Zara Larsson står på sig trots näthatet.
1 av 2
Zara Larsson står på sig trots näthatet.
Maria Thunholm.
2 av 2
Maria Thunholm. - Foto: Privat

​"Vem är Zara Larsson och vem bryr sig?"

Maria Thunholm skriver att män måste sluta hata unga kvinnor som uttrycker sina åsikter.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Maria Thunholm är före detta styrelseledamot hos Homosossarna och nuvarande HBT-sossarna.

Följ henne på Twitter: @MariaDeSuede

Ärligt talat jag har ingen aning om vem Zara Larsson är och bryr mig inte. Det enda jag vet är att hon har kommit med lite provocerande inlägg i sociala medier som har retat gallfeber på män. Saken är den att hon har rätt att uttrycka sina åsikter utan att bli förföljd och hotad för det. Jag minns det som orsakade min flykt från Sverige. Jag var då styrelsemedlem hos dåvarande Homosossarna, vilka har bytt namn efter min flytt till Frankrike.

Det som var orsaken att jag lämnade Sverige var att folk förföljde mig på gatorna med en BMW med mörka fönster. Det skedde i Eskilstuna och jag kände mig hotad, vilket var riktigt. Polisen ringde mig när jag bodde i Paris. Jag var med på en svart lista och skulle "dö" för att jag stod upp för HBTQ-personers rättigheter.

Nu verkar Zara Larsson vara i en liknande situation, men även andra, framförallt unga kvinnor som uttrycker sina åsikter. Vad är det som är skrämmande med att unga kvinnor tar plats? Hej killar, visa framfötterna i stället för att bli skrämda. Det är inget att bli rädd för, men visst jag förstår att det kan vara irriterande med uttryck som anklagar män i en generaliserande ton, men oftast handlar det bara om en provokation för att få till en förändring. Men är alla förändringar verkligen negativa? Nej, men de kan verkligen vara omtumlande till en början och med tiden så vänjer sig folk med dessa.

Men det jag pratar om är inte Zara Larsson, det handlar om åsikts- och yttrandefrihet vilket jag står upp för. Alla ska ha samma möjligheter att uttrycka sina åsikter, även Sverigedemokrater. Ska man verkligen kunna förändra folks fördomar så behövs det en öppen debatt utan onödiga epitet på meningsmotståndarna, de facto så skapar dessa epitet bara ilska och bygger upp murar.

Okej, jag bor ju i Frankrike och anser ju att Marine Le Pen ska kunna uttrycka sina åsikter, även om jag anser att hon har helt fel. Men okej, Vive Jeanne d'Arc, inte för att Front National (Nationella Fronten) har tagit henne till symbol, utan för att Jeanne d'Arc kämpade för att befria Frankrike från britternas styre. Hon kämpade för något som hon trodde på, hon var en ung kvinna som engelsmännen avrättade i Rouen, Normandie. Det finns starka kvinnor i historien att lyfta fram, men det behöver inte handla om Jeanne d'Arc som var en soldat, det finns andra. Det är inget nytt att kvinnor lyfter fram sina åsikter, men det är helt andra möjligheter med sociala medier än då Jeanne d'Arc levde.

”Jag ogillar det du säger, men jag är beredd att gå i döden för din rättighet att säga det”, Evelyn Beatrice Hall (Voltaires vänner).

Ja, jag tycker faktiskt så som Evelyn Beatrice Hall skrev. Jag föredrar att bemöta obehagliga åsikter i en öppen debatt än att det ska gro i det tysta, som jag anser är farligare än att det uttrycks öppet, som kan bemötas i öppna debatter. Jag vet att andra tycker att vissa ska tystnas, men visst jag respekterar deras åsikter.

Okej, Zara Larsson är okänd för mig, men inte drevet som förföljer henne. Det är gammalt och ett vidrigt beteende. Ja, hon uttrycker sina åsikter och det innebär att hennes åsikter kan prövas mot andras åsikter. Fast det är alltid fel att hota en människa för hennes åsikters skull.

Maria Thunholm,
Före detta styrelseledamot hos Homosossarna (HBT-sossarna)

/
/
/
Man
/
/
hat
/
Hot
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.