Tisdag 11 Maj
Stockholm

"Ni förtrycker kvinnor när ni tvingar dem att ta av sig slöjan"

Kvinnor bär slöja för att lyfta fram personen bakom menar Naba Amin.
1 av 2
Kvinnor bär slöja för att lyfta fram personen bakom menar Naba Amin. Foto: AP
Att hindra en kvinna från att bära slöja är att förtrycka henne anser hon.
2 av 2
Att hindra en kvinna från att bära slöja är att förtrycka henne anser hon. Foto: Ap

Naba Amin tycker inte att hon är förtryckt. Hon menar att hon bär sin slöja för att skydda sig från samhällets press och ideal.

Kommentera (53)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Naba Amin är student och läser medieinriktning på gymnasiet.

Muslimsk kvinna. Vad tänker de flesta av er när de läser dessa ord? Ord som vi läser i tidningar och hör i median. Oftast förknippat med förtryck. Har ni någonsin ställt er frågan varför? Varför talar allmänheten för oss?

Vi har en tendens att tro på det mesta vi hör. Det ligger i människans natur att ha en förutfattad mening eller att döma någon eller något utan tillräcklig kunskap. Många muslimska kvinnor och i synnerhet deras klädsel symboliserar förtryck för allmänheten i dag. De flesta av oss är enade om att vi människor är födda med fri vilja och därför bör vi få använda den på olika sätt.

Vad innebär de då att ha en fri vilja?

Fri vilja innebär att man är fri i sina handlingar och att man är huvudpersonen i ens egna val, såvida det inte är en skada för någon annan. Där ställer man sig frågan, hur kan en klädsel komma till skada för någon annan? Tvång kan förekomma i många olika saker. Såvida man är tydlig med att religionen inte stödjer tvånget kan ingen påstå det eftersom det inte finns något starkare bevis. Här kommer en vers från Koranen som bekräftar att tvång inte existerar i islam och att män och kvinnor är utav samma värde.

"Tvång skall inte förekomma i trosfrågor", (sura 2:256). Man och kvinna har lika värde inför Gud, "Jag skall inte låta någon av er som arbetar och strävar, vare sig man eller kvinna, se sin strävan gå förlorad. ni är [alla] av samma rot [och skall lönas på samma sätt]", (sura 3:195).

Om det är kvinnoförtryck man vill bekämpa, bör man ta fram en strategi för hur förtrycket ska bekämpas. Det fungerar inte att bekämpa kvinnoförtryck genom att förtrycka andra kvinnor genom att ta deras rätt att klä sig hur de vill.

Oftast läser vi om kvinnor som har blivit tvingade till ett och annat och förtrycks i religionens namn. Detta har gjort att många börjat se slöjan som en förtryckande symbol. Vissa har jobbat för en förändring genom att förbjuda slöjan, men detta gör att man förtrycker de kvinnor som faktiskt tar på sig slöjan av egen vilja. I Frankrike införde de en lag om slöjförbud och med detta diskriminerar man de kvinnor som vill ta på sig slöjan av egen vilja. Detta trots att man har en religionsfrihet per demokratisk standard. I ett religionfritt land skickas en skolflicka hem från skolan eftersom hon bar långkjol.

Enligt de som bär på slöjan finns det en visdom bakom detta beslut. Skönhetsidealet som finns bland oss skapar många problem i vårt samhälle. En modell som sätter på sig några extra kilon blir avskedad, och vi använder gärna kvinnor för att marknadsföra våra produkter. Människan försöker även nå denna perfektion som presenteras för oss och då uppstår problem som depression, Anorexia med mera.

Det är därför många kvinnor väljer att täcka sig, därför att de inte vill bli sedda som objekt. De vill att samhället ska titta på deras handlingar och lyssna på det de har att säga, inte vad de har på sig eller hur de ser ut.

I slutändan har vi alla våra egna åsikter som gör alla individer unika. Jag sticker ut, men jag är mig själv. Jag klär mig inte endast som jag gör för att jag är muslim. Nej, jag gör det för jag inte vill att något samhälle eller ett skönhetsideal ska bestämma åt mig hur jag ska gå klädd och hur mycket jag ska väga. Jag anser att min klädsel skyddar mig från ett ideal som endast ser på min kropp, och inte hur jag är som person.

Naba Amin

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (53)
Kopiera länk
Dela