"Vi tar studenten och blir arbetslösa – tack vare Stefan Löfven"

- 27/05/2015, 09:00 -

MSU skriver om att Stefan Löfvens jobbpolitik gör att de kommer att bli arbetslösa samma dag som de tar studenten.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Studenttider är lyckliga tider. Vita mössor, hög musik från flaken och överlyckliga ungdomar som springer ut en solig junidag. Men framtiden vi går till mötes ser allt mörkare ut.

Sedan några månader tillbaka har Sverige en ny, rödgrön regering. Det har pratats mycket om det historiskt svaga stödet regeringen har, turbulenta turer och allmänt politisk kaos. Det har talats mindre om deras politik. I synnerhet den jobbpolitik som kommer att slå mycket hårt mot vi som springer ut om några veckor.

I Löfvens Sverige har man gjort det dubbelt så dyrt att anställa unga. Är argumenten för en höjning av arbetsgivaravgiften för unga att man höjer skatten på snus och cigaretter? Det är snarare så att man höjer skatten på det för att det är dåligt och menar man i så fall från de rödgrönas sida att ungdomsjobb är dåligt?

Detta är ett av få förslag regeringen har när det kommer till jobb och det riskerar 54 074 ungas anställning. Det regeringen i stället vill ge i studentpresent är en 90-dagarsgaranti. En uppdaterad version av den erkänt misslyckade 100-dagarsgarantin som Göran Persson införde för att sedan avskaffa.

Reformen 90-dagarsgarantin som ska ge jobb, praktik eller utbildning till unga på 90 dagar kommer inte vara på plats förrän om tre år plus några månader. En föga tröst för oss som med överlyckliga steg springer ut med våra vita mössor och ser ljust på framtiden. Inte innebär dessa garantier heller några riktiga jobb. Man höjer kostnaden för att anställa och restaurangmomsen vilket slår hårt mot de företag som skapar riktiga jobb för unga.

Det är baristan på Espresso House, medarbetaren på McDonalds och deltidsanställda inom Ung omsorg som får sota för regeringens politik när de förlorar sina jobb som en konsekvens av alla de jobbfientliga reformer som nu paketeras i låtsasjobb och fejkgarantier.

Men framförallt är det vi som vill sjunga om “Studentens lyckliga dagar” som får betala när det blir dubbelt så dyrt att anställa oss. Arbetslinjen som gör det lönsamt att jobba, man får behålla mer av sin lön varje månad, företag får startas och drömmar förverkligas är vad som ska möta studenterna när de springer ut.

Nu kommer vi lyckliga studenterna i stället mötas av företag som kommer vara tvungna att avskeda unga i stället för att anställa. Regeringen skapar en trist bakfylla av en annars så lycklig dag.

Mathilda Hjelm, Riksordförande Moderat Skolungdom
William Elofsson, Vice Riksordförande Moderat Skolungdom
Nils Paulsson, Ledamot i Moderat Skolungdoms Rikskommitté
Christopher Rydaeus, Ledamot i Moderat Skolungdoms Rikskommitté
Adam Agerbrink, Ledamot i Moderat Skolungdoms Rikskommitté