- Foto: Privat

"Labbodlat kött är inte science fiction – det är framtiden"

Andreas Eriksson tror att framtiden ligger i odlat kött. Han menar att konstgjorda animaliska produkter är ett måste för att rädda miljön.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Andreas Eriksson är liberal debattör med bakgrund i Centerpartiet.

År 2013 stod köttindustrin i världen för en femtedel av alla utsläpp. De växande miljöproblemen är stora, och att köttproduktion som den ser ut i dag är en del av det går inte att förneka. Trots detta växer efterfrågan i takt med att världen blir större, och att fattiga länder blir rikare. Hur löser vi detta? Odlat kött, om vi ska tro forskningen.

Redan för två år sedan hade Mark Post vid Maastricht-universitet i Nederländerna lyckats framställa en hamburgare som odlats i laboratorium. Hamburgaren kostade då 325 000 dollar. I dag kostar den 11 dollar, omkring hundralappen i svenska kronor. Trots att det tros ta tid innan förslaget kan presenteras kommersiellt är många investerare intresserade. Häri ligger lösningen på en stor del av miljöproblemen.

I förra veckan presenterades också en konstgjord mjölk som framställts på liknande vis. Odlade ersättningsprodukter är inte bara mer miljövänliga, utan också mer humana för djuren. Dessutom skulle de kunna få bukt på de växande problemen med resistens mot antibiotika som i Europa börjar bli ett växande problem.

Produkten, som har det föredömligt komiska men betydelsefulla namnet Muufri, är alltså riktig mjölk. Det är inget substitut, inget som liknar mjölk utan äkta mjölk, men som produceras på annat sätt än den mjölk som framställs av kor. Den växande befolkningen, särskilt i länder som industrialiseras och urbaniseras, innebär en större efterfrågan. Syntetiskt kött och mjölk skulle kunna tillfredsställa den efterfrågan, utan att skada miljön.

Det är en påminnelse om att man inte ska glömma bort marknadens krafter i kampen om en renare miljö. Forskningens framsteg är oerhörda, och något som bör tas på allvar. För tio år sedan skulle något som detta ansetts vara science fiction. I dag är det verklighet. Kanske är det onaturligt, som vissa argumenterar, men jag äter hellre något onaturligt än något miljödåligt och skadligt.

Somliga kommer argumentera emot denna utvecklingen. Köttindustrins existens borde inte få gå före miljön, djuren och den europeiska folkhälsan. Allt annat vore oseriöst. Det är självklart positivt om de svenska bönderna kan överleva, men till vilket pris?

Andreas Eriksson,
Liberal debattör med bakgrund i Centerpartiet
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.