Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Det räcker nu – Pride är inget reklamjippo"

- 04/08/2015, 11:32 -
Maia Bergman anser att HBTQ ska vara i fokus under Prideveckan, inte reklam.
1 av 3

Maia Bergman anser att HBTQ ska vara i fokus under Prideveckan, inte reklam.

Privat / TT

Det är fel att stjäla uppmärksamheten under ett så viktigt event menar hon.
2 av 3

Det är fel att stjäla uppmärksamheten under ett så viktigt event menar hon.

VILHELM STOKSTAD / Vilhelm Stokstad / TT

Maia Bergman, 17 år.
3 av 3

Maia Bergman, 17 år.

Privat

Maia Bergman, 17, skriver att företag inte ska utnyttja Pride för att göra reklam för sig själva.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag står i en enorm folkmassa på Götaplatsen och väntar på att få börja gå ner för Avenyn. Det är försommar och West Prides regnbågsparad skall avgå om bara ett par minuter. Åt vilket håll jag än tittar så ser jag banderoller med namn på olika organisationer och företag. Organisationer och företag som egentligen inte har något med kampen för HBTQ+-personers rättigheter att göra. Logotyperna är det som står i fokus, det är tydligt att många företag ser det här som en chans till marknadsföring. Längre bort skymtar jag merparten av riksdagspartierna. Åter en gång, logotyper i fokus och så en och annan regnbågsflagga.

Fraser som ”kärlek för alla” och ”för allas rätt att älska den de vill” är ungefär vad som får plats under de där logotyperna. Plattityder som visar på en oerhörd oförståelse av HBTQ+-begreppet, som i dessa sammanhang exkluderar mer än den inkluderar. HBTQ+-kampen handlar lika mycket om kön, uttryck och identitet som det handlar om sexualitet och kärlek. Där står de med sina banderoller och exkluderar minst hälften av bokstäverna i HBTQ samtidigt som de i många fall nyttjar Pride för sin egen vinning snarare än för att stötta vår kamp.

Med tillväxten av pridearrangemang i Sverige så har även kommersialiseringen och pinkwashingen frodats. Det politiska Pride förminskas allt mer och ersätts med känslan av reklamjippo och folkfest. Ibland känns det som att vi HBTQ+-personer hörs och syns mindre under Pride än vad alla företag, organisationer, kända cisheteropersoner och politiker gör. Vår egen rörelse har långsamt börjat exkludera oss. Alla vill vara en del av vår kamp men ingen vill låta oss föra den på våra villkor, ingen är villig att delta på våra villkor.

Lösningen är enkel. Företagen, organisationerna och även gemene cisheteroperson måste backa. Självklart borde alla stötta HBTQ+-kampen, det handlar ju faktiskt om att stötta mänskliga rättigheter. Att stötta en kamp är dock inte samma sak som att ta över den, använde dess budskap i marknadsföringssyfte och överrösta den grupp som en anser sig stötta.

Ta ett steg tillbaka. Lyssna på oss och backa oss i stället för att köra över oss och göra vår rörelse till ett reklamjippo.

Maia Bergman,
HBTQ-person