Måndag 6 Dec
Stockholm

"Spärra in alla föräldrar som inte tar hand om sina barn"

​Peter Ahlborg menar att framtidens kriminella kan pekas ut redan på dagis.
​Peter Ahlborg menar att framtidens kriminella kan pekas ut redan på dagis. Foto: Privat

​Peter Ahlborg menar att det är föräldrarnas ansvar att se till att deras barn inte blir kriminella. Han tycker därför att föräldrar som missköter sin roll borde straffas.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Peter Ahlborg är tidigare hemlös och har ett förflutet som ungdomskriminell.

Nu föreläser han om sitt liv: ”Hur du förvandlar motgång till framgång”.

En ny rapport från polisens nationella operativa avdelning visar att den organiserade brottsligheten i Sverige blir allt grövre. Under 20 års tid har brottsligheten ökat och fler och fler stadsdelar i Sverige blir förslummade. Detta är ingen nyhet för kriminologer och poliser. Men varför har inte dagens politiker vaknat och tagit tag i problemen? De senaste två åren mördades 12 människor i gängkrig bara i Göteborg.

I Sverige finns i nuläget 55 geografiska områden där lokala kriminella nätverk anses ha negativ påverkan på lokalsamhället, skriver Rikspolisstyrelsen i en rapport från oktober 2014.

Och fortsätter, i samtliga områden som studiebesöken redogjort för pågår en omfattande och förhållandevis öppen narkotikahandel.

Yngre kriminella i denna typ av områden finansierar sitt missbruk på framförallt två sätt: genom att sälja, eller genom att begå stöldbrott. På så vis blir eget narkotikabruk en naturlig inkörsport till kriminalitet.

Dagens politiker, polis och samhället måste stoppa narkotikan eftersom den bidrar till att den grova kriminaliteten ökar.

Jag var själv ungdomsbrottsling i ett gäng i mitten av 80-talet. Vi åkte dit när polisen gjorde 20 stycekn husrannsakningar hos mig och mina vänner – samma dag. Många av oss inklusive jag själv tog oss i kragen när polisen fick upp ögonen för vår brottslighet. Och för första gången fick jag en inblick i vad jag hade ställt till med.

I dagens läge måste man sätta in förebyggande åtgärder och det i ett tidigt skede. Redan på dagis kan man se vilka som är i riskzonen för att hamna snett.

När dagens 15-åringar sätts dit av Polisen har de kunnat hålla på med brott under många år i stor skala, då åldern och de grova brotten går ner i åldrarna.

Mina föräldrar tog inget större ansvar för mig. Men jag insåg själv att jag hade gjort fel och slutade successivt med brott. Den stora frågan är hur man kommer till rätta med dagens ökade ungdomskriminalitet i förorterna?

Samtidigt frågar jag mig var alla föräldrar är? Hur kan man låta sina barn skita i skolan och vara ute hela nätterna, när de inte ens har fyllt 15 år?

Varningssignaler kommer hela tiden från skolan och socialtjänsten. Många föräldrar är då inte samarbetsvilliga att ens gå på skolans utvecklingssamtal eller medverka på socialens utredningar. De kommer undan genom att inte ta sitt ansvar genom att medverka på de åtgärder som samhället trots allt kräver av föräldrarna.

Då måste man sätta krav på föräldrarna, att de blir av med socialbidrag, bostadsbidrag och/eller sjukskrivning, om de upprepade gånger inte medverkar till att hjälpa sin son – då det uteslutande är killar i unga år som är grovt kriminellt belastade.

Jag menar på att föräldrar ska kunna dömas för medskyldighet till brott, eftersom de under många år inte medverkat till att sina barn ska sluta med brott.

Ett annat problem är att allt för många föräldrar jobbar så många timmar så att de inte hinner bry sig om sina barn. De ger dem en hundring i handen och säger: ”Här har du pengar till mat, gå ut och ät”. För att de själva ska kunna få tid över till sig och sina egna aktiviteter.

Allt för många föräldrar tar inte hand om sina barn. Många barn mår sämre än någonsin. Självmorden och den psykiska ohälsan samt kriminaliteten ökar hos dagens unga.

Sverige står inför ett gigantiskt stort problem som kräver enorma resurser av samhället, men även en positiv inställning från vuxenvärlden. Skapa drömmar och visioner hos våra barn. Ge dina barn kärlek, tid och beröm.

Mitt bästa råd till föräldrar är att ge dina barn positiva höga krav – och de kommer uppfylla dem. Inse att våra barn är vår framtid.

Peter Ahlborg

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela