1 av 4
- Foto: TT
2 av 4
- Foto: Privat/Privat
3 av 4
- Foto: Privat
4 av 4
- Foto: Privat

LUF: "Chansen att SSU hycklar om sitt förbud mot porr är 99.99992%"

Liberala Ungdomsförbundet: "Att förbjuda porr kommer dessutom att försämra upplevelsen för alla porrkonsumenter som inte har ”amateur” som favoritgenre..."


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Bakgrunden

I helgen hade Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU kongress, och röstade då för att förbjuda "kommersiell porr".

I helgen tog Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund (SSU) ställning för att förbjuda kommersiell porr. Vi är vana vid att SSU sprutar ur sig dåliga förslag, men varifrån säden till denna tanke kommit är för oss obegripligt.

Det mest spännande är att det inte är själva porren de tycker är äcklig (vilket annars brukar vara en ganska vanlig åsikt hos våra vänner Kristdemokraterna). Nej, det äckliga i sammanhanget verkar vara skådespelarna får betalt. Porr som däremot spelas in av entusiastiska amatörer har de ingenting emot. Det finns flera problem med detta som vi nu ska försöka reda ut:

Problem nummer ett: Det är svårt!
Som porrtittare är det svårt att avgöra om det är proffs eller amatörer på skärmen. Hur gör man det? Genom att se på skådespelarnas ögon om de brinner för det de håller på med eller om de bara tänker på pengarna? Extra svårt eftersom skådespelare är duktiga på att härma amatörer dessutom. Det kommer dessutom att försämra upplevelsen för alla porrkonsumenter som inte har ”amateur” som favoritgenre...

Problem nummer två: Det slår mot arbetslinjen!
Hur många människor som arbetar med porr i Sverige idag visade sig vara väldigt svårt att få tag på siffror om, men låt oss gissa på 10 personer. Det skulle alltså kosta oss 10 jobb! Ett klassiskt socialdemokratiskt argument när man pratar om bidrag till andra industrier brukar låta ungefär ”Och kom ihåg att ett jobb på Volvo skapar fem andra jobb hos deras leverantörer”. Sedär – 60 jobb upp i rök!

Problem nummer tre: Det bygger ut bidragslinjen!
Om vi bara tillåter amatörporr sjunker kvalitén och tittandet minskar. Då kommer fler istället att ligga med varandra, vilket ger fler barn. Då måste vi betala ut mer föräldraledighetsersätting och mer barnbidrag. Är porrförbudet i själva verket bara ett förklätt steg i bidragslinjen?

Problem nummer fyra: Det minskar skatteintäkterna!
Det skapar en marknad för svartporr där skådespelarna inte betalar skatt, vilket urholkar välfärden. Istället för att moralisera över att folk har sex framför en kamera borde SSU tänka på att för varje bondage-sexfilm som säljs och för varje visning betalfilmen ”Big Bruce gets humiliated” får så tickar mer resurser in till allt som är vårt. Till nattbussarna, till skolan och till sjukvården. Den kommersiella porren bygger Sverige starkare.

Problem nummer fem: Det är dubbelmoral!
Moral är bra, men dubbelmoral är inte dubbelt så bra. Enligt ungdomsstyrelsen tittar 90 procent av alla unga män och 30 procent av alla unga kvinnor på porr. Det innebär att oddsen på att ingen i SSU:s nyvalda styrelse är en porrtittare är 0.00008 procent. Det skulle alltså kunna stämma. Men chansen är en på 1.2 miljoner. Chansen att SSU:s styrelse hycklar i denna fråga är alltså 99.99992 procent.

Problem nummer sex: Det är töntigt!
Att vilja förbjuda saker man inte vill att andra ska ägna sig åt har människor försökt göra i alla tider. Det är töntigt. Vi liberaler tror på rätten till sin egen kropp och att människor ska få styra över sina egna liv. Vill man titta på porr ska man få göra det, vill man få arbeta med att spela in porr ska man få göra det och vill man arbeta på ett reningsverk eller äta grus på sin fritid så ska man även få göra det. Det är inte något som staten, eller SSU för den delen, ska moralisera över.

Vi vet att vi nu kommer uppfattas som gnälliga. Otrevliga, som bara klagar utan att leverera egna idéer. Därför ska vi också tipsa SSU om hur de istället skulle kunna angripa frågan

Lösning på problem 1-6:
Socialdemokraterna och SSU har länge pratat om om kollektivavtal och schysst lön på arbetsmarknaden, för att ingen ska fara illa och undvika att människor jobbar svart. Så borde de resonera även när de kommer till porr. Vi uppmanar SSU att sluta försöka styra över vad människor ska göra och inte göra, stryka punkten i sitt handlingsprogram och istället ersätta den med följande:

”För att öka skatteintäkterna och garantera schyssta avtal i branschen bör all porr i Sverige vara kommersiell.”

Max Sjöberg,
Ordförande Liberala Ungdomsförbundet Väst

Romina Pourmokhtari,
Styrelseledamot Liberala Ungdomsförbundet Stockholm

/
/
/
/
Luf
/
/
SSU
/
/
Ska porr förbjudas?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.