Agge Angusson menar att barn lätt kan formas till rasister utan rätt kunskap.
1 av 3
Agge Angusson menar att barn lätt kan formas till rasister utan rätt kunskap. - Foto: Privat / TT
Utbildningen i Sverige täcker inte tillräckligt av vår historia anser han.
2 av 3
Utbildningen i Sverige täcker inte tillräckligt av vår historia anser han. - Foto: Eranga Jayawardena
Agge Angusson.
3 av 3
Agge Angusson. - Foto: Privat

"Rasismen kunde ha tagit mig som barn"

Agge Angusson skriver att vi måste sprida kunskap för att stoppa rasismen från att växa.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Agge Angusson är ordförande SSU Staffanstorp.

Följ honom på Twitter: @skaanepaag

I dag är jag 23 år gammal och funderar väldigt mycket på allt och inget. Jag funderar på vad min utbildning innehöll och jag ser kopplingar till hur samhället ser ut i dag utan att anstränga mig, kanske beror det på glasögonen jag använder i dag.

När jag gick i grundskolan fick vi börja lära oss om historia. Det var allt ifrån dinosaurierna, stenåldern och romarriket till industrialiseringen av Sverige, slavhandeln och andra världskriget. Från samma tid (årskurs 4-6) har jag en minnesbild som förföljer mig och stör min sinnesfrid. Jag hade kommit i konflikt med en mörkhyad klasskamrat. Hen stod längst ned vid trappans början. Jag stod längst upp med min vän. Jag var arg. I affekt skrek jag ut en kombination av flera dåliga ord bland annat n-ordet.

Jag hade ett speciellt intresse för krigshistoria som också snabbt tog mig in på banan om mänskliga rättigheter. Inte minst just slavhandeln och andra världskriget var spännande. Jag fick bra betyg när det väl var dags för sånt. Men vad fick vi lära oss egentligen? Slavhandelslektionerna fokuserade på andra europeiska länder och USA. Sveriges del nämndes inte alls eller knappt alls.

När vi studerade andra världskriget låg allt fokus på Tyskland. Segrarna hade skrivit historien. Inte lärde vi oss om vilka hemskheter som pågått i Sovjet, liknande de i tyska arbetsläger. Inte heller fanns det information om judehatet i Sverige. Varför lärde vi oss inget om judeförföljelserna? Varför lärde vi oss inget om hur många svenskar som stöttade Hitler så pass mycket att de faktiskt anslöt sig till hans armé? Varför lärde vi oss inget om hur rasism är en följd av samhällets ekonomiska strukturer?

Jag undrar.

Förundran leder mig till slutsatsen att: Sverige har varit betydligt undermåttliga i bearbetningen av sin egna mörka historia. Detta leder till, tror jag, att idéer som var allmänna under ovan nämnda tidsperioder, lättare tar vid nu när den ekonomiska och sociala oron världen över åter är ett faktum.

Smygrasisten har funnits hela tiden. Fram tills nu har den vetat att idéerna inte är populära. Hen har aldrig sett sig som en rasist för rasism är ju typiskt tyskt eller amerikanskt. Men nu, nu finns det politiska företrädare som lockar smygrasister att sluta upp med smygandet. Det blåser vindar i inte minst hela Europa som straffar oss för att vi inte fullt ut tagit bearbetningen på allvar samt för att vi låtit kapitalismen bita sig fast i ett samhället och ökat de sociala och ekonomiska klyftorna.

Samtidigt har en del länder gjort ett bättre jobb än Sverige, när det kommer till bearbetning av sin historia, vill jag faktiskt påstå. Men vad gör det när så många andra snarare borstat smutsen under mattan?

Som liten kunde jag hamnat på helt fel väg. Jag hade alla förutsättningar för att bli en redig rasist. Som tur är fann jag en annan väg. Men vad gör det om 15-20 procent av Sveriges väljare kring de allmänna valen röstar på det främlingsfientligaste partiet på länge? Ett parti som oavsett rötter återkommande visar på nyfascistiska värdegrunder. Bristen på respekt för människors olikheter och Sveriges demokratiska institutioner är några nyfascistiska exempel.

En reformerad utbildning är ett behov större än någonsin. Nästa generation måste fostras bättre, måste lära sig av våra misstag så att de inte begås på nytt. Nästa generation måste skolas i maktstrukturernas innebörd och påverkan. Än är det inte försent.

Förhoppningsvis.

Agge Angusson,
Ordförande SSU Staffanstorp

SSU
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.