"Vi brandmän förtjänar högre lön"

- 27/05/2015, 12:39 -
Emil Skoglund vill att politikerna ska att ta sitt ansvar.
1 av 3

Emil Skoglund vill att politikerna ska att ta sitt ansvar.

Privat/Privat

Han anser att jourersättningen för våra deltidsbrandmän är under all kritik.
2 av 3

Han anser att jourersättningen för våra deltidsbrandmän är under all kritik.

Privat

Emil Skoglund anser att vi måste ändra situationen innan det är för sent.
3 av 3

Emil Skoglund anser att vi måste ändra situationen innan det är för sent.

Privat

Emil Skoglund kräver att deltidsbrandmän får bättre lön och villkor. Han menar att deras insats är det som räddar Sverige.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I massmedia rapporteras just nu om en konflikt inom räddningstjänsten. För er som läser detta och inte är insatta, ska jag först kort förklara hur det fungerar. I Sverige finns i huvudsak två olika typer av anställningsformer för brandmän.

1. Heltidsbrandmän bor och jobbar på brandstationen och ska inom 90 sekunder sitta i brandbilarna om larmet går. Brandmän med heltidsanställning hittar ni vanligtvis i större tätorter och städer runt om i Sverige. En heltidsbrandman är just brandman i sin huvudsakliga anställning och får en heltidsersättning för detta.

2. Räddningstjänstpersonal i beredskap, kallas i dagligt tal för deltidsbrandmän. De har i stället jour. Generellt en jourvecka i månaden och ska i regel inom fem minuter vara beredda att rycka ut. Deltidsbrandmän har normalt ett annat jobb och bor inom fem minuter till brandstationen och har därför en personsökare på sig. Deltidsbrandmän hittar ni i de mindre orterna i vårt avlånga land. Det är deltidsbrandmännen som är kärnan i vårt skydd mot olyckor i samhället.

För att en deltidsbrandman ska vara bered att åka på larm under dygnets 24 timmar en hel vecka per månad får han eller hon 3 678 kronor i ersättning. Förstår ni varför jag och många av mina kollegor är upprörda? Det är dags för politiker att börja värdesätta detta livsviktiga arbete även i lönekuvertet!

Förhandlingarna mellan parterna Brandmännens Riksförbund och Sveriges Kommuner och Landsting har pågått i några månader, men utan någon framgång. Utöver en respektabel ersättning efterfrågas också att få betald semester och betald ledighet vid anhörigs bortgång och begravning. Vi efterfrågar även en löneutveckling som gör det möjligt att rekrytera ny personal samt en respektfull lösning för kvinnliga brandmän under graviditet och amning eftersom de inte får jobba i utryckningstjänst.

Det finns däremot hopp! Nedan kan ni höra hur min kollega Magnus Sjöholm, så väl distriktsombudsman för Brandmännens Riksförbund, faktiskt får gehör av en brandchef! Tobias Erdsjö, chef på Räddningstjänsten i Eskilstuna, håller med om att våra krav är rimliga. En brandchef som tydligt redogör för hur deltidsbrandmännen utgör ryggraden i räddningstjänsten och att läget där ute är kritiskt när man inte får in folk som vill jobba eftersom omständigheterna är för dåliga. Tack, Tobias!

Nu gäller det att få gehör från övriga politiker och beslutsfattare i landet innan det är för sent.

Emil Skoglund,
Brandman