Lamin Grant Sanogo anser att alla måste sluta använda n-ordet.
1 av 3
Lamin Grant Sanogo anser att alla måste sluta använda n-ordet. - Foto: Privat / TT
Vi kommer inte att se en ändring om ordet fortsätter att användas menar han.
2 av 3
Vi kommer inte att se en ändring om ordet fortsätter att användas menar han. - Foto: Markus Schreiber
Lamin Grant Sanogo.
3 av 3
Lamin Grant Sanogo. - Foto: Privat

"Inte ens vi mörkhyade har rätt att använda oss av n-ordet"

Lamin Grant Sanogo skriver att det inte är konstigt att ljushyade fortsätter att använda n-ordet när mörkhyade inte tar avstånd från det.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Lamin Grant Sanogo är journaliststudent.

Innan vi kan utrota rasismen borde vi väl mörkhyade sluta säga n-ordet till varandra. n-ordet ska ha börjat användas år 1619 av plantägaren John Rolfe som beordrade sina "slavar" att jobba hårdare. Sedan med åren har det ordet blivit känt att tilltala mörka personer i vilket sammanhang som helst. Jag är själv stark emot att använda ordet eftersom det är nedvärderande mot vår hudfärg och påminner om det tidigare slavtiden. Att en vit människa kallar en svart n-ordet blir alltid kontroversiellt och uppmärksam.

Men märker inte allmänheten när en mörk människa säger samma ord till en annan mörk så går livet vidare som inget har hänt. Det är just det som gör att vita människor tar upp det ämnet och undrar: "Så svarta får kalla varandra n-ordet men vi är förbjudna och använda det ordet?"

Där blir det kulturkrock och en del vita kommer så klart fortsättningsvis använda det ordet. Jag kan förstå att det kommer bildas frågetecken ovanför deras huvudet om det ordet, eftersom vi mörka fortsätter och använda n-ordet.

Vi är inte alls priviligierade att fortsätta använda det ordet eftersom vita började kalla oss det flera hundra år tillbaka och även i dag. Vi mörkhyade äger inte alls rätten att säga det är vårt ord. Vi måste lära oss från båda sidor att n-ordet är ett negativt ord som ska utrotas från vår värld. Det gäller även att börja lära ungdomar i ett väldigt tidigt stadiet om n-ordet och dess värde och få de unga att n-ordet inte hör hemma i vår demokratiska värld.

Om jag får barn i framtiden ska jag definitivt lära mina barn i rätt ålder om n-ordets betydelse och hur de kan formulera det vidare till nästa generation så inte deras barnbarns barn drabbas av samma behandling som vi mörkhyade har utstått i en lång tid.

I USA där hiphop spelas i allas hörlurar så är det väl även de mörkhyade artister att även sluta använda n-ordet för det sprids subliminala meddelanden till lyssnare från både svarta och vita att det är okej att använda det ordet på vardagen. Det kommer bli tufft såklart men om vi alla gör vår del så kan vi nog lyckas i en snar framtid.

Lamin Grant Sanogo

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/
/
/
/
/
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.