Fredag 7 Maj
Stockholm

"​Cesar Millan borde inte få plåga hundar i svensk tv"

1 av 6
Astrid Söderquist och hennes hund Yoshi, en fyraårig leonbergerhane.
2 av 6
Astrid Söderquist och hennes hund Yoshi, en fyraårig leonbergerhane. Foto: Privat
3 av 6
4 av 6
5 av 6
6 av 6

Astrid Söderquist skriver att programledaren Cesar Millans metoder för att uppfostra hundar innehåller delar som även används för att tortera människor. Är det verkligen så vi vill behandla våra hundar?

Kommentera (153)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Astrid Söderquist är 21 år gammal och läser Etologi och Djurskyddsprogrammet på SLU. Hon har även läst flera fristående kurser i hundens beteendebiologi på LiU.

Har du koll på lagen? Risken finns nämligen att du bryter mot den om du applicerar de metoder som används i Cesar Millans program ”the Dog Whisperer”. Djurskyddslagen säger att djur skall behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande. Hur går det här ihop med utövandet av tvång, hot och fysisk bestraffning? I programmet används både stackel- och elhalsband, vilket är förbjudet i Sverige.

Ännu skadligare än risken för lagbrott är Cesars hundsyn. Den bygger nämligen på en dominansmodell som förkastas av modern forskning i etologi. Relationen mellan människa och hund präglas starkt av samarbete, inte dominans som Cesar menar.

Aggressiva hundar är ofta rädda, aggression handlar trots allt om att öka avstånd till den/det hunden upplever som hotfullt! Om Cesar verkligen förstod hundens språk så skulle han inte bli biten lika ofta som han blir. En person med respekt och kunskap om hunden ser och anpassar sitt beteende efter hundens signaler!

Cesar bestraffar ofta ett oönskat beteende utan att utreda orsaken till det. Att beteendet sedan avtar tar många som bevis på att tekniken är bra, men vad händer med hundens välmående? Hunden bygger upp en stress som den har svårt att göra sig av med, för att orsaken till beteendet fortfarande finns kvar. Att bestraffa utan att visa vad som förväntas i stället kan dessutom leda till att hunden lär sig att det helt enkelt inte går att ta sig ur en obehaglig situation. Det ger upphov till ett tillstånd som kallas inlärd hjälplöshet och som liknas vid depression hos människa.

De redskap som används av Cesar är rent av hälsofarliga för hunden. En av de mest skadliga är Cesars egendesignade halsband ”Illusion” som stryper åt precis bakom öronen. Varför är nu detta så farligt? Just den delen av hundens hals är otroligt känslig. När hunden straffas med ett Illusion-halsband trycker det mot hundens nerver och en av dem är trigeminus.

Vi kan känna oss övertygade om att den här upplevelsen är ytterst smärtsam för hunden, då tryck mot trigeminus används i kinesisk tortyr! Hundens anatomi skiljer sig trots allt inte avsevärt från vår egen. Användningen av stryphalsband kan förutom syrebrist ge skador på nacke, strupe, ögon och rygg.

Så, åter igen ställer jag mig frågan varför vi vill visa detta i tv? Med tanke på det starka stöd som Cesar Millan ändå verkar ha i Sverige är det rimligt att anta att programmets budskap både accepteras och appliceras här i relativt stor omfattning.

Jag anser att vi normaliserar ett förhållningssätt till hunden som är helt oacceptabelt. Det här skadar våra hundar i alldeles för hög grad för att vi ska kunna försvara att Cesar fortsätter att visas på tv. Ge oss program som är lagliga, som bygger på hundens etologi och som på riktigt hjälper stressade och rädda hundar.

Sluta försköna fysisk och psykisk misshandel av den mest människokära arten på vår planet!

Astrid Söderquist,
Initiativtagare till namninsamlingen Bort med Cesar Millan från svensk tv!

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (153)
Kopiera länk
Dela