Stockholm

Att ni kallar mig hora kommer inte få mig att sluta kämpa

1 av 2
. Foto: Privat
2 av 2
. Foto: Privat

Matilda Wahl skriver om hatet och hoten hon drabbades av efter att ha skrivit en debattartikel om rasism.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Matilda Wahl är feminist och studerar vid Stockholms universitet.

Följ henne på Instagram: @matildawahl

Hennes mailadress är: wahl.matilda@yahoo.se

”Skicka en somalisk sjörövare som våldtar denna skräcködla” är en kommentar av hundratals liknande kommentarer jag fått efter min artikel som publicerades på Nyheter24 för några dagar sen. För er som inte vet så handlade artikeln i korta drag om att rasismens växande framfart i Sverige måste stoppas. Jag var beredd på och förstod att den skulle göra många upprörda, det är ju ganska logiskt att de som inte håller med mig i den här frågan blir irriterade. Vad jag däremot inte var beredd på och för mitt liv inte kan förstå är att artikeln kunde väcka ett så pass starkt hat hos människor så att de väljer att kalla mig sådant som hora och slyna, skriver att jag borde bli våldtagen och till och med hotar mig.

Jag besökte några av dessa personers facebooksidor för att se vilka som har mage till att bete sig såhär. Bland annat så var jag inne på mannen som är skyldig till kommentaren här ovan om att jag är en skräcködla som borde bli våldtagen av en somalisk sjörövare. Det första jag såg var en bild på honom och två små tjejer, hans barnbarn förstod jag det som. Jag undrar hur han hade känt om någon uttryckt att de borde bli våldtagna, kanske är något som han borde reflektera över. Jag är nämligen också en människa, jag är också någons barnbarn.

Efter lite funderande så har jag bestämt mig för att polisanmäla de värsta kommentarerna. Jag tvivlar på att det kommer leda någonstans eftersom Sveriges rättsystem ser ut som det gör men det handlar om principen. För mig är det viktigt att anmäla för jag vill visa på att det är bara inte är ett vidrigt beteende utan också olagligt. Egentligen så är det precis lika illa att sitta bakom en datorskärm och skriva att jag är en slyna som borde bli våldtagen som att säga det till mig öga mot öga. Dessa fega människor som sitter bakom sina skärmar och hoppar på och kränker människor på fruktansvärda sätt ska inte få komma undan bara för att de just sitter bakom sina skärmar. Jag och alla andra som får vara med om det här ska inte behöva acceptera det, vi ska anmäla skiten ur dom.

Ett annat exempel på en kommentar som jag läste idag löd: nu sitter säkert den lilla fittan hemma och gråter, vi har satt henne på plats allt. Jag måste faktiskt göra mannen som skrev det här besviken, han har fel. Misstolka mig rätt; jag blir enormt ledsen och framförallt arg när jag läser vad människor skriver. Det blir så svart på vitt och så tydligt hur extremt mycket rasism det finns där ute. Det som gör det ännu värre är hur normaliserad och socialt accepterad rasismen har blivit, tiden när personerna som skriver sådant här gömde sig bakom anonyma alias är över. Nu för tiden vågar de spy ut sitt hat helt öppet på Facebook med både sitt fulla namn och bild.

Förutom rasismen så kommer det kvinnohat som finns i vårt samhälle fram och blir väldigt tydligt här. Jag är en ung tjej som tar plats och har åsikter och då pekas jag direkt ut som en slyna eller hora som borde våldtas. Det ironiska i det här är att ett av de vanligaste argumenten många av dessa personer har till att vi inte ska släppa in invandrare är att ”invandrare har en skev kvinnosyn”.

Trots allt detta, trots att det som dessa människor skriver är både skrämmande och väldigt sorgligt att läsa så får det mig som sagt inte att gråta eller bli ”satt på plats”. Jag tar inte åt mig överhuvudtaget för det här handlar inte om mig, deras hat är egentligen inte riktat mot mig (även om de uttrycker sig så). Det här handlar om en kamp, en kamp för alla människors lika värde oavsett vilka de är och var de kommer ifrån.

Frågar ni mig så är det här den viktigaste kampen som går att driva och vi är många som gör det. Om jag inte visste det innan så vet jag verkligen det nu efter att min artikel kom ut. Jag har fått så enormt mycket kärlek från så fina människor som tagit sig tid och lagt energi på att skriva till mig och stötta mig på alla vis som går. Det här stödet har till skillnad från hatet faktiskt fått mig att gråta för medan hatet bara rinner av mig så går ert stöd rakt in i hjärtat. Ni har verkligen bevisat att kärlek är starkare än hat och att vi tillsammans klarar vad som helst, miljoner tack för det.

Till sist så har jag något att säga till er som skrivit alla dessa hatiska kommentarer och meddelanden till mig; att du tycker att det är värt att kalla mig för hora, säga att jag förtjänar att bli våldtagen och på riktigt hota mig för att vi har olika åsikter får stå för dig. Du ska däremot veta att om ditt mål med det beteendet är att jag ska sluta kämpa och hålla käften från och med nu så har du misslyckats. Med ditt hat så har du bara bevisat hur lång väg vi har kvar och hur viktig den här kampen är att föra. Jag kommer därför absolut inte hålla käften eller sluta kämpa, jag har bara börjat.

Matilda Wahl

Håller du med?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.