- Foto: Privat

"Borrelia handikappar och dödar – varför gör inte vården något?"

Benny Sellberg: "Är det denna vård vi i Sverige ska vara så stolta över?"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det är många som lider svårt av kronisk borrelia, allt för att vår sjukvård är okunniga gällande vilken behandlingslängd och vilka antibiotika som bör sättas in vid svår och långvarig borrelia, man saknar även tillförlitliga diagnostikmetoder.

Jag hade själv troligen inte levt idag om jag inte sökt mig vidare så att jag fick hjälp av borreliaspecialister, jag hade sådana oerhörda besvär att livet var satt på paus på alla sätt.

Jag hade mycket svårt att gå, sluddrade i talet, svår neuropatisk smärta, dåliga levervärden, inflammationer tarmar, inga signaler till blåsmuskeln och så vidare.

Nu är jag efter lite längre antibiotikabehandling tillbaks i arbete, tränar flera dagar i veckan och njuter av att jag vunnit fajten mot en hemsk sjukdom som svensk sjukvård nonchalerar.
När ska politiker, tjänstmän och Svensk vård ta ansvar för att hjälpa alla dom som årligen får kronisk borrelia? Över 40 000 personer får årligen borrelia i Sverige, enligt forskare från Scandtick, och av dessa får 10-15 procent långvariga besvär och blir inte friska av en kort antibiotikakur enligt tillgänglig forskning.

SBU och SMI gjorde utredningar som många hänvisar till i syfte att stoppa förändringar, så även vår folkhälsominister, men vad kom de fram till?

Jo, dom kom fram till att evidensvärdet på dagens korta behandlingar och verkan av dessa ligger endast på 1 i en 4-gradig skala. Det är alltså väldigt dåligt bevisat i studier att dagens korta behandling är tillräcklig.

Det är alltså så att man i sin ovilja att hjälpa svårt sjuka lägger stort värde i en utredning som kom fram till att dagens läge är oklart och att det behövs mer forskning.

Alla som är svårt sjuka borrelia får alltså fortsätta lida och hoppas på att få ihop en stor summa pengar så att de likt mig kan söka den vård som svensk vård förnekar dom.

Får du acne, alltså en lättare hudinfektion, kan du få flera månader med antibiotika i Sverige, men får du borrelia som är en multisysteminfektion så får man ett par veckor med antibiotika i bästa fall och sen inget mer även om du fortfarande är dålig och riskerar handikapp och död.

Är det denna vård vi i Sverige ska vara så stolta över?

Vi har nu precis kunnat läsa om ett dödsfall i borrelia, den före detta danska Superligaspelaren Brian Fakkenor har avlidit efter en längre tids sjukdom. Fakkenor fick borrelia efter en fästingbett 2011 och efterlämnar nu fru och två barn.

Men här i Sverige finns det läkare som förnekar att man kan få svåra besvär av borrelia. Man säger att man inte kan dö av borrelia, detta trots att vi har flera konstaterade fall. Varför denna mörkning av sjukdomen?

Ska vi slå oss för bröstet gällande svensk vård trots att svårt sjuka nekas lite längre antibiotikabehandling som skulle göra dom friska och i slutändan spara pengar för samhället? Vi är många som fått diagnoser som ME, MS, RA, Fibromyalgi och så vidare och därmed belastat vår vård mycket under lång tid. Det skulle alltså även frigöra vårdresurser om man var duktigare på att diagnostisera och behandla kronisk borrelia på ett mer adekvat sätt.

Men nej, svensk vård fortsätter att behandla symtom efter sina feldiagnostiseringar och ej grundorsaken till sjukdom.

Är det denna vård vi ska vara stolta över?

Benny Sellberg,
Debattör, styrelseledamot Borrelia- & TBE-föreningen och aktiv i Vänsterpartiet

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.