Olivia Gardell menar att samhällets syn på kroppen inte är hälsosam.
1 av 3
Olivia Gardell menar att samhällets syn på kroppen inte är hälsosam. - Foto: Privat / Heather Hazzan
Olivia Gardell anser att det är fel att normalviktiga kvinnor ska ses som tjocka.
2 av 3
Olivia Gardell anser att det är fel att normalviktiga kvinnor ska ses som tjocka. - Foto: Privat
Modellen Georgia Pratt är allt annat än tjock menar Olivia Gardell.
3 av 3
Modellen Georgia Pratt är allt annat än tjock menar Olivia Gardell. - Foto: Heather Hazzan

"Mina bröst är små och min mage hänger – men jag älskar det"

Olivia Gardell skriver att vi måste krossa samhällets skönhetsideal innan det skadar fler kvinnor.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Olivia Gardell är feminist.

Följ henne på Twitter: @olivia_gardell

Följ henne på Instagram: missoliviagardell

Följ hennes blogg: oliviagardell.blogg.se

En dag så postade jag en bild på mig själv i endast trosor på Instagram. Bilden fick mycket uppmärksamhet från kvinnor som ville lyfta upp mig och sa hur stark jag är. Det sorgliga är att de inte kunna göra det själva. När de väl skrev om sina egna kropp så var allt negativt och det enda de önskade vad att även de kunde känna samma kärlek till sin kropp som jag känner för min.

Jag önskar innerligt att jag skulle kunna samla alla kvinnor och att vi tillsammans skulle ändra sättet vi ser på våra kroppar. Ändra samhällets syn på skönhet. För vårt värde ska inte baseras på vår kroppshydda. För en kropp är just en kropp. Den tar dig dagligen från A till B. Den finns där genom allt. Hur mycket du än har utsatt den för så finns den ännu där. Världens bästa vän eller hur?

Under mina år på jorden så har jag kämpat med min kärlek till mig själv. Jag har alltid varit "den där stora tjejen" som är obekväm i alla situationer.

Min största dröm var att bli en "normal", smal tjej. Jag förundrades över deras mellanrum vid låren, respekten de fick redan från skolstart, hur lätt de kunde skaffa kläderna som för tillfället var inne och det faktum att ingen gav dem den där blicken av förakt. Ingen dömde dem.

Så jag trodde att alla smala tjejer var lyckliga eftersom de alla passade in i samhället. Nu så vet jag dock bättre och min hjärna har utvecklats så jag förstår att en smal kropp inte innebär lycka.

Alla människor på jorden har komplex. Vi blir uppdelade i fack och i dessa fack så gäller det att just vår kropp lever upp till kraven. Till exempel, jag är i tjockfacket men jag måste vara tjock på rätt sätt för att vara accepterad av samhället. Detta innebär stora bröst, timglasfigur och en stor rumpa. Ett smalt ansikte är att eftersträva för dubbelhakor är inte accepterat. Jag ska i princip vara kvinnan bredvid mig på bilden.

Hur denna kvinna kan klassas som "tjock" kan jag inte förstå då hon inte bär på medicinsk övervikt men det var bilden som dök upp när jag googlade: "fat woman model". Så ni skulle få se vilken typ av "tjockhet" som är godkänd i tjockisfacket.

Som ni ser så är detta inte jag.

Mina bröst är små, min mage hänger och jag har en dubbelhaka.

Men nu älskar jag det som jag ser och jag har kommit hit för att jag har slutat jämföra mig med andra kvinnor. Vi behöver inte slåss om uppmärksamhet och ingen är bättre än någon annan baserat på hur våra kroppar ser ut.

Jag är jag, inte fan kan jag ändra på det. Jag skulle kunna gå ner i vikt, men jag älskar mat för mycket och jag vill inte förlora min mjuka kropp. Hela jag är som en stor stressboll och jag älskar det.

Genom att utmana mig själv med att verkligen studera min kropp i spegeln, titta på mig själv i varje vinkel utan att suga in magen så har jag sett det vackra. Jag har verkligen tittat och tagit på min kropp, känt hur den känns. Tänkt på hur mycket den har gjort för mig och hur tacksam jag är.

Jag skäms inte längre och jag kan med lätthet visa min kropp för andra. Om de inte gillar det så är det okej för alla har vi våra egna preferenser. Huvudsaken är att du vet vem du är och att du är din egen källa för bekräftelse.

Olivia Gardell

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.