Nora Eklöv och Hanna Bergwall menar ungdomar påverkas negativt av dagens skönhetsideal.
1 av 3
Nora Eklöv och Hanna Bergwall menar ungdomar påverkas negativt av dagens skönhetsideal. - Foto: Privat
Hanna Bergwall.
2 av 3
Hanna Bergwall. - Foto: Privat
Nora Eklöv.
3 av 3
Nora Eklöv. - Foto: Privat

"Ta ätstörningar på allvar, Miljöpartiet!"

Nora Eklöv och Hanna Bergwall tycker att personer med ätstörningar måste få bättre och tidigare hjälp. De ska inte vara dödssjuka innan någon reagerar.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Nora Eklöv är kongressombud för Grön Ungdom.

Hanna Bergwall är initiativtagare till motionen att lyfta problematiken kring ätstörningar.

I dag lider 100 000 personer i Sverige av en ätstörning. Det är främst unga tjejer som drabbas, antalet blir fler och sjukdomen kryper nedåt i åldrarna. Nu är det dags för Miljöpartiet att anta politik som tar sig an problemet – på riktigt!

I dag räcker det inte med att du har en begynnande ätstörning för att du ska få verklig hjälp. Först när du har blivit riktigt sjuk kan du få den hjälp du behöver. Det här beror på att ätstörningsenheternas resurser helt enkelt inte räcker till för att behandla det ökande antalet drabbade. Att ett land som Sverige behöver prioritera bort personer med ätstörningar på grund av att de inte är tillräckligt sjuka är inte okej, särskilt då man vet att ju snabbare den drabbade får hjälp desto mer minskas sjukdomsförloppet.

På Miljöpartiets kongress den 12-14 juni i Örebro kommer Grön Ungdom att driva att Miljöpartiet ska jobba för att alla ungdomsmottagningar i hela landet ska erbjuda personal med specialkompetens kring ätstörningar och att man, redan vid första besöket, ska få komma till en ätstörningsenhet. Dessutom behöver antalet ätstörningsenheter öka i hela landet, för att alla, även de som bor på mindre orter, ska kunna få rätt hjälp i ett tidigt skede. Om man behöver åka till en annan stad för att få hjälp kommer många dra sig för att söka hjälp och sjukdomen riskerar att förvärras, vilket leder till ett utdraget lidande för individen och en större kostnad för samhället.

Ätstörningar är farliga, plågsamma och kan till och med leda till döden. En sjukdom som Anorexia gör ofta att man får koncentrationssvårigheter, fryser konstant, inte kan sova, äta eller leva ett fungerande liv. När en person drabbas av Anorexia gör bristen på näring att personens hjärna slutar att fungera som den ska, vilket gör att det blir extra svårt att börja äta igen när personen får behandling. Liksom Anorexia innebär alla ätstörningar ett stort lidande för den drabbade och leder ofta till bland annat depressioner, sömnproblem och att man inte klarar av skolan och det dagliga livet.

Dagens idealkvinna ska vara på så många ouppnåeliga sätt att man skulle kunna skriva mängder med böcker om det. Det kanske allra främsta kravet på unga tjejer handlar om smalhet. Enligt Kvinnolobbyn mår 9/10 unga tjejer dåligt av sexistisk reklam och uppger att reklamen får dem att vilja ändra på sina kroppar. Resultatet av den bild av den perfekta kvinnan som media sprider blir att många kvinnor, inte sällan unga tjejer, börjar banta, trots att de är normalviktiga. Och att börja banta är ofta inkörsporten till en ätstörning.

Nu får det räcka! Sverige behöver ta sitt ansvar, öppna ögonen och se de som drabbas. Ätstörningar har i Sverige blivit en utbredd folksjukdom som inte tas på allvar. Många andra länder har redan insett att ätstörningsproblematiken är kopplat till dagens skeva skönhetsideal. Nu måste Miljöpartiet börja gå i bräschen för att unga tjejer ska slippa ätstörningar.

Nora Eklöv, Grön Ungdoms kongressombud
Hanna Bergwall, motionär

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.