Fredag 16 Apr
Stockholm

"N-ordet är så ingrott att Sverige kämpar för att behålla det"

Mariama Jobe ställer dig bakom Adam Tensta.
1 av 3
Mariama Jobe ställer dig bakom Adam Tensta. Foto: Privat / TT
Adam Tensta.
2 av 3
Adam Tensta. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Mariama Jobe.
3 av 3
Mariama Jobe. Foto: Privat

Mariama Jobe skriver att hon backar Adam Tensta för att stå upp mot rasister som Louise Andersson Bodin.

Kommentera (128)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Mariama Jobe är nybliven student.

Louise Andersson Bodin är en svensk Youtube-profil som i maj på sin Youtube-kanal uttryckte sig rasistiskt i en video när hon använde sig av n-ordet. Andersson Bodin förstår sig inte på vad för påverkan n-ordet har på samhället och svarta människor. TV4 och Andersson Bodin ska ha kommit överens om att hon ska ta bort videon där hon uttrycker sig rasistisk som krav för att hon skulle kunna bokas utav TV4 som gäst. Fastän de försökt sopa det hela under mattan fick det en skarp vändning.

Den 16 juli är Adam Tensta med i Nyhetsmorgons direktsändning för att intervjuas och prata om sin nya platta för att sedan uppträda. Tidigare under dagen har Adam Tensta publicerat en debattartikel på Aftonbladet Debatt, med rubriken: "Jag skäms när TV4 normaliserar rasism".

Vad Adam säger på Nyhetsmorgon rullar igång den anti-rasistiska rörelse på sociala medier som i dag står upp mot vardagsrasism bakom de två hashtagen #Vifinns och #BackaAdam. Efter att ha kritiserat TV4 ställer sig Adam Tensta upp och lämnar studion, det vill säga efter att han först dricker lite av deras vatten. Ni vet så där som bara han kan.

Detta är de frågor som cirkulerar på nätet i dag:

1. Hur kan TV4 boka Louise Andersson Bodin?

2. Hur rimmar det med er deras paroll “Nollrasism”?

3. Hur kommer det sig att TV4 inte bett om ursäkt offentligt för denna tabbe?

Andersson Bodin förklarar att hon efter sin video tagit tiden och läst på om n-ordets historia. Trots denna hemläxa, trots alla ursäkter hon gett och ångern hon känt släpps ett flertal videos där Andersson Bodin gång på gång upprepar n-ordet. I frustation och ilska över sin karriär som står på spel skriker Andersson Bodin ut n-ordet som om det skadat henne mer än det skadat mig under hela mitt liv.

Hon gråter och gråter över näthatet som riktas mot henne och en hel ocean av white-tears sätter sig i halsen på Louise. Varje gång hon säger n-ordet reser sig håret på min nacke och hon lyckas på något sätt spola tillbaks bandet till en tid när slavar fraktades i stora skepp och bomullen mot deras svarta händer var det enda varsamma de hade.

Tusentals försvarar Louise Andersson Bodin och säger att vi som backar Adam förstört hennes karriär och liv. Ni ska ha klart för er att jag skiter fan i hennes karriär. Men jag är samtidigt väl medveten om de som har hotat Louise Andersson Bodin till döds, och önskat att hon att hon ska bli rövknullad av en stor svart penis. De människorna som skrivit detta till henne borde skämmas. De är vidriga som använder svarta mäns könsorgan som någon slags skala för bestraffning (sidospår). För vi som backar Adam önskar inte Andersson Bodin detta. Det skulle jag aldrig göra, men jag har inte mer sympati för Andersson Bodin än så.

Många ser inte den större bilden som allt detta pekar mot. Jag skriver detta som en afrikansvensk ungdom som länge varit marginaliserad, förtryckt och missförstådd av samhället. Jag skriver detta för mina småsyskon som kommer hem från skolan varannan månad och har tröttnat på att vara svarta och förtryckta.

Jag skriver för alla som inte vill slå på tv:n och se hur vithetsnormen sträcker ut armen genom tv-skärmen. I Sverige pratar vi inte om rasism eller om Sveriges slavhandel i skolan. Det är hela en strategi för att bevara den svenska identiteten av Sverige som frihetskämpen och lilla landet lagom som inte skulle göra en fluga förnär. Så i Sverige har vi stängt det kapitlet. Men på de senaste åren har den anti-rasistiska rörelsen rest sig. Rörelsen finns, vi finns och vi backar Adam.

Nu har TV4 bestämt sig för att inte ha med Bodin i den kommande programsatsningen och det är bra det men det räcker inte. Vi kräver att de ber om ursäkt och att de yttrar sig. Vi vill att de pratar om rasismen i det svenska samhället. För vithetsnormen talar högt, på arbetsplatser, på universitet och genom strukturell rasism. Och ni kan försöka vrida och vända på det hur mycket ni vill men den stora frågan handlar inte om Andersson Bodin gjorde fel eller inte. Det handlar om att det svenska samhället har blivit så immunt mot rasism.

Samhället vägrar uppmärksamma de grundläggande och negativa normativa värderingar om svarta människor som existerar. Många menar att Adams besök på Nyhetsmorgon bara var ett PR-stunt. I så fall var det bästa PR-stuntet i svensk musikhistoria och jag hoppas många fler artister följer hans fotspår för följderna av detta är häpnadsväckande. Oavsett vad ni tycker om alla som backar Adam så ska ni ha en ska klart för er.

Att vi finns, alla vi som äter vardagsrasism och dricker white-tears till frukost. Vi som backar Adam eftersom vi sedan barnsben känt oss som brottslingar i detta samhälle. N-ordet sitter som kedjor runt mina fötter. Jag hör det i klassrummet, på tågstationen, fritidsgården och på tv. N-ordet har normaliserats i så stor utsträckning att man i Sverige kämpar för sin rätt att få använda det.

Ord har alltid en positiv eller negativ laddning, n-ordet ger mig andnöd eftersom det har en negativ laddning. Ord som mamma, kärlek, svart, revolution, nolltolerans och #BackaAdam är ord med en positiv laddning som får mitt leende att lysa upp ett helt rum.

Så jag säger nej, nej till normalisering av rasism, nej till att backa ner och nej till att låta andra bestämma över mitt människovärde. Till alla er som tycker vi bara borde hålla tyst och inte yttra oss om rasism, bye Felicia.

Mariama Jobe

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (128)
Kopiera länk
Dela