Emil Skoglund vill att politikerna ska att ta sitt ansvar.
1 av 3
Emil Skoglund vill att politikerna ska att ta sitt ansvar. - Foto: Privat/Privat
Han anser att jourersättningen för våra deltidsbrandmän är under all kritik.
2 av 3
Han anser att jourersättningen för våra deltidsbrandmän är under all kritik. - Foto: Privat
Emil Skoglund anser att vi måste ändra situationen innan det är för sent.
3 av 3
Emil Skoglund anser att vi måste ändra situationen innan det är för sent. - Foto: Privat

"Vi brandmän förtjänar högre lön"

Emil Skoglund kräver att deltidsbrandmän får bättre lön och villkor. Han menar att deras insats är det som räddar Sverige.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Emil Skoglund jobbar som brandman i Stockholmsregionen.

Åsikterna som framförs är hans privata åsikter.

I massmedia rapporteras just nu om en konflikt inom räddningstjänsten. För er som läser detta och inte är insatta, ska jag först kort förklara hur det fungerar. I Sverige finns i huvudsak två olika typer av anställningsformer för brandmän.

1. Heltidsbrandmän bor och jobbar på brandstationen och ska inom 90 sekunder sitta i brandbilarna om larmet går. Brandmän med heltidsanställning hittar ni vanligtvis i större tätorter och städer runt om i Sverige. En heltidsbrandman är just brandman i sin huvudsakliga anställning och får en heltidsersättning för detta.

2. Räddningstjänstpersonal i beredskap, kallas i dagligt tal för deltidsbrandmän. De har i stället jour. Generellt en jourvecka i månaden och ska i regel inom fem minuter vara beredda att rycka ut. Deltidsbrandmän har normalt ett annat jobb och bor inom fem minuter till brandstationen och har därför en personsökare på sig. Deltidsbrandmän hittar ni i de mindre orterna i vårt avlånga land. Det är deltidsbrandmännen som är kärnan i vårt skydd mot olyckor i samhället.

För att en deltidsbrandman ska vara bered att åka på larm under dygnets 24 timmar en hel vecka per månad får han eller hon 3 678 kronor i ersättning. Förstår ni varför jag och många av mina kollegor är upprörda? Det är dags för politiker att börja värdesätta detta livsviktiga arbete även i lönekuvertet!

Förhandlingarna mellan parterna Brandmännens Riksförbund och Sveriges Kommuner och Landsting har pågått i några månader, men utan någon framgång. Utöver en respektabel ersättning efterfrågas också att få betald semester och betald ledighet vid anhörigs bortgång och begravning. Vi efterfrågar även en löneutveckling som gör det möjligt att rekrytera ny personal samt en respektfull lösning för kvinnliga brandmän under graviditet och amning eftersom de inte får jobba i utryckningstjänst.

Det finns däremot hopp! Nedan kan ni höra hur min kollega Magnus Sjöholm, så väl distriktsombudsman för Brandmännens Riksförbund, faktiskt får gehör av en brandchef! Tobias Erdsjö, chef på Räddningstjänsten i Eskilstuna, håller med om att våra krav är rimliga. En brandchef som tydligt redogör för hur deltidsbrandmännen utgör ryggraden i räddningstjänsten och att läget där ute är kritiskt när man inte får in folk som vill jobba eftersom omständigheterna är för dåliga. Tack, Tobias!

Nu gäller det att få gehör från övriga politiker och beslutsfattare i landet innan det är för sent.

Emil Skoglund,
Brandman

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.