Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Emma, 17: "Varför gör ni skolan och lärande tråkigt?"

- 12/06/2015, 14:52

Privat

Emma Lindström: "Tack för att ni fått oss att känna oss odugliga, otillräckliga, korkade och sist men inte minst, tillslut fått mig (och många fler) att ge upp"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Fint av er att försöka ordna en skolavslutning som alla kan delta i, men har ni inte glömt något?

Det finns nog ingen som missat en av de hetaste diskussionerna i vårt samhälle. Oftast blir de som hetast i samband med terminssluten, både på vintern och sommaren. Nog har vi alla hört det, och alla har sina egna åsikter om det, vare sig vi delar med oss av dem eller inte.

Ska avslutningen få hållas i kyrkan? Får man vara peppargubbe i luciatåget? Och den kanske hetaste just denna terminsavslutning – Får vi lov att sjunga nationalsången samt vifta med svenska flaggan?

Kära politiker och rektorer och alla andra som ständigt drar upp detta samt kommer med nya idéer, byt fokus!

För att inte uppfattas på fel sätt vill jag börja med att klargöra detta: Jag tycker att det är fint av er som vill anpassa dessa glada avslutningar för alla, oavsett religion eller vilket land man kommer ifrån.

Däremot kan jag tycka att det blir mer kränkande av att göra detta till en så stor grej. Men det tar vi en annan gång, nu vill jag diskutera något som är viktigare. Nämligen vår utbildning.

Många ungdomar har åsikter kring skolsystemet. Sällan har man något positivt om det. Men ni vuxna då? Ni som faktiskt varit med och skapat dagens samhälle, vad gör ni? Vad har ni att säga? Som sagt, det diskuteras mycket kring den sista dagen på terminen. Men varför diskuterar vi knappt skolan i sig lika öppet?

Vi tär glada över att ni gör vår sista dag i skolan så bra som möjligt. Men alla de andra 178 dagarna då? Ska inte det vara bra, fina, roliga - och framförallt, lärorika?

Som alla vet så går vi i skolan för att lära oss. Betygssystemen ser exakt likadana ut för hela Sveriges ungdomar. Kära ni – fint att ni anpassar skolan efter alla religioner och ursprung. Jag är stolt över Sveriges kulturella mångfald.

Men! Skulle ni få lite tid över kan ni ta itu med att försöka lösa problemen för alla oss med inlärningssvårigheter. Skolan ser ut på samma sätt för alla som går i normalbegåvade klasser. Vi som har koncentrationssvårigheter samt inlärningssvårigheter är inte korkade. Vi är inte mindre smarta, vi har bara svårt för att koncentrera oss på samma sätt. Vi har svårt för att fokusera på saker som inte är intressanta eller roliga. Att hänga med en hel lektion är i princip omöjligt.

En sak som jag aldrig förstått mig på är det här med att skolan inte skulle vara rolig? Hur många gånger har man fått höra av sin lärare att ”skolan är till för att man ska lära sig, inte för att man ska ha kul”. Huh?! Ursäkta mig om jag har fel syn på livet, men varför måste lärande vara tråkigt?

Det är väl klart att skolan är till både för att ha kul och lära sig saker. Lärande ska vara roligt, för då blir det lärorikt för oss alla. Självklart så kan det inte vara roligt alltid, men det kan inte precis bli tråkigare än vad det redan är.

Just det, några saker till. Det här med att Sveriges skolresultat har minskat rejält och att vi ligger lågt i jämförelse med andra länderd är inte vårat fel. Det är inte så att det helt plötsligt en dag började ploppa ut en massa idiotiska, tröga, lata, uttråkade eller ointresserade barn som inte hade minsta intresse för skolan. Nej! Det är ni som gjort ett misstag med vår generation. De flesta av oss tycker inte om skolan, vi tycker att skolan är piss och sällan rolig. Dessutom tar vi bara med oss ungefär 20 % av det vi lärt oss under alla år (om ens det). Det är inte lärarnas fel. Inte heller elevernas.

Det stora problemet ligger hos de med mest makt. Ni vet, de som bestämmer över vår skolgång och har makt över vår framtid trots att de inte känner oss.

Så än en gång – tack kära politiker och alla ni som byggt upp vårt skolsystem och vårt lärande. Tack för att ni fått oss att känna oss odugliga, otillräckliga, korkade och sist men inte minst, tillslut fått mig (och många fler) att ge upp.

Glöm inte att det är ni som byggt upp vårt samhälle och gjort det till vad det är, inte vi.

Emma Lindström