Debatt om N-ordet
Emelie Johansson tycker inte om n-ordet - Foto: Privat/TT

​"Jag hatar n-ordet – betyder det att jag har bott under en sten?"

Emelie Johnsson skriver om fördomar, och om att vi bemöter människor olika endast baserat på vilken hudfärg de har.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Emelie Johnsson är 25 år och jobbar som Digital marknadsförare på Högskolan Kristianstad. Hon slåss för ett mer jämställt samhälle för alla och är trött på dryga fördomar.

Följ hennes projekt på www.hyllaoppenhet.se, #hyllaöppenhet på Twitter och #hyllaöppenhet på Instagram.

Meningarna ”jag har ingenting emot invandrare så länge de sköter sig” och ”jag kan inte kalla mig feminist, jag tycker att smink och att raka sig under armarna är okej. Dessutom står jag inte för manshat” verkar ha blivit ganska vedertagna fraser som jag inte alls förstår meningen med.

Skulle du säga så om din svenskfödde granne? ”Jag har ingenting emot honom så länge han sköter sig?” Och var kommer ens fördomen om att feminist = manshatande kvinnor med osminkade ansikten och buskiga armhålor ifrån? Ja, elaka normer finns det gott om. Och för att förändra dem måste problemet lyftas och någon våga säga emot.

Vi dömer ofta varandra. Och då menar jag inte på de handlingar som enskilda individer utför. Utan domen görs ofta baserat på normer kring var människor föds, vilket kön de har, vem de tillber och vem de älskar. Framförallt på nätet! Där sprids olika former av propaganda som en löpeld.

Räck upp handen om du inte mötts av detta eviga inlägg kring varför det är legitimt att kalla chokladboll för negerboll? I maj var det över 20 000 som deltog i ”Negerbollens dag” på Facebook. Orsakerna till varför begreppet är okej listas med de mest märkliga argument. Till exempel att man som ”inte helt obildad person vet att neger kommer från negro och niger vilket betyder svart” (lägg märke till felstavningen).

Det har visst ingenting med maktstrukturer och ägande av andra människor att göra. Och om man tror det så lever man enligt detta bildade gäng i det förgångna eller har bott under en sten de senaste 200 åren. För dem vill jag gärna berätta att slaveriet tyvärr lever kvar i varierande former i vissa delar av världen. Och i Amerika avskaffades denna form av förtryck för mindre än 200 år sedan.

Denna typ av delningar bara fortsätter. Det är så förbannat lätt att klicka på att du deltar i ett evenemang eller på gillaknappen. Men fråga dig själv om du alltid är säker på vad du gillar och vem som står bakom? Det är få av oss som faktiskt tar sig tid och ork att ifrågasätta avsändare och framförallt budskap.

Jag har varit med och skapat en virtuell bokhylla med böcker om öppenhet som ska hjälpa människor att ta ställning emot denna falska propaganda. Projektet går under namnet hyllaoppenhet.se. Bättre läsförståelse och källkritik ökar förståelsen och välkomnandet mellan människor oavsett bakgrund.

I juni kan någon av Sveriges studenter vinna ett stipendium för bästa recension av en bok som fått denne att tänka mer öppet. Men alla kan delta genom att sprida kärlek, respekt och demokrati.

Emelie Johnsson

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.