Nicole Rydén, samt bild på när hon besöker dr. Calle.
1 av 4
Nicole Rydén, samt bild på när hon besöker dr. Calle. - Foto: Privat/Privat
Nicole Rydén
2 av 4
Nicole Rydén - Foto: Privat
Nicole Rydén på ansiktsbehandling.
3 av 4
Nicole Rydén på ansiktsbehandling. - Foto: Privat
Nicole Rydén på besök hos dr. Calle.
4 av 4
Nicole Rydén på besök hos dr. Calle. - Foto: Privat

"Fin som du är? Nej, snyggast vinner"

Nicole Rydén är förbannad på att folk kommenterar på och hånar ansiktsbehandlingarna hon gör.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Nicole Rydén är 28 år, boende i Stockholm och jobbar hos Zodiak/Mastiff TV, med casting till ett TV-program

Följ henne på Instagram:@nicopic

Läs hennes blogg:nicoleryden.se

Jag tar av mig mina solbrillor och lutar mig över bordet mot min vän för att göra henne till en liten människa. Jag ler överlägset så att mina huggtänder syns och håller en stadig blick i hennes ögon som börjar vackla. Jag vet, att hon vet, att jag kommer idiotförklara henne alldeles strax.

– "Du är fin som du är" säger hon igen, min vän, och liksom hånar mina ansiktsbehandlingar hos dr. Calle på Forma Vita. Hon tycker att jag borde prata med någon psykolog istället.

Jag tittar på henne en stund och biter mig i läppen för att inte hugga som en kobra i käften. Men det är oerhört svårt.

"Vad är din ursäkt då? Du försöker ju uppenbarligen dölja hela ditt ansikte" väser jag, fortfarande framåtlutad över bordet, och ler så att huggtänderna syns.

Hon lutar sig snabbt bakåt med armarna i kors, och himlar med ögonen för att försöka avleda mig.

Hennes hy är så torr, röd och finnig att det tjocka lagret av foundation har lagt sig likt en härlig kaka i ojämna färger och lager över hela ansiktet.

Den här kakan är självklart utblandad med någon slags brunpuder som skiner igenom på sina ställen. Runt ögonen har hon lagt en ljusare concealer för att dölja de mörka och håliga ringarna. På detta har hon målat en tjock svart kajalkant, samt ohyggligt många lager mascara som gör att fransarna klumpar ihop sig som små äckliga svarta maskar.

"Varför målar du dig som en jävla clown hela dagarna då?" frågar jag och jagar henne med blicken som hon vägrar att möta.

"Nej men vadå jag känner mig fräschare med smink bara. Alla sminkar ju sig, inget konstigt med det till skillnad från dina ansikts…"

Jag avbryter henne abrupt med att smälla båda handflatorna i bordet så att som flesta i lokalen på restaurangen vänder sig mot oss. Min kompis kommer nu att få ta precis all skit som jag samlat på mig från alla som någonsin har ifrågasatt mina ansiktsbehandlingar. Det är hon fullt medveten om.

Hon fattar att det kommer ett långt tal nu som jag förmodligen skrivit i mitt huvud för länge sen. Det har hon jävligt rätt i.

Jag skulle kunna ifrågasätta ditt sätt att hantera hela ditt fucking ansikte. Alla olika skitprodukter du smetar på utan att ha någon som helst jävla aning eller intresse för vad det innehåller.

Du tvättar ansiktet med dina skitiga händer och äckliga långa naglar med en vanlig handtvål. Det gör ont i mitt ansikte när du gör så. Inte heller bryr du dig om vad du äter, eller så är du bara korkad? Men jag hoppas att du ba inte bryr dig, för så jävla korkad kan man inte vara? Att man inte fattar vad cigaretter, alkohol, läsk, kaffe och mackor gör med ditt ansikte. Med hela din kropp. Men nu fokuserar vi på ditt ansikte eftersom du stör dig så oerhört jävla mycket på mitt’

Jag behöver andas och klunka vatten för att skölja min strupe, därför pekar jag under tiden med hela handen i hennes ögonhöjd för att låsa hennes blick. Främst vill jag att hon ska sitta kvar och hålla käften tills det är hennes tur att tala. Sen fortsätter jag;

Jag skulle aldrig kommentera ditt ansikte om du inte kommenterade mitt. Jag tycker det är skitäckligt med massa smink. Jag vill vara naturligt sexig. Främst sexig och låta min hud andas. Inte ha en målad clown-kaka i ansiktet som du har.

Vad är mest naturligt egentligen? Att göra oerhört maxade behandlingar med ny teknik som renar, återfuktar och stretchar huden –eller att misshandla det och sen försöka täcka upp haveriet med smink dygnet runt?’

Min kompis försöker göra ett tafatt försök och säga att det är "jättemånga människor som aldrig använder smink eller gör några ansiktsbehandlingar".

Jag förklarar att jag skiter högaktningsfullt i vad "alla andra gör" – nu pratar vi om henne och mig. Varför hon väljer att måla över hela sitt ansikte? Uppenbarligen tycker hon inte att hon är "fin som hon är".

Främst tycker jag att hon ska hålla käften och aldrig kommentera huruvida någon ser ut över huvud taget. Låt alla göra som de vill.

Enligt min mening är ingen "fin som de är".

Uppenbarligen mår vi alla bättre av att vara snyggare än vi faktiskt är – eftersom vi sminkar oss, plattar håret och lägger på massa filter på alla bilder vi öser ut på sociala medier. Vi retuscherar oss själva nästan hela tiden. Det kommer ta lång tid att andra på.

Främst måste vi sluta att kommentera hur andra ser ut. Alla får göra, eller se ut precis hur fan de vill. Bara för att jag vill ta bort ärr eller ojämnheter i mitt ansikte så behöver ju inte alla göra det?

Men om någon ifrågasätter mitt ansikte eller mina intressen, så kommer jag att ifrågasätta tillbaka. Snyggast vinner?

Nicole Rydén

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.