Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Jättebra jobbat Stefan Löfven, nu blir ännu fler unga arbetslösa"

Jonny Cato Hansson och Emelie Holgersson anser att Stefan Löfvens politik inte håller måttet.
1 av 3

Jonny Cato Hansson och Emelie Holgersson anser att Stefan Löfvens politik inte håller måttet.

Privat / Privat / TT

Emelie Holgersson är förbundsstyrelseledamot och ekonomiskpolitisk talesperson för CUF.
2 av 3

Emelie Holgersson är förbundsstyrelseledamot och ekonomiskpolitisk talesperson för CUF.

Privat

Jonny Cato Hansson är förste vice förbundsordförande och arbetsmarknadspolitisk talesperson för CUF.
3 av 3

Jonny Cato Hansson är förste vice förbundsordförande och arbetsmarknadspolitisk talesperson för CUF.

Privat

Debatt | 12/08/2015 15:51

Jonny Cato Hansson och Emelie Holgersson skriver att de rödgrönas politik är obegriplig och kommer att leda till sämre förutsättningar för företag och unga anställda.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det ofattbara har inträffat. Lördagen den 1 augusti chockhöjdes arbetsgivaravgifterna för unga med flera miljarder. Vi i CUF får inte ihop det. Hur tänker Stefan Löfven? Socialdemokraterna vill hålla nere arbetslösheten bland unga men det statsministern nu gör kommer att få motsatt effekt.

Vi har dessutom bara hört ett enda konkret jobbförslag ifrån den rödgröna röran, nämligen Socialdemokraternas redan beprövade 90-dagars garanti. Visst låter det fint att alla unga ska få ett jobb, utbildning eller praktik inom 90 dagar. När regeringen inte visar förslag som får fler unga i arbete är garantin tyvärr inget mer än en populistisk lögn.

Många unga får sitt första jobb inom ungdomsintensiva branscher så som restaurang- och besöksnäringen, branscher som alltså har stora förutsättningar att minska arbetslösheten bland landets unga. Höjningen av arbetsgivaravgifterna för unga väntas slå hårt mot en redan hög siffra i arbetslöshetsstatistiken.

Kommuner kompenseras med anledning av höjningen under utgiftsområde 25 – "Allmänna bidrag till kommuner" men regeringen har helt glömt bort de företag som i dag verkar på uppdrag av kommunerna – småföretagen. 4 av 5 jobb skapas i små och växande företag. Vem hjälper dem nu när ökade kostnader är ett faktum?

Landets absolut största jobbskapare, småföretagen, är en viktig tillväxtmotor i det svenska samhället. Den mänskliga aspekten verkar ha glöms bort och det verkar som att regeringen inte förstår sig på vikten av att tidigt få chansen att ta första steget in på arbetsmarknaden. Centerpartiets egen rapport visar att regeringens förslag i höjda kostnader skulle motsvara minst 64 000 heltidsjobb och de höjda arbetsgivaravgifterna omfattar drygt 1 miljon (!) yngre människor. För det lilla caféet kan det handla om 50 000 kronor i ökade kostnader per år. Många samhällsaktörer undrar om Löfven och Co. tänkt på de konsekvenser som en höjning medför.

Sedan maj har arbetsgivaravgiften för anställda födda 1992 eller senare varit 10,21 procent och för övriga anställda under 25 år 15,49 procent. Nu är det alltså slut med det. Regeringen höjer arbetsgivaravgiften för samtliga av dessa till 25,46 procent. Som om det inte vore en nog stor chock höjs de igen från och med 1 januari 2016, till otroliga 31,42 procent. Enligt SCB har 16 000 nya jobb skapats inom handeln sedan reformen med sänkta arbetsgivaravgifter för unga infördes, dessa jobb riskerar nu alltså att försvinna.

Vi får inte ihop det Stefan Löfven. Vi har gått igenom alternativen och försökt hitta logiken i dessa reformer men inte hittat några. Det är helt enkelt obegripligt. Det är tydligt att höjda arbetsgivaravgifter kommer leda till försämrade villkor för företagen och ökad arbetslöshet bland unga. Med regeringen Löfven blir ungdomars steg till det första jobbet längre för varje dag som går.

Jonny Cato Hansson,
Förste vice förbundsordförande och arbetsmarknadspolitisk talesperson CUF
Emelie Holgersson,
Förbundsstyrelseledamot och ekonomiskpolitisk talesperson CUF

Håller du med?