Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Tack vare er kommer jag aldrig att våga söka hjälp igen"

- 02/08/2015, 13:28 -
Matilda Aldén anser att ord som pundare och knarkare skrämmer bort sjuka från vården.
1 av 3

Matilda Aldén anser att ord som pundare och knarkare skrämmer bort sjuka från vården.

Privat / TT

Missbrukare ska inte nedvärderas av de människor som ska hjälpa dem menar hon.
2 av 3

Missbrukare ska inte nedvärderas av de människor som ska hjälpa dem menar hon.

Ap

Matilda Aldén.
3 av 3

Matilda Aldén.

Privat

Matilda Aldén skriver att bemötandet inom vården måste ändras.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det kanske inte är så konstigt att folk väljer att "knarka i det tysta". Till sin egen fördärvning är det nästintill omöjligt att ens söka frivillig hjälp för sina narkotikaproblem bland de missbrukskliniker runt om i landet. Lagen talar om att du är en värdelös människa om du sysslar med droger, många gånger gör också personalen i missbruksvården detsamma. Öppet på Facebook dessutom! De verkar ha glömt bort det faktum att vi ser och vi hör allt.

För några dagar sedan gick Snoop Dogg ut med att han satt hos den svenska polisen och blev trakasserad. Han gjorde misstaget att tro att dessa tog in honom för att han är svart – så är inte fallet. Han brukar cannabis och hela världen vet om det. Många artiklar skrevs och delades friskt på Facebook och bland kommentarerna kan man först hitta en man som uppger att han vet att cannabis dödar. Han jobbar nämligen inom landstinget i Örebro län, inom missbruksvården.

Scrollar man neråt hittar man fler kommentarer från samma man som påpekar att: "Herr Broadus (Snoop Dogg) är en jävla pundare", och "Att vi nu har en mindre knarkare i landet". Kommentarer som dessa präglar många utav de artiklar som delats och folk har glömt det viktigaste eftersom det är "kriminellt att bruka narkotika" och det gör en till en "pundare". En enkel sökning på google visar att ordet pundare – absolut inte har något med cannabisbrukare att göra.

Ordet missbruk använd också friskt. Och i stället för att komma med fakta över hur dåligt det är att röka på kommer istället argumenten om att "det är olagligt så därför ska man inte bruka narkotika". All narkotika är inte lika olaglig – den läkemedelsföretagen kan tjäna pengar på är enkel att få utskriven (fråga mig, jag vet) och den är många gånger mycket farligare än cannabis.

Under mina fyra månader på missbruksklinik valde jag att föra fram mitt bruk som något positivt. Jag och min handläggare fick till och med så pass bra kontakt att vi delade med oss av olika studier och artiklar med varandra. Vi diskuterade och han insåg ganska snabbt att jag visste vad jag pratade om och att det inte var någon idé att tjata på mig för att jag skulle sluta trots att han till en början faktiskt försökte vända på mig. Han såg själv att jag som då var 19 år gammal hade koll och att all den cannabisen jag hade konsumerat under ett års tid höll mig i schack.

Jag var sjuk fortfarande, men det berodde inte på cannabis utan den enorma sorg och trauma. Jag hade en halvtaskig barndom, svårt för att socialisera mig och valde helt enkelt på att bära med mig all sorg – hela tiden. Anledningen till att jag hamnade på missbruksklinik från första början? Jag kom in på akutpsyk med självmordstankar och gick därifrån arg och uppriven efter att ha blivit kallad "hjärndöd knarkare" utav överläkaren som jag nu i efterhand fått reda på brukar mängder med bensodiazepiner.

Förbudsivrarna väljer att hata allt de inte kan kontrollera. Men på något vis så slutar ju faktiskt inte folk bruka droger trots att lagen ser ut som den gör. Det kanske är dags att byta ut lagen i stället för "knarkarna", eller?

Till samma man som jag skrev om tidigare i inlägget valde jag att svara: "Om en förare med cannabis i kroppen dör i en bilolycka skyller man på narkotikan – även om det är två veckor sedan personen rökte senast. Om en förare dör i en olycka för att denna äter glass samtidigt skyller man väl inte på glassen, eller?" Det fick jag inget svar på. Troligtvis för att logik är något som många gånger saknas i dessa personers mentalitet.

Jag vet att denna man och den överläkaren jag träffade inte är ensamma inom missbruksvården om att ha de åsikter som de har. Det jag inte kan förstå är att någon som hatar "knarkare" väljer att jobba i x antal år inom missbruksvården eller hur dessa ens fått jobbet från första början. Det är ni tillsammans med lagen som dödar runt 500 personer i Sverige varje år. Pågrund av ren jävla dumhet!

Ni har säkert läst flera år på högskola, fått diverse utbildningar om "haschpsykoser" och annat. Men det betyder inte att ni inte har fel – för det har ni – varje gång ni väljer att trakassera en människa som kanske skulle behöva någon att prata med för att denna kanske är ensam eller rent ut sagt inte har någon att vända sig till. Denna person kanske vill sluta men kommer troligtvis inte göra det i brist på kunskap bland de personerna som borde hjälpa.

Jag kommer aldrig våga söka hjälp igen, många andra låter bli innan de ens har testat för att de hört och läst om andras erfarenheter inom missbruksvården. Jag tillsammans med många andra orkar inte bli stämplade som idioter för att vi söker hjälp. Vi orkar inte heller vara en stor snackis i fikarummet och vi orkar absolut inte höra hur dåliga vi är när vi redan känner så.

Jag vill se en missbruksvård som är frivillig, öppen och ärlig – vilket vi kunde få om vi bara kunde se till att folk med radikala åsikter inte jobbade där de inte hör hemma.

Det är ju trots allt 2015, så varför lever vi efter en politik anpassad för 80-talet? Har Sverige verkligen inte utvecklats något sedan dess? Och vem i helvete är du att kalla mig knarkare?

Matilda Aldén