"Fin som du är? Nej, snyggast vinner"

- 22/06/2015, 12:56
Nicole Rydén, samt bild på när hon besöker dr. Calle.
1 av 4

Nicole Rydén, samt bild på när hon besöker dr. Calle.

Privat/Privat

Nicole Rydén
2 av 4

Nicole Rydén

Privat

Nicole Rydén på ansiktsbehandling.
3 av 4

Nicole Rydén på ansiktsbehandling.

Privat

Nicole Rydén på besök hos dr. Calle.
4 av 4

Nicole Rydén på besök hos dr. Calle.

Privat

Nicole Rydén är förbannad på att folk kommenterar på och hånar ansiktsbehandlingarna hon gör.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag tar av mig mina solbrillor och lutar mig över bordet mot min vän för att göra henne till en liten människa. Jag ler överlägset så att mina huggtänder syns och håller en stadig blick i hennes ögon som börjar vackla. Jag vet, att hon vet, att jag kommer idiotförklara henne alldeles strax.

– "Du är fin som du är" säger hon igen, min vän, och liksom hånar mina ansiktsbehandlingar hos dr. Calle på Forma Vita. Hon tycker att jag borde prata med någon psykolog istället.

Jag tittar på henne en stund och biter mig i läppen för att inte hugga som en kobra i käften. Men det är oerhört svårt.

"Vad är din ursäkt då? Du försöker ju uppenbarligen dölja hela ditt ansikte" väser jag, fortfarande framåtlutad över bordet, och ler så att huggtänderna syns.

Hon lutar sig snabbt bakåt med armarna i kors, och himlar med ögonen för att försöka avleda mig.

Hennes hy är så torr, röd och finnig att det tjocka lagret av foundation har lagt sig likt en härlig kaka i ojämna färger och lager över hela ansiktet.

Den här kakan är självklart utblandad med någon slags brunpuder som skiner igenom på sina ställen. Runt ögonen har hon lagt en ljusare concealer för att dölja de mörka och håliga ringarna. På detta har hon målat en tjock svart kajalkant, samt ohyggligt många lager mascara som gör att fransarna klumpar ihop sig som små äckliga svarta maskar.

"Varför målar du dig som en jävla clown hela dagarna då?" frågar jag och jagar henne med blicken som hon vägrar att möta.

"Nej men vadå jag känner mig fräschare med smink bara. Alla sminkar ju sig, inget konstigt med det till skillnad från dina ansikts…"

Jag avbryter henne abrupt med att smälla båda handflatorna i bordet så att som flesta i lokalen på restaurangen vänder sig mot oss. Min kompis kommer nu att få ta precis all skit som jag samlat på mig från alla som någonsin har ifrågasatt mina ansiktsbehandlingar. Det är hon fullt medveten om.

Hon fattar att det kommer ett långt tal nu som jag förmodligen skrivit i mitt huvud för länge sen. Det har hon jävligt rätt i.

Jag skulle kunna ifrågasätta ditt sätt att hantera hela ditt fucking ansikte. Alla olika skitprodukter du smetar på utan att ha någon som helst jävla aning eller intresse för vad det innehåller.

Du tvättar ansiktet med dina skitiga händer och äckliga långa naglar med en vanlig handtvål. Det gör ont i mitt ansikte när du gör så. Inte heller bryr du dig om vad du äter, eller så är du bara korkad? Men jag hoppas att du ba inte bryr dig, för så jävla korkad kan man inte vara? Att man inte fattar vad cigaretter, alkohol, läsk, kaffe och mackor gör med ditt ansikte. Med hela din kropp. Men nu fokuserar vi på ditt ansikte eftersom du stör dig så oerhört jävla mycket på mitt’

Jag behöver andas och klunka vatten för att skölja min strupe, därför pekar jag under tiden med hela handen i hennes ögonhöjd för att låsa hennes blick. Främst vill jag att hon ska sitta kvar och hålla käften tills det är hennes tur att tala. Sen fortsätter jag;

Jag skulle aldrig kommentera ditt ansikte om du inte kommenterade mitt. Jag tycker det är skitäckligt med massa smink. Jag vill vara naturligt sexig. Främst sexig och låta min hud andas. Inte ha en målad clown-kaka i ansiktet som du har.

Vad är mest naturligt egentligen? Att göra oerhört maxade behandlingar med ny teknik som renar, återfuktar och stretchar huden –eller att misshandla det och sen försöka täcka upp haveriet med smink dygnet runt?’

Min kompis försöker göra ett tafatt försök och säga att det är "jättemånga människor som aldrig använder smink eller gör några ansiktsbehandlingar".

Jag förklarar att jag skiter högaktningsfullt i vad "alla andra gör" – nu pratar vi om henne och mig. Varför hon väljer att måla över hela sitt ansikte? Uppenbarligen tycker hon inte att hon är "fin som hon är".

Främst tycker jag att hon ska hålla käften och aldrig kommentera huruvida någon ser ut över huvud taget. Låt alla göra som de vill.

Enligt min mening är ingen "fin som de är".

Uppenbarligen mår vi alla bättre av att vara snyggare än vi faktiskt är – eftersom vi sminkar oss, plattar håret och lägger på massa filter på alla bilder vi öser ut på sociala medier. Vi retuscherar oss själva nästan hela tiden. Det kommer ta lång tid att andra på.

Främst måste vi sluta att kommentera hur andra ser ut. Alla får göra, eller se ut precis hur fan de vill. Bara för att jag vill ta bort ärr eller ojämnheter i mitt ansikte så behöver ju inte alla göra det?

Men om någon ifrågasätter mitt ansikte eller mina intressen, så kommer jag att ifrågasätta tillbaka. Snyggast vinner?

Nicole Rydén