Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Jag vill att vi kämpar för kvinnors rätt med männen vid vår sida"

- 31/07/2015, 11:49 -
Nataly Fatouhiy menar att feminister inte kan utesluta män.
1 av 3

Nataly Fatouhiy menar att feminister inte kan utesluta män.

Privat / Wikimedia Commons

Feminismen är allas kamp och skyldighet menar Nataly Fatouhiy.
2 av 3

Feminismen är allas kamp och skyldighet menar Nataly Fatouhiy.

Wikimedia Commons

Nataly Fatouhiy.
3 av 3

Nataly Fatouhiy.

Privat

Nataly Fatouhiy skriver att alla män har rätt att vara och borde vara feminister.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag är feminist. Jag valde att definiera mig som feminist när jag insåg att det fanns en obalans mellan vad som ansågs okej för en man och inte okej för en kvinna. Jag valde att definiera mig som feminist när jag insåg att rättigheterna och uppgifterna mellan man och kvinna var på två olika ribbor, och jag ville gärna se och göra en ändring på detta.

Jag är väl medveten om att ideologin är en väldigt komplex fråga eftersom att jag dagligen stöter på olika åsikter från olika feminister, som jag kanske inte håller med om. Detta betyder inte att jag ska behöva ändra mina åsikter eller min insats och mitt engagemang till rörelsen, eftersom alla har olika sätt att hjälpa kvinnorörelsen ta ännu ett steg i riktningen.

En del frågor jag dagligen stöter på är: "Kan män vara feminister?" och de svaren jag oftast stöter på är: "Nej, det kan de fan inte", och jag kan inte låta bli att inte hålla med eftersom jag anser att män också kan vara feminister och inte bara nog med det: De nästintill borde vara feminister för att utvecklingen mot ett mer jämställt samhälle kan ta ännu ett steg längre.

Jag har hört en del som anser att män inte ens borde tala om vad feminism innebär och borde därefter inte ens representera rörelsen, och jag kan inte låta bli att att tänka att det är en helt absurd åsikt. Jag köper att det finns män (anti-feminister) som hotas av tanken om att kvinnor bör ha samma rättigheter som dem. Dessa män gnäller gärna, argumenterar och har även mage att förnedra feminister till den grad att man nästan mår illa. Men precis som det finns män som kränker kvinnor, så finns också kvinnor som definierar sig själv som feminister och som kränker män på ett visst indirekt sätt, och dessa kvinnor representerar inte hela den feministiska rörelsen heller, eller hur?

Jag anser inte att män har rätt att kalla sig själva för feminister enbart för att de är starkare, smartare eller har bättre ledarinstinkter, absolut inte. Jag anser att de har rätt att kalla sig själv för feminister eftersom om rörelsen ska fortsätta ha sina framgångar så behöver vi alla individers stöd samlade för kampen mot ett jämställt samhälle.

Så vad är männens roll i kvinnorörelsen egentligen? Eftersom argumenten till att män inte kan vara feminister ligger enbart i att man anser att män inte kan kliva utanför deras privilegium, så tror man att deras stöd inte möjligtvis kan göra en skillnad i utvecklingen av framsteg för rörelsen: Och visserligen är det sant att män som väljer att identifiera sig själv som feminister inte kan ge upp sina privilegium oavsett hur mycket de vill. Men det är ändå så att i andra kamper för rättvisa så har det funnits stöd från människor som inte utsatts för samma orättvisor, men som ändå kämpar för rättvisa för att påverkar dem känslomässigt.

Så därför anser jag att människor, oavsett kön har kapaciteten att bidra till en rörelse även om det inte handlar om dem. Det viktigaste av allt är att männen bidrar till den feministiska rörelsen och är medvetna att de kommer från en position av privilegium och att de inser att kvinnor inte har samma rättigheter som dem. Bara att en man inser att det krävs en förändring, att de privilegium de är lyckligt lottade med borde också finnas för kvinnorna så är det ett steg fram för den feministiska rörelsen.

Så kära män, jag vill personligen ta tillfället att välkomna er till kampen för ett mer jämställt samhälle. Var med i kampen för din mammas skull, för din systers skull eller din dotters skull. Feminism är inte bara kvinnors kamp, den är också eran.

Nataly Fatouhiy