Louise Xin Jonsson anser att vi är vackra som vi är.
1 av 4
Louise Xin Jonsson anser att vi är vackra som vi är. - Foto: Privat
Hon menar att det är okej att inte alltid vara fixad till tänderna.
2 av 4
Hon menar att det är okej att inte alltid vara fixad till tänderna. - Foto: Privat
Louise Xin Jonsson ifrågasätter hur hennes läsare kan tro att hon ständigt är "perfekt".
3 av 4
Louise Xin Jonsson ifrågasätter hur hennes läsare kan tro att hon ständigt är "perfekt". - Foto: Privat
Deras hat har fått henne att tycka sämre om dig själv, något hon nu jobbar på.
4 av 4
Deras hat har fått henne att tycka sämre om dig själv, något hon nu jobbar på. - Foto: Privat

"Jag får höra att jag är ful utan smink"

Louise Xin Jonsson är trött på hatiska kommentarer. Hon anser att ingen ska bestämma över hennes utseende.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Louise Xin Jonsson är student och bloggare.

Följ hennes blogg: louisexinjonsson.spotlife.se

Följ henne på Instagram: @LouiseXinJonsson

En kommentar jag ofta får höra av folk som träffar mig i verkligheten är: "Du ser inte alls ut som du gör på din blogg" eller "Det ser inte ens ut som samma människa ju, du är ju så himla snygg på din blogg liksom, och i verkligheten...".

Jag brukar alltid skratta bort det, håller med och säger: "Haha jag vet", men innerst inne blir jag väldigt ledsen och självförtroendet sjunker. Det gick perioder jag vägrade kolla mig själv spegeln när jag inte hade fixat mig. Inte ens min egen pojkvän eller mina bästa vänner fick ta kort på mig utan smink för jag avskydde hur jag såg ut. Jag ställer ofta mig själv frågan: "Om jag ser bra ut i smink och är ful utan, är jag ful eller snygg då?" Med tiden som gått efter att jag började blogga har jag byggt upp två personligheter. Jag är två personer, en med bloggen och en annan i verkligheten .

Jag är en väldigt bekväm människa, till vardags går jag alltid utan smink och gärna i slappa kläder. Jag sminkar mig aldrig, dels för att jag är små lat och dels för att smink mer eller mindre förstör huden. Folk som läser bloggen förväntar sig att jag ska se ut på ett viss sätt och när de träffar mig på stan när jag inte fixat mig får de världens chock.

Jag har alltid varit emot utseendefixeringen. Har alltid sagt att jag aldrig ska bli en som inte ens kan gå ut utan smink. Men utan att jag visste det, blev jag en av de många tjejer som mår dåligt över sitt utseende och inte kan acceptera sig själv för den man är.

I dagens samhälle är vi så hjärntvättade med alla reklambilder överallt på perfekta tjejer och killar. Personerna med de felfria kropparna och absolut perfekta ansikten. Vi är så hjärntvättade med dessa egentligen överredigerade och helt falska bilder att vi till slut tror att det är så vi människor ser ut. Skulle vi ser minsta lilla fettvalk eller en stor finne på någon kändis/bloggares/models bild blir det värsta snacket. Vi är så hjärntvättade att vi inte längre ser oss själva för de vi egentligen är. Inte blir det bättre med alla dessa skönhetsingrepp som inte längre är någon big deal. Löshår, lösnaglar, silikonbröst och botox, allt är numera vardagsmat.

Jag har inga problem med folk som har valt att göra dessa skönhetsoperationer. Ingen annan än du har rätt att bestämma över vad du ska göra med din kropp eller hur du ska se ut. Men vad vi måste förstå är att vi ser annorlunda ut med och utan smink och att det är helt okej! Till och med de snyggaste supermodellerna och kändisarna ser helt annorlunda ut utan smink och inte är de sämre människor för det. Vi borde se människorna som en helhet, räkna ihop både insidan och utsidan. Beundra dem för deras talang och deras personlighet, för alla människor är så mycket mer än bara sitt utseende.

Det kommer att ta ett tag, ett tag innan jag bygger upp mitt självförtroende och själv acceptera mig själv för den jag är. Men jag tar nu steget och säger ifrån, och står upp för mig själv. Jag är inte en sämre människa bara för att jag har djupa ringar under ögonen, trötta ögon och ofixat ansikte. Det är så jag ser ut. Jag har valt att lägga ut bilder på mig själv där jag är fixad och i ordning för det är en modeblogg jag driver. Men det är en livslevande människa som ligger bakom den. En människa med känslor och med personlighet.

Detta är ett öppet brev till alla er som dömer sig själva och andra för hur de ser ut. Låt aldrig någon trycka ner dig på grund av ditt utseende. Ni har mycket mer än så att erbjuda. Glöm aldrig det!

Louise Xin Jonsson

/
hat
/
/
/
/
/
/
/
/
/
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.