"Ledsen Sammy, men facket är ingen plats för rasister"

- 26/06/2015, 10:37

Nyheter24

Henrik Johansson skriver att Transportarbetareförbundet gör rätt i att utesluta Sverigedemokrater.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Hej Sammy,

Jag läste din artikel här på Nyheter24 och blev bedrövad över det du skrev. Jag tänkte genast, kan det verkligen vara så som du beskriver det? Hur kan det vara möjligt att en person, som är aktiv i en politisk organisation, inte förstår skillnaden på politisk förföljelse och rätten för en förening att utesluta människor som inte delar deras grundläggande värderingar. Ni inom Sverigedemokraterna har till exempel en påstådd nolltolerans mot rasism, även om ni inte följer den så hänvisar ni till att människor som inte delar era värderingar kan komma att uteslutas.

Transportarbetareförbundet har en liknande policy, de är dock konsekventa i sin nolltolerans mot rasism. Det innebär att du som på frivillig basis valt att ansluta dig till, och aktivt representera den rasistiska organisationen Sverige”demokraterna”, kan komma att uteslutas.

Du påstår också att Transport endast riktar sig mot Sverigedemokraterna, något som är en direkt lögn. De riktar sig även mot andra rasistiska och nazistiska organisationer som än gång i tiden varit en del av Sverigedemokraterna, eller för den delen är sprunget ur samma nazistiska rörelse som partiet.

Tidigare har en Sverigedemokrat försökt stämma Transport efter att hon uteslutits på liknande grund som du nu hotas med. Kvinnan förlorade med bland annat denna motivering:

Maria Cimini har gått in i förbundet som medlem och därmed accepterat stadgarna.”

Vidare kommenterades fallet på följande vis:

Transportarbetarförbundet har föga överraskande vunnit en juridisk seger. Ganska väntat. Fackföreningar är ideella organisationer som själva avgör vilka som blir medlemmar och den som blir medlem anses acceptera föreningens stadga och målsättning.”

Så mitt tips till dig Sammy Augustsson är nu mycket enkelt. Om du i framtiden tänker gå med i en ny ideellförening, kolla upp stadgarna innan och fundera över om ditt engagemang i ett rasistiskt parti kan komma att blir ett framtida problem.

Om inte min kortfattade text duger som förklaring så rekommenderar jag dig Sammy och alla andra som läser, att läsa Transportarbetareförbundets utförliga text angående uteslutningar.

Henrik Johansson