Henry Olofsson anser att Sverige måste göra mer för landets mjölkbönder.
1 av 4
Henry Olofsson anser att Sverige måste göra mer för landets mjölkbönder. - Foto: Privat / TT
Gården Henry Olofsson driver har gått i arv sendan1856.
2 av 4
Gården Henry Olofsson driver har gått i arv sendan1856. - Foto: Privat
Arla bär ansvaret men vägrar att möta kritiken menar Henry Olofsson.
3 av 4
Arla bär ansvaret men vägrar att möta kritiken menar Henry Olofsson. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Henry Olofsson har varit mjölkbonde i hela sitt liv.
4 av 4
Henry Olofsson har varit mjölkbonde i hela sitt liv. - Foto: Privat

"Tack Arla, nu tvingas jag sälja mina älskade kor"

Henry Olofsson skriver att de sänkta mjölkpriserna tar ifrån honom hans livsverk nu när han inte längre kan försörja sig som mjölkbonde.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Henry Olofsson har varit mjölkbonde sedan 1976.

Den första oktober lämnar mina kor gården. En gård som har varit i min familj sedan 1856 och jag känner att jag borde hissa flaggan på halvstång, för sorgen jag känner är så stark att jag inte kommer att klara av att säga hej då.

Mitt liv som mjölkbonde är över nu när Arla sänker mjölkpriset med ytterligare 8,9 öre. I dagsläget går jag och många andra mjölkbönder redan med förlust dagligen, men det nya priset på 2,58 kronor per liter gör det fullständigt omöjligt för mig att fortsätta. Jag ska inte behöva sätta mig i skuld för att få min verksamhet att gå runt. Jag ska inte behöva hitta andra inkomstkällor för att kunna arbeta med det jag brinner för.

Det känns som att Arla inte bryr sig om oss småbönder. Jag vill att Arla och våra politiker tar problemet på allvar. De behöver ta sitt ansvar och se till att även vi småbönder kan fortsätta att försörja oss på våra gårdar. Situationen i dag skadar inte bara oss mjölkbönder, den avskräcker även framtidens mjölkbönder från att välja industrin. De ser den som en belastning och väljer därför bort den. Vill Sveriges politiker inte ha kvar oss mjölkbönder?

Jag har kämpat i flera för att få fram kor som producerar perfekt mjölk. Det är tungt att lämna ifrån mig mitt livsverk, mina kamrater. Korna känner igen mig när de står i hagen och kommer springandes när jag går förbi, och jag känner en oerhörd sorg över att skiljas från dem.

Men vad som än händer kommer jag inte att överge min gård. I stället får jag bege mig in i köttindustrin, men jag önskar att jag hade kunnat uppfylla min mammas sista önskan:

"Vad du än gör Henry, sälj inte gården. Den kommer att vara din trygghet. Du kommer alltid att kunna försörja dig på den."

Henry Olofsson,
Före detta mjölkbonde

/
/
/
/
/
Ko
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.