Onsdag 27 Okt
Stockholm

"Ingen kvinna ska gå hem med nycklarna mellan fingrarna"

Maja Johnsson och Ellen Greider anser att kvinnor ska njuta av sommaren, inte vara rädda.
Maja Johnsson och Ellen Greider anser att kvinnor ska njuta av sommaren, inte vara rädda. Foto: Privat / Privat

Maja Johnsson och Ellen Greider skriver att kvinnor inte ska behöva vara rädda när de går hem om kvällarna.

Kommentera (40)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenterna

Maja Johnsson är instruktör i feministiskt självförsvar och medlem i Ung vänster Storstockholm.

Följ henne på Twitter: @expeditionmaja

Ellen Greider är instruktör i feministiskt självförsvar och medlem i Ung vänster Storstockholm.

"Tänk på vad du har på dig och gå inte själv", är en mening som många tjejer har hört. Mäns våld mot kvinnor finns överallt i vår omgivning. Samma strukturer som till exempel ger män högre lön än kvinnor och skapar ouppnåeliga skönhetsideal för unga tjejer, både skapar och upprätthålls av det sexualiserade våldet. Oftast sker detta inom hemmets fyra väggar, men hotet om sexualiserat våld är ständigt närvarande.

Vår vardagsrädsla finns med oss hela tiden, inte minst när vi går ute sent på kvällen. Ändå är det vi tjejer som får skulden: samhället uppmanar oss att vara försiktiga och akta oss för mäns våld – i stället för att uppmana förövarna att sluta våldta. I filmer, serier och nyheter ser vi gång på gång hur farligt det kan vara för en tjej att gå ute själv och vi matas med tips om hur vi kan undvika våldtäkt. Och nu är sommaren här – en tid med festivaler, sång och skratt men även skrämmande promenader hem.

Vi tjejer ska inte behöva känna oss rädda när vi går hem efter en kväll framför konsertscenen där man kunde alla texterna utantill. Vi vill få dansa hem och fortsätta att nynna på melodierna som gör oss glada, i stället för att gå med snabba steg och med nycklar mellan fingrarna som vi lärt oss. Det vi vill ha är trygga gator och en stark självkänsla.

Tjejers vardagsrädsla måste tas på allvar och därför nattvandrar Systrar på stan för att skapa trygghet på gatorna. Tjejer från Ung Vänster Storstockholm och Sjalvforsvar.nu går i grupper tillsammans med en instruktör i feministiskt självförsvar runt festivalområden och andra större event där det kan kännas oroligt. Vi är trötta på att vara rädda, därför gör vi något tillsammans.

Det handlar om att stärka andra tjejer till att ta den plats de har rätt till i sin egen stad. Att fråga hur någon mår, låna ut mobilen om det behövs eller att hålla någon sällskap kan betyda mycket. Systrar på stan är systerskap i praktiken, i neongula jackor känner du igen oss och är alltid välkommen att komma fram och prata.

Maja Johnsson, instruktör i feministiskt självförsvar och Ung vänster Storstockholm
Ellen Greider,
Ung vänster Storstockholm

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (40)
Kopiera länk
Dela