- Foto: Privat

"Kvinnor, skäms inte över att ni vill ha det ännu bättre"

Fredrik Sanz Lerena anser att det är fel att säga åt kvinnorna i Sverige att inte klaga. Han menar att de visst kan kräva bättre villkor, trots att andra kvinnor i världen har det sämre.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Fredrik Sanz Lerena är 20 år gammal, feminist och studerar statsvetenskap.

Följ honom på Twitter:@fredriksanz

När jämställdhetsdebatten tar fart, framför allt i olika forum och kommentarsfält, går det inte att missa de ibland helt vansinniga argument som tas upp. Ett av dessa är att svenska feminister inte borde klaga så mycket eftersom det finns kvinnor i andra länder med mycket tuffare situation.

Och det finns en poäng där. Svenska kvinnor har det generellt bra, bättre än i de flesta länder i världen. Men det kan rimligtvis inte vara ett hållbart argument för att kvinnor i Sverige ska acceptera det förtryck, diskrimineringar och orättvisor som drabbar dem varje dag.

För vilka andra tänker så? När senast hörde ni en VD säga: ”Andra företag går inte så bra längre, jag nöjer mig nog med den här vinsten." Eller när sa arbetarklassen i Sverige: ”Vi behöver inte fler rättigheter eftersom det finns andra som har mindre.”

Nej, arbetarrörelsen sa inte så och det lönade sig. Sverige har länge varit ett föregångsland när det kommer till arbetares rättigheter, även om vi självklart alltid kan bli bättre.

Men precis som arbetarrörelsen ska kvinnor fortsätta att kräva bättre villkor i såväl arbetslivet som privat. För även om Sverige som nation bör göra allt vad vi kan för att förstärka de mänskliga rättigheterna så ska inte det behöva gå ut över kvinnor i Sverige.

Fortsätter kvinnor, och såklart män, att driva på för en ökad jämställd i vårt land så kommer det att bli bättre. Den feministiska vågen blir större. För även om kvinnor har det bra här ska de inte behöva skämmas för att de vill ha det ännu bättre.

Fredrik Sanz Lerena,
Student

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.