Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Vi har sett socialismen, när kommer feminismen?"

- 07/06/2015, 13:13 -

Privat/ Privat

Emil Johansson och Felicia Pettersson (CUF Värmland) skriver om hur regeringen inte levt upp till de löften de givit om feminism.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I sin regeringsförklaring den 3 oktober 2014 klargjorde Stefan Löfven att Sveriges NYA regering minsann var en feministisk sådan och att man nu skulle ta tag i jämställdheten. Innan ”valsegern” 2014 hade man från rödgrönt håll kritiserat den borgerliga Alliansregeringen för att man hade åstadkommit det man kallade för ”åtta förlorade år för jämställdheten”.

Detta trots att löneskillnaderna har minskat, trots att vi har gett större möjligheter för kvinnor att göra karriär genom exempelvis förstelärarreformen och valfrihet att välja arbetsgivare i välfärden, sänkt skatten för vanligt folk och gjort det enklare att kombinera familjeliv med arbetsliv genom exempelvis ROT och RUT och mycket, mycket mer. Vi är inte färdiga men vi har genomfört många viktiga reformer.

När man kritiseras så förväntar man sig att den som kritiserat också ska komma med förslag som på något sätt förbättrar själva problemet/utmaningen. Om man läser de förslag som den rödgröna röran kommit med fram tills nu så verkar regeringen tycka att det är viktigare att stärka statens makt än att stärka kvinnornas.

Man fortsätter inskränka friheten och flexibiliteten i föräldraförsäkringen och gör det svårare för familjer att dela dagar efter de behov och önskningar som familjerna själva har. Man kapar i RUT och rycker undan mattan för alla de kvinnliga företagsledare som finns i den sektorn. Man slopar 5000 förstelärartjänster som är så viktiga både för att höja kvinnors löner men också för att uppgradera läraryrket. Men värst av allt ger man den manliga socialisten Jonas Sjöstedt veto gentemot kvinnors företagande och valfriheten i välfärden.

Man kände väldigt oroande vibbar när Morgan Johansson öppnade för att börsbolag utan 40 procent kvinnor i styrelserna skall kunna upplösas. Detta drogs dock tillbaka efter massiv kritik, men man blir ändå väldigt oroad.

Det oroar oss djupt att regeringen i fråga efter fråga inskränker kvinnors frihet och möjligheter och därför vill vi säga: Nu har vi sett socialismen, men när kommer feminismen?

Emil Johansson
Ordförande CUF Sunne

Felicia Pettersson
Ordförande CUF Värmland