Torsdag 5 Aug
Stockholm

"Ni är bortskämda snorungar – sök jobb i stället för att gnälla"

​Omran Ismail är egen företagare och anser att alla måste anstränga sig för att få jobb.
1 av 3
​Omran Ismail är egen företagare och anser att alla måste anstränga sig för att få jobb. Foto: Privat/TT
Han menar att dagens ungdomar vill ha en drömanställning utan ansträngning.
2 av 3
Han menar att dagens ungdomar vill ha en drömanställning utan ansträngning. Foto: NTB scanpix
​Skärper sig inte ungdomarna finns det andra som tar jobben menar Omran Ismail.
3 av 3
​Skärper sig inte ungdomarna finns det andra som tar jobben menar Omran Ismail. Foto: Privat

​Omran Ismail anser att dagens ungdomar är arbetslösa för att de är bortskämda. Han menar att det finns jobb, men att ungdomarna inte vill ha dem.

Kommentera (29)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Omran Ismail är egen företagare och driver i dag två företag.

Arbetslösheten har stigit i Sverige, arbetslösheten har sjunkit, arbetslösheten har stigit och så vidare, och så vidare och så vidare.

Arbetslöshet i mina öron och ögon är när det verkligen inte finns några jobb kvar och en massa människor överallt som söker jobb/arbete.

I dag finns det kanske inte jobb inom det du söker eller är utbildad inom, men det finns en massa andra jobb.

Jag läste en artikel här om dagen på IT.SE om Telge tillväxt i Södertälje som har 25 platser att anställa fem dök upp tre tackade nej, en var morgontrött, en tyckte att det var pinsamt att plocka skräp och den tredje ville ha ett kontorsjobb. Tror någon någonstans att du kommer som ett första eller kanske andra jobb få ditt egna kontor på Wall street? Du måste jobba dig till ditt mål.

Jag ska inte generalisera en hel generation, men den nya generationens ungdomar som precis kliver in i arbetslivet är väldigt bortskämda.

För några år sedan tog många svenska företag efter de väldigt stora företagen i USA som till exempel Google, vad gäller att ha en arbetsplats där personalen verkligen kan ta det lugnt eller ha kul på jobbet med en massa olika förmåner. Genom att ha tv-spel, biljard, pingis och så vidare på arbetsplatsen.

Många av oss som har arbetat på ett antal företag vet att detta inte var något man var van vid och absolut ingen självklarhet. En rast på jobbet innebar ganska ofta antingen att du går ut och röker, eller så tar du bokstavligen en kaffe och snackar skit.

Ungdomar som precis kommer ut i arbetslivet tycker att det är en självklarhet att ha alla dessa förmåner, trots att det fortfarande är en minoritet av Sveriges arbetsplatser som erbjuder detta.

Det är nämligen så här, det de är ute efter är en arbetsplats som skall vara som en ungdomsgård där man träffar vänner och lär känna nya människor och samtidigt ska man kunna spela FIFA på ett Playstation eller en XBOX, ett pingisbord är ett måste eller kanske till och med ett biljardbord, en ”relax-hörna" kan vara bra att ha, kanske till och med en hängmatta. Detta gör att bolag som inte investerat pengar i att ha en ungdomsgård på sin arbetsplats hamnar lite i andra hand och blir inte så attraktiva för ungdomar.

En arbetsplats är precis som det låter en plats där du ska jobba och tjäna pengar, självklart ska du ha kul på jobbet men din primära anledning till anställning är att arbeta.

Genom att majoriteten av ungdomarna är så bortskämda (inte alla), så får vi företag som hela tiden söker anställda eller får svårt att behålla anställda på grund av dessa anledningar.

Problemet vi kommer att få längre fram är att flyktingarna som precis kommit till Sverige kommer att lära sig tala och skriva på svenska, de kommer att ta vilket jobb de än kan få för att livnära sig. Detta medan den svenskfödda kommer att stå utanför arbetsmarknaden; för då kommer vi att få ett annat problem, att företag inte behöver dig som är så bortskämd, utan det finns någon som redan har tagit din plats.

Så lägg ner snacket om arbetslöshet och sök dig till ett arbete och ha som mål att kanske börja arbeta på ett företag som erbjuder alla dessa förmåner.

Jobb är inte något man får, det är något man jobbar för att få.

Omran Ismail,
Egen företagare

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (29)
Kopiera länk
Dela