Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Tänker du inte på alla unga flickor du skadar, Gabriella Bark?"

- 10/07/2015, 11:24
Helena Walentowicz och Emma Jogic menar att kvinnor inte ska söka någons bekräftelse.
1 av 5

Helena Walentowicz och Emma Jogic menar att kvinnor inte ska söka någons bekräftelse.

Privat / Privat

"No worries. Be flawless."
2 av 5

"No worries. Be flawless."

Privat

Emma Jogic.
3 av 5

Emma Jogic.

Privat

Helena Walentowicz.
4 av 5

Helena Walentowicz.

Privat

Nyheter24:s Gabriella Bark.
5 av 5

Nyheter24:s Gabriella Bark.

Nyheter24

Emma Jogic och Helena Walentowicz skriver att kvinnor inte ska trycka ner andra kvinnor.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I veckan publicerade Nyheter24:s Gabriella Bark en artikel där hon ger råd till tjejer som ska ut och ragga i sommar. Hennes råd lyder: Vad du än har på dig och hur du än raggar som tjej så är du misslyckad. Vi tycker hon har fel.

Vi människor är olika och vi gillar olika. Utöver det så tycker vi väldigt olika, vilket är bra och ska främjas på alla möjliga plan. Dock är det en väsentlig skillnad på att tycka saker och ha förutfattade meningar om människors liv. Att lägga in värderingar på hur stark en människa är och huruvida den kommer att lyckas i livet begrundat på den personens kropp och val av kläder för kvällen är rent av idiotiskt.

Tyvärr är det den verklighet de allra flesta tjejer i Sverige upplever i dag. Inför varje utgång står man framför spegeln i timmar för att få klänningen att sitta perfekt, piffar upp håret ordentligt och lägger på fejkbrännan i ansiktet för att kunna se någorlunda sommarfräsch ut i vinterlandet Sverige. Anledningen till detta är inte alltid att man vill följa med Mr. Grey hem i slutet av kvällen eller hitta Mr. Perfect som man gifter sig med i slutändan.

Nej, i många fall handlar det om att bli accepterad av andra kvinnor som man kommer träffa ute den kvällen. De kvinnor som kommer döma en över sin lilla paraplydrink i baren. De som kommer njuta av att man blir osäker i deras omgivning och de som kommer kalla en för hora om man visar sig i en för kort klänning. De som kommer jämföra en med porrstjärnor för att man har något urringat på sig.

Gabriella Bark, varje gång du i din text kallar en tjej för hora och misslyckad river du av ett lager av hennes självförtroende. Alla de tjejer som läser det du skriver och accepterar den verklighet som du skildrar, riskerar att hamna på ett farligt spår. Ett spår där det inte lönar sig att kämpa i livet, arbeta hårt för det man tror på och ta hand om sig själv – bara för att man är tjej.

Det är inte ett problem att tjejer tar tag i sin träning, tar hand om sitt utseende eller gillar att fixa sig inför en kväll ute med sina vänner. Det är däremot en samhällsutmaning att försöka ändra attityden hos personer som inte tror på dessa tjejer, som dömer ut dem totalt och utgår från att de är ”fucked anyway”. Vi båda har småsystrar i tonårsåldern och aldrig(!) att vi skulle säga så till dem.

Låt oss lämna de ytliga diskussionerna om hur kvinnor bör se ut. Kvinnor är fantastiska och starka, inifrån och ut. Vi är flawless.


Bildkälla

Emma Jogic
Helena Walentowicz