"Labbodlat kött är inte science fiction – det är framtiden"

- 30/05/2015, 13:55 -

Privat

Andreas Eriksson tror att framtiden ligger i odlat kött. Han menar att konstgjorda animaliska produkter är ett måste för att rädda miljön.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

År 2013 stod köttindustrin i världen för en femtedel av alla utsläpp. De växande miljöproblemen är stora, och att köttproduktion som den ser ut i dag är en del av det går inte att förneka. Trots detta växer efterfrågan i takt med att världen blir större, och att fattiga länder blir rikare. Hur löser vi detta? Odlat kött, om vi ska tro forskningen.

Redan för två år sedan hade Mark Post vid Maastricht-universitet i Nederländerna lyckats framställa en hamburgare som odlats i laboratorium. Hamburgaren kostade då 325 000 dollar. I dag kostar den 11 dollar, omkring hundralappen i svenska kronor. Trots att det tros ta tid innan förslaget kan presenteras kommersiellt är många investerare intresserade. Häri ligger lösningen på en stor del av miljöproblemen.

I förra veckan presenterades också en konstgjord mjölk som framställts på liknande vis. Odlade ersättningsprodukter är inte bara mer miljövänliga, utan också mer humana för djuren. Dessutom skulle de kunna få bukt på de växande problemen med resistens mot antibiotika som i Europa börjar bli ett växande problem.

Produkten, som har det föredömligt komiska men betydelsefulla namnet Muufri, är alltså riktig mjölk. Det är inget substitut, inget som liknar mjölk utan äkta mjölk, men som produceras på annat sätt än den mjölk som framställs av kor. Den växande befolkningen, särskilt i länder som industrialiseras och urbaniseras, innebär en större efterfrågan. Syntetiskt kött och mjölk skulle kunna tillfredsställa den efterfrågan, utan att skada miljön.

Det är en påminnelse om att man inte ska glömma bort marknadens krafter i kampen om en renare miljö. Forskningens framsteg är oerhörda, och något som bör tas på allvar. För tio år sedan skulle något som detta ansetts vara science fiction. I dag är det verklighet. Kanske är det onaturligt, som vissa argumenterar, men jag äter hellre något onaturligt än något miljödåligt och skadligt.

Somliga kommer argumentera emot denna utvecklingen. Köttindustrins existens borde inte få gå före miljön, djuren och den europeiska folkhälsan. Allt annat vore oseriöst. Det är självklart positivt om de svenska bönderna kan överleva, men till vilket pris?

Andreas Eriksson,
Liberal debattör med bakgrund i Centerpartiet