Många studenter dricker alldeles för mycket när de tar studenten
1 av 4
Cornelius Guillaume är orolig över alkoholhetsen som kretsar runt studenten - Foto: Privat/TT
Studenten och alkohol är två saker som för många går hand i hand
2 av 4
Studenter på sitt studentflak firar - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Alkohol har blivit en stor del av studenten för väldigt många studenter
3 av 4
Studenter häller öl på varandra - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Cornelius Guillaume ser inte fram emot alkoholhetsen
4 av 4
Cornelius Guillaume - Foto: Privat

"Sup på studentflaket om du vill, men tänk på konsekvenserna"

Cornelius Guillaume tar själv studenten i år, men han oroar sig över alkoholhetsen som är kopplad till studentfirande.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Cornelius Guillaume är 19 år och studenten i dagarna. Han bor i Malmö, men pluggar i Helsingborg.

Han är engagerad i många politiska frågor, i synnerhet frågor som rör jämlikhet och mänskliga rättigheter.

Att gå ut skolan, och därmed ta studenten är en sjukt rolig grej, i alla fall för de flesta av oss. Det finns dock många och blandade åsikter om just studentfirandet. För många handlar det om tradition, gemenskap och självklart att man gått ur sista året på gymnasiet.

Men för några av oss slutar studentfirandet i tragedi. Så sent som förra året fördes en 19-årig kille till sjukhus med livshotade skador i Trollhättan efter firandet gått helt åt skogen.

I Västerås föll två studenter av ett studentflak, och den traditionella studentkortegen stoppades strax därefter av polis, ”Eftersom berusningsgraden var så pass hög”. Efter dessa incidenter har bland annat Västerås tagit ställning, och nu förbjudit alkohol helt på studentflaken.

Att alkohol är populärt på studenten är knappast en hemlighet, men det bör heller inte målas upp som något självklart eller ofarligt.

Vi tonåringar tror gärna att vi är odödliga, och många av oss har inte riktigt lärt oss konsekvenstänkande. Vi fattar helt enkelt inte "vad händer om jag gör si och så, vad kan det leda till?”, men personligen kan jag inte påstå att det är något vi kan bli lärda, utan vi måste i många fall lära oss det genom egna handlingar.

Som förälder skulle jag tro att det är både väldigt roligt att ens barn klarat sig genom skolan, men jag kan också tro att många av föräldrarna känner oro. Ofta kan man heller inte riktigt förstå hur illa det kan gå. ”Hen är ju med sina kompisar, det är klart det inte händer något”, ”Hen är ju trots allt inte den enda studenten i år”. Men jag tror att det är lätt att vara naiv och inte se allvaret i det hela.

Jag är mycket kluven till om alkohol ska vara lagligt på studentflaken. Det är olagligt att dricka alkohol på allmän plats, men inte på studentflak som faktiskt kör på offentlig plats. Logiken håller inte riktigt. Det är förmodligen bra mycket mindre farligt dricka alkohol sittandes i en park, än uppe på en körande lastbil.

Majoriteten av de som tar studenten är också under 20, och kan därför inte köpa alkohol själva på Systembolaget. Därför tycker jag att föräldrarna borde ta sitt ansvar –om de köper ut alkohol ökar risken för att det går illa.

Hur mycket ansvar man vill ta kan bara föräldrarna själva bestämma, men de måste i alla fall förstå vad resultatet kan bli. Själv skulle jag ha fruktansvärt dåligt samvete om mitt framtida barn legat på intensiven för att jag köpt ut alkohol till hen.

Jag själv tar studenten i år, och ser verkligen fram emot det. Hur jag kommer fira detta har jag inte riktigt bestämt ännu.

Ta hand om er och om varandra på studenten, och låt inte firandet sluta i en tragedi även i år!

Cornelius Guillaume,
Tar studenten i år

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.