket larm om att det är ”allvarligt läge på fritidshemmen” eftersom det råder brist på fritidspedagoger.

Det saknas alltså inte utmaningar. Som ideell idrottsförening med målet att så många som möjligt ska få uppleva rörelseglädje har vi tre förslag som om de blev verklighet skulle påverka barnens vardag positivt.

· Ge rörelse en tydlig plats i läroplanen. Fysisk rörelse måste bli ett naturligt verktyg i pedagogiken och inte bara begränsas till idrottsämnet.

· Inrätta en rörelseplan på varje förskola och skola. Genom att ta fram en rörelseplan kan förskole- och skolledningar bli bättre på att ha med rörelse i den dagliga verksamheten.

· Lägg till Röris och Mini-Röris som ett pedagogiskt verktyg på förskollärar- och lärarutbildningarna. När alla förskollärare och lärare får kunskap om hur enkelt det är att aktivera barnen kommer rörelse att bli en naturligare del av förskole- och skoldagen.

Det sägs att sitta är det nya röka. Med det menas att ett stillasittande liv är lika farligt som att röka. Rökrutorna är sedan länge borta från skolgårdarna. I dag är utmaningen att bejaka barnens naturliga och spontana förhållningssätt till rörelse. Om vi ger barnen positiva upplevelser av rörelse i skolan blir det en viktig lärdom för livet.

Anders Berg, tillförordnad generalsekreterare Friskis&Svettis
Nina Forsberg, ansvarig för utvecklingen av träning för barn och unga på Friskis&Svettis

/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.