Torsdag 27 Jan
Stockholm

"Ungdomar är inte lata narcissister som bara tar selfies"

Sverige måste uppmärksamma Internationella Ungdomsdagen menar Fler Unga och Ungdomar.se.
Sverige måste uppmärksamma Internationella Ungdomsdagen menar Fler Unga och Ungdomar.se. Foto: AP

Fler Unga och Ungdomar.se skriver att Sverige måste sluta se ner på den yngre befolkningen och lyfta den i stället.

Kommentera (6)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om Ungdomar.se

Ungdomar.se är en av Sveriges största informationssajter för ungdomar och har sedan millenieskiftet arbetat för att skapa ett schysst samhälle där unga tas på allvar, inkluderas samt får pepp och stöd.

Om Fler Unga

Fler Unga är en ideell förening med syfte att öka ungdomars politiska inflytande. Fler Unga arbetar bland annat med att ifrågasätta rådande normer och fördomar kring ung kompetens.

Den 12 augusti infaller varje år sedan millenieskiftet Internationella Ungdomsdagen. Över hela världen genomför organisationer och föreningar aktiviteter för att uppmärksamma den reella kraften hos unga i dag. Årets tema är ungt samhällsengagemang, ett ständigt aktuellt tema och något som framför allt har stor effekt i utvecklingsländer – unga befinner sig ofta i innovationens framkant.

Sverige har en stark historia av ungt engagemang men det ser tyvärr inte lika vackert ut i dag. Faktum är att hela 56 procent av Sveriges ungdomar anser att de har dålig eller ingen möjlighet att påverka utvecklingen i samhället de bor i, enligt en färsk undersökning från Ungdomar.se. De politiska ungdomsförbunden tappar i antal aktiva, och även fast ungdomsorganisationerna i civilsamhället växer höjs röster mot allt svårare förutsättningar och för höga trösklar till organisering.

Internationella ungdomsdagen är ett globalt initiativ som arrangeras av FN och dess olika unga grenar. Inte sällan blir det en världsnyhet när FN under dagen uppmärksammar nytänkande unga som bryter normer och fördomar om ung kompetens, en boll som svensk media inte överhuvudtaget plockar upp. Förra året publicerades endast en fjuttig (1) artikel om internationella ungdomsdagen, likaså 2012 och 2013. Bilden som målas upp av unga i artiklar och ledartexter är tyvärr ofta slentrianmässig, onyanserad och väldigt generaliserande.

Det är inte ovanligt att läsa om en hel generation privilegierade, lata narcissister som sitter fast vid datorskärmen, tar genvägar, inte vill jobba och konstant tar selfies. Att vuxna tyckare och tänkare lyckas självdiagnostisera 1,5 miljoner individer med allvarliga karaktärsproblem och personlighetsstörningar är ändå att se som relativt imponerande, speciellt med tanke på att varje generation enligt egen utsaga har lyckats göra det och haft rätt om efterkommande "dagens unga" sedan urminnes tider. Minst sagt är klagomålen förlegade och felaktiga. Det har till och med satt sina spår i språket där ord som barnslig förknippas nära med att vara naiv, oerfaren, oförståndig eller omogen i stället för till exempel kreativ, social eller innovativ.

Åldersmaktsordningen i Sverige är utbredd: unga har svårt att skaffa sig jobb och bostad, den psykiska ohälsan ökar, vägen till påverkan är ofta lång och fylld med onödiga och tidskrävande byråkratiska slingor. Det finns utförlig statistik om problemen, många förslag på lösningar men ändå händer för lite. En av anledningarna tror vi är att just den här maktordningen ses som mer okej, med argumentet att alla blir äldre. Som att systematiska misskrediteringar, generalisering och dystopiska fördomar kan ursäktas av att "alla går igenom dem".

Det här felslutet skadar många och samhället i stort genom utebliven kompetens, kreativitet och utbyte. Problemen med att inte se åldersgruppen unga som en lika mångsidig och olik grupp som vuxna är bevisat flera. Ett samhälle som inte ser alla för den som de själva väljer att vara med värderingar och åsikter skapar fack där många riskerar att hamna i kläm.

Kravet är inte att höja upp en grupp eller maktordning över en annan, kravet ligger i ömsesidig respekt och en förståelse för unga som heterogen grupp. Ungas rättigheter är i Sverige ingen gigantisk frihetsrörelse, men det är viktigt att stanna upp varje gång vi står och skakar huvudet åt en grupp som vi själva inte är en del av. Ta ett steg tillbaka för att reflektera, och nästa gång du läser en text där en vuxen skribent säger att gruppen "unga" borde något kan det vara värt att ifrågasätta berättandet.

Fira #youthday med oss i dag den 12 augusti. Om du är ung i dag, dela gärna med dig av något på den globala hashtagen. Om du nyss eller en gång varit ung kan det vara kul att minnas tillbaka – eller se exempel på extrem innovation från ungdomar och barn runt hela världen.

Max Karlsson, ordförande Fler Unga
Mio Bloom, vice ordförande Fler Unga
Jenni Nylander, tillförordnad vd Ungdomar.se
Lucella Bergström, kommunikationsansvarig Ungdomar.se

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (6)
Kopiera länk
Dela