Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Människor kommer inte hit för att leva på våra skattepengar"

​Asal Gohari anser att Moderaterna har fel syn på människorna som söker sig till Sverige.
1 av 3

​Asal Gohari anser att Moderaterna har fel syn på människorna som söker sig till Sverige.

Privat / TT

Hon menar att Sverige sedan länge har ett rykte som ett välfärdsland.
2 av 3

Hon menar att Sverige sedan länge har ett rykte som ett välfärdsland.

Ap

​Asal Gohari, vice Ordförande SSU Uppsala.
3 av 3

​Asal Gohari, vice Ordförande SSU Uppsala.

Privat

Debatt | 17/07/2015 11:32

​Asal Gohari skriver att människor söker sig till Sverige för att det är ett tryggt land med förutsättningar för ett bra liv.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I en debattartikel skriver Filip Åhsberger från Moderaterna om att Sveriges ses som ett "bidragsland" av andra länder och att det är därför som så många människor på flykt kommer hit. Ett påstående som jag menar inte riktigt stämmer överens med verkligheten och som dessutom är rent fördomsfullt.

Jag har en stark tilltro till människan och tror att hon vill göra rätt för sig. Jag tror inte att människor kommer hit för att leva på svenska bidrag utan för att de söker en fristad och att de har hört att Sverige är en solidariskt välfärdsstat där sociala skyddsnät finns för att säkerställa att alla får samma förutsättningar.

Som debattören nämner har Sverige länge varit en ekonomiskt stark stat sedan 1900-talet då en rad viktiga reformer genomfördes som stärkte Sverige, skapade arbetstillfällen och höjde levnadsstandarden för hela landet. Det är bland annat dessa reformer som har bidragit till ryktet om den svenska välfärdsstaten.

Under denna tid hade man också en politik med mål att skapa jämlikhet mellan medborgarna där alla, oavsett ekonomiska och sociala förutsättningar, skulle kunna ha samma möjligheter i livet. Det vill säga att grunden till de sociala skyddsnäten i Sverige är att skapa jämlikhet, inte en lockelse för utländska flyktingar, som jag inte tror kommer hit bara för att A-kassan ligger på en hög nivå.

Tråkigt nog har Moderaterna en annan syn på hur samhället ska se ut och dessutom tar man inte hänsyn till de individer som faller mellan stolarna i ett samhälle där varje enskild persons inkomst styr över välståndet. Höjd A-kassa eller mer satsningar på bidrag har alltid haft ett syfte, syftet är jämlikhet.

Jag tycker det är synd att Moderaterna och övriga högerpartier ser det som en kompensation för arbetslösheten. Den socialdemokratiskt ledda regeringen genomför nu stora satsningar som kommer att gynna hela landet och det som jag är särskilt glad för är att politiken nu har en vision. Visionen om ett mer jämlikt Sverige som stärker vår ställning som den välfärdsstat vi har rykte om oss att vara.

Asal Gohari,
Vice Ordförande SSU Uppsala

Håller du med?